Marine Le Pen tapasi Putinin Moskovassa

Putin lupasi, ettei aio vaikuttaa Ranskan presidentinvaaleihin.

Marine Le Pen
Marine le Pen ja Vladimir Putin.
Mikhail Klimentyev / AOP

Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen on tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa.

Le Pen pyrkii matkallaan keräämään kannatusta Ranskan huhtikuun presidentinvaaleihin, joissa hän on ehdolla.

Putin sanoi Le Penille, ettei Venäjä aio millään tavalla puuttua Ranskan vaaleihin. Hän totesi kuitenkin Venäjän "varaavan oikeuden keskustella kaikkien poliittisten voimien edustajien kanssa". Putin totesi Euroopan maiden ja Yhdysvaltain tekevän samaa.

– Tiedän, että edustatte Euroopan poliittisten voimien keskuudessa melko nopeasti kasvavaa elementtiä, Putin sanoi.

Le Pen on jo kauan puhunut Ranskan ja Venäjän suhteiden parantamisesta. Hän myös hyväksyy Venäjän vuonna 2014 suorittaman Krimin niemimaan valtauksen.

Tänään perjantaiaamuna Le Pen vieraili Venäjän parlamentissa, missä hän kertoi, miksi vastustaa EU:n Venäjälle asettamia pakotteita. Hän toivoi myös, että maat toimisivat yhdessä terrorismin estämiseksi. Myös Putin on tehnyt aiemmin tämänsisältöisiä ehdotuksia.

Venäjän kerrotaan aiempina vuosina tukeneen Kansallisen rintaman toimintaa rahallisesti. Putinin tiedottajan mukaan Putinin ja Le Penin keskusteluissa ei käsitelty puolueelle annettavaa taloudellista tukea.

Le Penin tämänhetkinen kannatus Ranskan presidentiksi on 25 prosentin tasolla. Hän saattaa voittaa vaalien ensimmäisen kierroksen, mutta todennäköisesti jää toisella kierroksella kakkoseksi.

Monissa EU-maissa Moskovaa on kritisoitu siitä, että sen on katsottu tukevan le Penin kaltaisia EU-vastaisia poliitikkoja.

Lähteet: Reuters, AFP