"Ei ole mitään järkeä pistää sadan miljoonan investoinnit Rovaniemelle ja jättää kunnossaoleva infra käyttämättä"

Lapissa tarvitaan kaksi riittävää päivystyksellistä erikoissairaanhoitoa tuottavaa yksikköä, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

keskussairaalat
Riitta Luosujärvi, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja.
Iines Jakovlev / Yle

Länsi-Pohjassa ei nähdä järkevänä toimivan sairaalayksikön alasajoa Kemistä ja keskittämistä Rovaniemelle.

Sairaanhoitopiirin johdon mukaan alueen väkiluku ja tarpeet edellyttävät riittävien päivystystoimintojen säilyttämistä Meri-Lapissa, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

Ei ole mitään järkeä siinä, että pistetään sadan miljoonan investoinnit Rovaniemelle ja jätetään täällä kunnossaoleva infra käyttämättä

Riitta Luosujärvi

– Täällä asuu hyvästi kolmasosa tämän maakunnan väestöstä ja on tärkeää, että meillä on täällä riittävän tasoinen päivystys tälle alueelle – joka tuottaa 8–10 prosenttia Suomen vientituloista, että ei tämä mikään vähäpätöinen syrjäalue ole, Luosujärvi lataa.

Rahat pois Kemistä ja investointeihin Rovaniemellä?

Myös väite siitä, että palvelujen säilyttäminen Kemissä olisi pois muulta Lapilta, on Luosujärven mielestä virheellinen. Lapin rahoituspohja ei tämänhetkisten laskelmien mukaan heikkene sote-uudistuksessa oleellisesti nykyisestä.

– Kun rahaa on saman verran käytössä ja kun meidän pitää perusterveydenhuoltoa vahvistaa – perusterveydenhuolto tarvitsee erikoissairaanhoitoa – niin silloin ei ole mitään järkeä siinä, että pistetään sadan miljoonan investoinnit Rovaniemelle ja jätetään täällä kunnossa oleva infra käyttämättä.

Luosujärvi pelkää, että Länskästä tehtävät säästöt eivät koituisikaan täydessä määrin Lapin hajaseutujen palvelujen kehittämiseen, vaan investointeihin Rovaniemen Lapin keskussairaalan kapasiteetin nostamiseksi.

Leikkaukset näivettäisivät Länskän

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin julkistaman kannanoton mukaan Lapin sairaanhoitopiirin johto haluaa viedä Kemistä päivystyksellisen kirurgian, teho-osaston, naistentaudit ja synnytykset, lastentaudit ja jopa osan psykiatrian toiminnasta.

Keskussairaalan johto näkee, että esitetyt leikkaukset näivettäisivät Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnan ja kadottaisivat alueen perusterveydenhuollolta sen tarvitseman tuen.

Luosujärvi muistuttaa myös, että Länskän toimintojen alasajo veisi varsin huomattavan määrän työpaikkoja Lapista. Tällä hetkellä sairaalassa työskentelee noin 800 ihmistä, joiden veronmaksukyvyllä on merkityksensä koko Lapin aluetaloudelle.