Nuori ammattikalastaja varautuu ilmastonmuutokseen – video: hydrokopterilla pääsee heikommillekin jäille

Nuori ammattikalastaja on harvinaisuus sisävesillä. 24-vuotias Konsta Kankaala on huolissaan ilmastonmuutoksesta.

kalastajat
Konsta Kankaala hydrokopterin kyydissä
Konsta Kankaala hankki työkalukseen mopoauton hintaisen hydrokopterin keventämään työtä. Nyt leutojen talvien ohuet jäät eivät pääse haittaamaan.

HämeenlinnaHauholainen Konsta Kankaala on ollut innokas kalamies pienestä pitäen. Kun armeija oli takana, eikä ammattikoulutusta vastaavaa työtä ollut tarjolla, nuori mies päätti ryhtyä ammattikalastajaksi.

Nyt hän on kalastanut täysipäiväisesti reilut kolme vuotta. Tänäkään talvena ei ole ollut montaa päivää, etteikö Konsta olisi ollut kalassa.

– Työn sarkaa on ollut paljon, mutta tästä on jäänyt sellainen mielikuva, etten päivääkään vaihtaisi pois. Tulevaisuus näyttää ihan valoisalta, en ole hommia lopettamassa ainakaan näillä näkymin, vakuuttaa Konsta Kankaala.

"Työstä on pakko nauttia"

Sisävesillä ammattikalastaja on harvinainen ammatti. Vanajavedellä ammattikalastajia on puolenkymmentä.

– Ammattikalastajat ovat painottuneet suuremmille vesialueille muikunkalastukseen. Myös hyvillä kuhavesillä on jonkin verran kuhan verkkokalastusta, mutta sekin painottuu osa-aikaisesti syksyyn ja talvikauteen. Ympärivuotista kalastusta on aika vähän.

Kun miettii muita töitä, niihin verrattuna tämä on kuitenkin mukavaa.

Konsta Kankaala

Konsta Kankaala myöntää, että ensimmäiset pari vuotta olivat aika lailla opettelua.

– Kovalla työnteolla ja pitkillä päivillä on pystynyt perusansion kyllä saamaan. Työstä on pakko nauttia, ei sitä muuten seitsemää päivää viikossa jaksaisi kulkea kelissä kuin kelissä.

– Ei tänne kuitenkaan aina ole mukava lähteä. Jos tuulee paljon ja räntää sataa, ei se niin mukavaa ole. Kun miettii muita töitä, niihin verrattuna tämä on kuitenkin mukavaa. Se on pukeutumiskysymys, miten täällä pärjää.

Kalaa riittää...

Hauhonselällä Konsta Kankaalalla oli koettavanaan muutama särkikatiska. Niillä testataan särjenpyyntiä ensi talvea varten. Silloin on tarkoitus laittaa vähintään sata katiskaa.

– Tässä testikalastuksessa särjen koko oli ihan hyvä. Se oli riittävän isoa elintarvikekäyttöön ja ensi talvelle voin suunnitella kalastusta vähän isommassa mittakaavassa. Särki on sen verran edullinen kala, että sitä pitää saada paljon ja korvata hinta määrällä.

Hämäläisvesissä kalaa on hyvin. Kuhakannat ovat monin paikoin vahvoja.

– Jos hauki, kuha ja lahna ovat hyvin liikkeellä, saalis saattaa olla päivässä useita kymmeniä kiloja, joskus jopa yli sata kiloa.

... ja kysyntää myös

Kankaala on iloinen, että lähikala käy kaupaksi. Nykyisin myös särjelle on kysyntää.

– Siitä tehdään särkimassaa ja sitä myös purkitetaan. Toki kuhasta saisi paremman hinnan, mutta Hauhonselkä on vain 2 200 hehtaaria, joten kuhaa ei voi kalastaa määräänsä enempää. Särkeä taas on niin paljon, että taitaa mieheltä loppua voimat ennen kuin särjet, naurahtaa Kankaala.

Välillä kalastaja joutuu myymään myös ei-oota.

– Kuhan, ahvenen ja jossain määrin hauenkin kysyntä on kovempi kuin tarjonta. Muikun kanssa on välillä vähän ongelmia, varsinkin, kun muikku on aika pientä.

Leudommat talvet huolestuttavat

Konsta Kankaala nauttii talvikalastuksesta. Ilmaston lämpeneminen on kuitenkin tehnyt talvista aiempaa leudompia ja järvien jäistä heikompia.

– Sen huomaa, että talvet ovat leudontuneet todella paljon. Kaikki saatavilla oleva tieto viittaa siihen, että talvet leudontuvat edelleen. Se huolestuttaa.

Vitsiälänniemen edustalla Kankaala osoittaa noin kilometrin päässä olevaa paikkaa, jossa viime talvena potkukelkasta tuli sukellusvene. Naskaleiden avulla nuori kalastaja pääsi takaisin jäille.

Hydrokopteri keventää työtä

Kun tulevaisuudessa kunnolliset jäät saattavat olla entistä harvemmassa, Kankaala päätti hankkia kulkupelikseen hydrokopterin.

Se kulkee jo kolme senttiä paksun teräsjään päällä, kun jalkaisin jään tulee olla vähintään kuudesta kahdeksaan senttiä paksua.

– Nyt ei pitäisi olla niin tarkkaa, millaisia jäät ovat. Rospuuttokausia ei pitäisi enää tulla. Hydrokopteri myös keventää työtä, kun ei tarvitse kävellä niin pitkiä matkoja kuin alkuaikoina.