Kiertävä hyvinvointibussi tuo iloa ja palveluja ikäihmisille

Palvelut ovat kadonneet Rovaniemen kylistä. ONNI-auton mukana osa palveluista saadaan takaisin lähemmäs asukkaita.

hyvinvointi
Onni-hyvinvointibussi
Antti Mikkola / Yle

Ritva Keränen saapuu punaisella potkukelkalla Misin vanhan kyläkoulun pihaan. Rovaniemen kyliä kiertävä ONNI-auto on tulossa.

– Tulin mittauttamaan verenpaineen. On myös mukavaa nähdä muita kyläläisiä, Keränen kertoo.

Hyvinvointibussi on osa Rovaniemen kaupungin LIKELLÄ – kiertävät lähipalvelut lappilaisille -hanketta, jossa etsitään uudenlaisia tapoja tuoda palveluja lähemmäs syrjäkylien asukkaita.

Parillisina viikkoina Lapin Ammattikorkeakoulun ONNI-auto on lainassa Rovaniemellä ja vie hyvinvointia kyliin. Auton mukana kulkee aina terveydenhoitaja, muiden ammattilaisten palveluita on saatavilla vaihdellen. Mukana on ollut niin fysioterapeutti kuin muistineuvojakin.

Sama auto kiertää parittomina viikkoina Kemi-Tornion alueella, tarjoten siellä muun muassa neuvolapalveluja.

Hoitotahto ja älykännykät puheenaiheena

Misin entisen kyläkoulun pihalle kerääntynyt ikäihmisten joukko siirtyy vähitellen luokkahuoneeseen. Tänään auto on tuonut mukanaan ikäihmisten palveluneuvojan, joka kertoo esimerkiksi siitä, mitä tarkoittaa hoitotahto.

Yleisö kuuntelee keskittyneesti. Moni tuleekin pysähdyspaikalle saamaan lisää tietoa.

– Täällä kerrotaan edunvalvonnasta ja kaikesta sellaisesta, luentoa kuuntelemaan tullut Maija Närhi sanoo.

Auton kuljettajana työskentelevä palvelumestari Mikko Heikkilä opastaa luennon lomassa ikäihmisiä älypuhelinten kanssa.

– Niinä viikkoina kun auto ei kierrä Rovaniemellä, opetan kylissä ikäihmisille tietokoneen käyttöä. Kylätaloilla minulta voi tulla kysymään neuvoa, jos on ongelmia älypuhelimen tai tabletin kanssa, mies kertoo.

Bussissa tarjotaan palveluita, jotka jäävät muuten saamatta

Terveydenhoitaja Teija Rauhala pitää vastaanottoa. Ne, joilla on terveydenhoitajalle asiaa, poikkeavat kukin vuorollaan autoon.

– Osa asiakkaistani ei ole käynyt terveydenhuollossa sen jälkeen, kun he jäivät pois työelämästä. Mittauksissa onkin paljastunut korkeita verenpaineita, Rauhala kertoo.

Vanhassa luokkahuoneessa käydään vilkasta keskustelua. ONNI-auton saapumisessa monelle tärkeää onkin muiden kyläläisten tapaamien.

– Täällä on paljon muitakin, Juhani Kallaanvaara kertoo syistään tulla paikalle.

Asiakkaiden määrä vaihtelee kylittäin

Kyliin tuotavat palvelut tuntuvat olevan tärkeitä käyttäjilleen. Ainakin Misin kaltaisissa kylissä, joista matkaa keskustaan on paljon. Sitten on kyliä, kuten Vikajärvi, joissa käy tuskin kukaan.

– Paikalle saattaa tulla vain yksi asiakas. Tai ei yhtään, terveydenhoitaja Rauhala harmittelee.

Kyläläiset toivoisivat autoon myös lisäpalveluja. Misin kylässä yksi toive on ylitse muiden – lääkäri olisi monelle mieluinen lisä ammattilaisten joukkoon. Kiertävälle hyvinvointibussille on tilausta. Niin ajatellaan ainakin Misissä.

– Tätä tarvitaan terveydenhoitoon, syrjäseudulle. Sehän se tärkeää on, palveluihin tyytyväinen Kaija Kulppi kiteyttää.

Juttu on osa Ylen ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Ratkaisukone-projektia. Siinä etsitään eri puolilta Suomea toimivia ratkaisuja, jotka ovat monistettavissa myös muille paikkakunnille. Jutun toimittajat ovat Susanna Karhapää ja Kaisa Möttönen Haaga-Helian journalismin koulutusohjelmasta.