Koko rakennus käyttökieltoon Tampereen Onkiniemessä – asbestia löytyi myös porraskäytävistä

Kulttuuri- ja urheilukäytössä olevan vanhan trikootehtaan tiloista otetut pyyhkäisynäytteet paljastivat asbestia eri puolilta rakennusta.

asbesti
Suomen Trikoon tehdas Onkiniemessä.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen Onkiniemessä sijaitseva vanha trikootehdas on pantu käyttökieltoon. Rakennuksesta otettujen pyyhkäisynäytteiden tulokset valmistuivat perjantaina ja osoittivat asbestia olevan rakennuksen porraskäytävissä.

Onkiniemen kiinteistössä toimii vuokralaisina kymmeniä urheilu- ja kulttuurialan toimijoita.

Osa vanhan tehdaskiinteistön tiloista joutui käyttökieltoon jo torstaina, kun kahdesta museon ja kirjaston varastosta löytyi asbestia. Asbestia löydettiin pyyhintäkokeella kiinteistön viidennestä kerroksesta. Neljännestä kerroksesta asbestia löytyi ilmamittauksessa.

Varastojen lisäksi toisen varaston viereiset Tampereen Ju-jutsukoulun tilat asetettiin varmuuden vuoksi käyttökieltoon. Ju-jutsukoulun tiloista asbestia ei ole löytynyt.

Nyt tehdään tarkempia tutkimuksia

Rakennuksessa tehdään nyt kattavampia tutkimuksia, jotta asbestin levinneisyys saadaan selville.

– Nyt otetaan ilmanäytteitä. Jos asbestia on ilmassakin, katsotaan mistä se on voinut tulla. Sen jälkeen voidaan tehdä analyysiä siitä milloin tiloja voisi puhdistaa ja avata uudelleen, sanoo Tampereen Tilakeskuksen toimitusjohtaja Petri Mölsä.

Kokonaisuudessaan kyse on vähintään päivistä tai jopa viikoista, kunnes rakennukseen voi taas mennä.

Korvaavia tiloja ei vielä ole

Tampereen kaupunki on tiedottanut vuokralaisille sähköpostilla ja käy jokaisen tiloissa kertomassa asiasta. Kaupunki selvittää mahdollisuudet tarjota väliaikaisia korvaavia tiloja kiinteistössä toimiville.

Tiloissa on monenlaista toimintaa, eikä yhdessä paikassa sijaitsevaa samantapaista tilaratkaisua ole tarjolla. Korvaavia tiloja voi kuitenkin löytyä eri puolilta kaupunkia.

Onkiniemen kiinteistön tulevaisuus on tarkoitus ratkaista laaditun yleissuunnitelman pohjalta käynnistettävän Särkänniemi-Onkiniemi-Mustalahti -asemakaavatyön yhteydessä, joka on asemakaavoitusohjelmassa vuonna 2019.