1. yle.fi
  2. Uutiset

Öljyalalle voitto: Trumpin hallinto hyväksyi ympäristöväen vastustaman öljyputken

Barack Obaman hallinto oli pysäyttänyt Keystone XL -putken rakentamisen ympäristösyistä.

Kesytone xl
Kirjoituspöydän ääressä istuva Trump pitää käsissään ohutta kansiota, jossa on allekirjoitettu paperi.
Trump esitteli 24. tammikuuta allekirjoittamaansa öljyalaa koskevaa säädöstä. Trump antoi jo tuolloin alustavan luvan jatkaa kiistellyn Keystone XL -öljyputkien rakentamista.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on antanut lopullisen hyväksyntänsä Keystone XL -öljyputken rakentamiselle. 1 900 kilometriä pitkän putken on määrä tuoda öljyä Kanadasta jalostamoihin Yhdysvaltain Meksikonlahden rannikolle.

Päätös on yksi tähän asti suurimmista Trumpin hallinnon toimista, joilla taloudellinen etu ohittaa huolen ympäristöstä.

Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinto pysäytti öljyputkihankkeen juuri ympäristösyistä.

Trump lupasi vaalikampanjassaan hyväksyä kiistellyn öljyputken ja hän antoi sille alustavan luvan heti kautensa alussa.

"Kansallinen etu"

Yhdysvaltain ulkoministeriö katsoo hankkeesta tehdyssä ympäristö-, talous- ja dilplomaattisia seikkoja koskevassa selvityksessä, että putken rakentaminen on Yhdysvaltain kansallisen edun mukaista. Obaman kaudella kaksi vuotta sitten ministeriö päätyi vastakkaiselle kannalle.

Calgarylainen TransCanada-yhtiö anoi lupaa putken rakentamiseen jo vuonna 2008. Yhtiö kiittääkin nyt päätöstä ja sanoo työskentelevänsä asianomaisten Yhdysvaltain osavaltioiden kanssa hankeen viemiseksi eteenpäin.

Putken tiellä on vielä esteitä, erityisesti koskien sen reittiä. Putken vastustajien joukossa on niin intiaaniväestöä kuin ympäristönsuojelijoita ja maanomistajiakin.

Ulkoministeri jääväsi itsensä

Kannattajien mukaan öljyputki parantaa Yhdysvaltain energiaturvallisuutta ja luo tuhansia rakennustyöpaikkoja. Putken kautta on tarkoitus kuljettaa noin 800 000 tynnyriä öljyä päivässä, yli viidennes Kanadasta Yhdysvaltoihin tuotavasta öljystä.

Putken vastustajat puolestaan pelkäävät öljyvuotoja sekä sitä, että putki rohkaisee käyttämään kanadalaista öljyhiekkaa puhtaampien energialähteiden sijaan. He myös toteavat, että putken rakentamisen tuomat työpaikat ovat lyhytaikaisia, eikä putki auta täyttämään Yhdysvaltain energiantarpeita, koska sen kuljettama öljy menee vientiin.

Luvan öljyputken rakentamiseen allekirjoitti poikkeuksellisesti ulkoministeriön edustaja Tom Shannon eikä ulkoministeri Rex Tillerson. Öljy-yhtiö Exxon Mobilea aiemmin johtanut Tillerson jääväsi itsensä. Ympäristöjärjestöt olivat sanoneet, että kyseessä olisi eturistiriita, jos Tillerson päättäisi putkesta.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi