1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Germanwings

Germanwingsin tuhosta syytetyn perämiehen isä suututti uhrien omaiset: "Poikani syyllisyyttä ei ole todistettu"

Perjantaina on kulunut kaksi vuotta siitä, kun Germanwingsin matkustajakone syöksyi päin vuorenseinämää Ranskan Alpeilla.

Germanwings
Günter Lubitz (vas.) lehdistötilaisuudessa. Vieressä media-asiantuntija Hans-Joachim Rüdel, seuraavana asianajaja Andreas Behr ja äärimmäisenä oikealla toimittaja Tim van Beveren.
Günter Lubitz (vas.) lehdistötilaisuudessa. Vieressä media-asiantuntija Hans-Joachim Rüdel, seuraavana asianajaja Andreas Behr ja äärimmäisenä oikealla toimittaja Tim van Beveren.Felipe Trueba / EPA

Kaksi vuotta sitten tuhoutuneen Germanwingsin matkustajakoneen perämiehen Andreas Lubitzin isä väittää, ettei hänen poikansa syyllisyyttä ole todistettu.

Virallisen tutkimuksen mukaan Andreas Lubitz lukitsi kapteenilta pääsyn ohjaamoon ja ohjasi koneen tahallisesti päin vuorta. Lubitz oli viranomaisten mukaan kärsinyt masennuksesta. Tutkijat katsovat, että Lubitz oli yksin syyllinen.

Isä Günther Lubitz epäilee, ettei tämä pidä paikkaansa. Hän uskoo, etteivät tutkijat ole tutkineet asiaa kaikilta kanteilta.

"Lisää tutkimuksia tarvitaan"

Lubitz piti perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa hänen tukenaan oli ilmailuun perehtynyt toimittaja Tim van Beveren.

Lubitz kuvasi, miten vaikeaa oli, kun poika julistettiin syylliseksi vain päiviä koneen tuhoutumisen jälkeen.

Van Beveren puolestaan sanoi, ettei ole todisteita siitä, miksi lentäjä ei päässyt takaisin ohjaamoon. Lubitz on saattanut joutua turbulenssin takia lentämään matalammalla. Ei myöskään ole todistettu, että hän oli tajuissaan maahansyöksyn aikana, van Beveren sanoo.

Van Beverenillä ei ole vaihtoehtoista teoriaa koneen tuhoutumissyystä, mutta hänen mukaansa lisätutkimukset ovat tarpeen.

Kysyttäessä, uskooko Lubitz poikansa syyttömyyteen tämä vastasi: Etsimme totuutta.

"Poika ei ollut masentunut"

Lubitz sanoo, ettei julkisuudessa ollut kuva itsemurha-alttiista ihmisiä karttavasta ihmisestä tai kylmäverisestä murhaajasta vastaa hänen käsitystään pojastaan. Poika ei ollut tuohon aikaan masentunut, isä sanoo.

Lubitz on suututtanut väitteillään uhrien omaisia. He ovat myös arvostelleet sitä, että tämä päätti pitää tiedotustilaisuutensa tragedian 2-vuotipäivänä.

Omaisten asianajaja Elmar Giemulla syyttää Lubitzia vastuuttomasta kampanjasta, joka repii auki vanhoja haavoja.

Tutkimusta johtanut syyttäjä Christoph Kumpa tyrmää Lubitzin väitteet (siirryt toiseen palveluun). Hänen mukaansa ei ole mitään viitteitä muusta syystä kuin koneen tahallisesta syöksemisestä vuorenseinämään.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Tarkennettu 24.3.2017 klo 15.50: Isä ei tiedotustilaisuudessa sanonut, että poika on syytön, vaan ettei tämän syyllisyyttä ole todistettu.