Zumbaa lain harmaalla alueella – Saudi-Arabia alkaa myöntää lupia naisten kuntosaleille

Saudeissa harvoissa kouluissa on liikuntaa tytöille, eikä osa naisista ole koskaan harrastanut liikuntaa.

Saudi-Arabia
Saudi

Punttisalille tai hikijumppaan pääsy on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys Saudi-Arabian naisille. Isossa osassa julkisista kouluista ei ole koululiikuntaa tytöille, eikä osa saudinaisista ei ole koskaan harrastanut liikuntaa.

Viime vuosina Saudi-Arabia on kuitenkin herännyt naisten liikkumattomuuden aiheuttamiin terveysongelmiin. Siksi konservatiivinen kuningaskunta on ottanut pieniä askeleita naisten liikkumisen edistämiseksi.

Huhtikuussa Saudi-Arabia alkaa todennäköisesti myöntää virallisesti lupia naisten kuntosaleille. Käytännössä jumppainnostus on kasvanut jo ennen virallistamista. Myös yhä useammat koulut ja yliopistot ovat alkaneet tarjota tytöille ja naisille liikuntaa.

Kauneudenhoitoon tai terveyteen liittyvät keskukset ovat saaneet tarjota liikuntapalveluita, jos niiden toiminnan virallinen pääpaino ei ole urheilussa. Joogaa, zumbaa, spinningiä tai muita lajeja tarjoavat keskukset ovat kasvattaneet Saudi-Arabiassa koko ajan suosiotaan, mutta ne toimivat usein lain harmaalla alueella.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan (siirryt toiseen palveluun) keskuksilla on ollut vaikeuksia saada lupia. Vuonna 2009 ja 2010 viranomaiset sulkivat muutamia liikuntaa tarjoavia keskuksia. Saudinaiset vastasivat siihen sosiaalisen median kampanjalla, joka julisti ”antaa heidän lihoa”.

Laillistaminen tuo liikkumisen useampien ulottuville

Koska liikuntaa tarjoavien paikkojen toiminta on ollut rajoitettua, liikkuminen on kallista. Liikuntapalveluita naisille Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa tarjoavan NuYu-ketjun johtaja Susan Turner pitääkin laillistamista merkittävänä askeleena.

– Nyt liikuntapaikkoja on hyvin vähän. Olemassa olevat ovat kalliita, joten käytännössä vain eliitti pääsee niihin, Turner kuvailee puhelimitse Ylelle Saudi-Arabian pääkaupungista Riadista.

Turner uskoo, että uusia paikkoja avautuu, kun lupien myöntäminen vapautuu. Myös NuYu suunnittelee uusien keskusten avaamista. Kilpailun ja tarjonnan kasvaessa myös hinnat laskevat todennäköisesti.

Vielä tosin on epäselvää, mitkä lajit sallitaan. Todennäköistä on, että salit saavat tarjota tiettyjä kuntourheilulajeja, mutta kilpaurheilu pysyy kiellettynä naisille.

– Käsittääkseni sallittavien lajien määrä tulee olemaan rajallinen, Turner sanoo.

Spinning kasvattaa suosiotaan Saudi-Arabiassa.
Kuntosaliketjun omistajan mukaan spinning kasvattaa suosiotaan Saudi-Arabiassa. Kuva on NuYu-ketjun tiloista Riadista. NuYu

Kolmekymppiset naiset aloittavat liikkumisen nollasta

Koska niin monet saudinaisten sukupolvet ovat varttuneet vailla koululiikuntaa, NuYun saleille tulevista naisista suurin osa ei ole koskaan harrastanut urheilua. Heidän asiakkaansa ovat 18–34-vuotiaita.

– Pieni osa on asunut ulkomailla ja he ovat urheilleet siellä. Heillä on selkeä kuva siitä, mitä he haluavat. Mutta sitten on kolmekymppisiä naisia, jotka eivät koskaan ole liikkuneet, Turner sanoo.

Kun ihminen aloittaa liikkumisen vasta aikuisena, kaikki on aloitettava alusta. Naisille on selitettävä, mikä on kuntosali, miten salille pitäisi pukeutua ja miten liikkuessa pitäisi huolehtia nestetasapainosta. Liikkuminen on aloitettava perusliikkeiden harjoittelemisesta.

Turner kertoo, että monien asiakkaiden tavoite on aluksi ainakin laihtuminen. Liikunnan ilot alkavat avautua myöhemmin.

– Monet naisista tulevat klubille hyvin esteettiset tavoitteet mielessään, mutta parin tai kolmen kuukauden kuluttua heidän energiatasonsa nousee, he voivat ja nukkuvat paremmin, eivätkä tunne yhtä paljon stressiä, Turner sanoo.

Turnerin mukaan erityisesti ryhmäliikuntatunnit, kuten tanssi tai spinning, ovat suosittuja saudinaisten keskuudessa.

– On inspiroivaa nähdä muutos näiden naisten vartaloissa ja mielissä, Turner kuvailee.

Kuntosalien avaamisen takana talous ja kansanterveys

Saudiarabialaisten naisten asema on yhä monilla tavoin heikko. Naiset tarvitsevat muun muassa yhä mieshuoltajan eli esimerkiksi isänsä tai aviomiehensä luvan ulkomaille matkustamiseen tai avioitumiseen.

Muutoksen tuulet ovat kuitenkin olleet ilmassa jo pitkään. Naisten asema on vahvistunut työmarkkinoilla. Kilpaurheilun saralla naiset ovat saaneet voittoja. Saudinaiset pääsivät osallistumaan ensimmäistä kertaa olympialaisiin Lontoossa vuonna 2012. Viime kesänä Rion olympialaisissa (siirryt toiseen palveluun) Saudi-Arabian joukkueessa oli neljä naista.

Juoksija Kariman Abuljadayel
Juoksija Kariman Abuljadayel oli yksi neljästä naisurheilijasta, joka edusti Saudi-Arabiaa Rio de Janeiron olympialaisissa kesällä 2016. Srdjan Suki / EPA

Naisten liikunnan edistämistä ja kuntosalien avaamista on auttanut kuninkaallinen tuki. Prinsessa Reema bint Bandar nimitettiin viime vuonna johtamaan uutta naisten osastoa Saudi-Arabian urheiluvirastossa. Juuri hän ilmoitti helmikuussa naisten kuntosalien virallisesta sallimisesta.

– Se avaa tytöillemme ovet terveellisempään elämään, prinsessa Reema sanoi Reutersin mukaan.

Naisten liikunnan edistämistä on perusteltu Saudi-Arabiassa juuri terveyssyillä, ei naisten oikeuksilla. Naisten liikkumattomuus on todellinen ongelma Saudi-Arabiassa. Reutersin mukaan noin 44 prosenttia saudinaisista on ylipainoisia. Saudien ylipaino ja diabetes luvut ovat maailman korkeimmasta päästä.

Toisena syynä on kansantalous. Saudi-Arabian yrittää uudistaa talouttaan vähemmän riippuvaiseksi öljystä. Osana tätä suunnitelmaa yritetään edistää naisten mahdollisuuksia päästä työmarkkinoille. Naisten aktivoituminen liikunnallisesti edistää myös heidän muuta aktiivisuuttaan.

NuYu:n tilat
NuYu-ketju aikoo avata uusia toimipisteitä, kun kuntosaleille aletaan myöntää virallisia lupia Saudi-Arabiassa. NuYu

Naisten liikkuminen helpottuisi, jos he saisivat ajaa

Turner huomauttaa, että yksi iso este naisten liikkumiselle on se, etteivät naiset saa ajaa Saudi-Arabiassa. Naiset ovatkin miespuolisten perheenjäsentensä tai taksien varassa, jos heillä ei ole autonkuljettajaa.

– Kuntosalin jäsenyydestä maksamisen lisäksi saudinaisen pitää selvittää, miten he pääsevät salille, Turner kuvailee.

Salien hintoja nostaa myös se, ettai paikallisia ohjaajia vielä juurikaan ole. Urheilu-ura on yhä äärimmäisen harvinainen saudinaisille.

– Meidän on tällä hetkellä tuotava länsimaisia kouluttajia Saudi-Arabiaan. Jos pystyisimme kouluttamaan paikallisia naisia ohjaajiksi, se laskisi hintoja, Turner sanoo.