1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perjantai

Menestyneet teräsrouvat ja -vaari kertovat liikunnan ilosta: "Minä mätänen, jos minä en liiku"

Tuula Olin 75-vuotias taitoluistelija, Maj Forsman-Vakio 90-vuotias koripalloilija ja Aatos Sainio 91-vuotias kolmiloikkaaja treenaavat säännöllisesti ja niittävät kilpakentillä mainetta ja kunniaa.

Perjantai
Aatos Sainoa pitää pokaalia käsissä.

Porvoolaiselle 75-vuotiaalle Tuula Olinille taitoluistelu on ollut suuri rakkaus jo lapsesta lähtien. Hän lopetti luistelun 16-vuotiaana, mutta palasi takaisin jäälle kymmenen vuotta sitten.

– Se on valtava onnen tunne päästä jäälle viilettämään. Teknisesti tulppi ja salchow menevät aika hyvin, mutta en minä kovin korkealle jäästä pääse. Tunnen luistellessa itseni paljon nuoremmaksi.

Tuula Olin pitää palkintoja käsissä.

–Mielestäni ikä ei ole este mihinkään. Se on ihan hullua sanoa, että tuon ikäisenä et voi enää tehdä sitä, tätä ja tuota. Pitää olla avoin kaikelle. Kaikkea kivaa voi vanhana tehdä, jopa rakastua joskus, sanoo Tuula Olin.

Minulle sohva on kauhistus. Minä mätänen, jos en liiku.

Maj Forsman-Vakio

Viime marraskuussa 90-vuotias Maj Forsman-Vakio teki maailmanennätyksen pelaamalla naisten 3. divisioonan ottelussa. Hän on kaikkien aikojen vanhin koripallon sarjaottelussa pelannut nainen.

– Pelaan Leppävaaran Pyrinnön joukkueessa LePy Ladies. Perustimme joukkueen vuonna 1991. Kaikki joukkueen pelaajat ovat nykyisin yli 70-vuotiaita.

Maj Forsman-Vakiolle liikunta on itsestäänselvyys.

– Minulle sohva on kauhistus. Minä mätänen, jos en liiku, sanoo Maj Forsman-Vakio

91-vuotiaana 200 SM-kultaa

Kesällä 92 vuotta täyttävä Aatos Sainio harrasti yleisurheilua nuorena, mutta sitten tulivat sota, työ ja perhe ja hyppääminen jäi. Sainio palasi kilpakentille vasta 70-vuotiaana.

– Lähdin Kunto-Pirkkojen touhuun mukaan. Heti ensimmäisenä vuonna sain MM-pronssia. Nyt palkintokaapissa on maailmanmestaruuskisoista 11 kultaa, neljä hopeamitalia ja muutama pronssimitali.

– SM-kultamitaleita on noin 200. Hopea- ja pronssimitalit ovat paperikasseissa jossakin tuolla perähuoneessa, kertoo Sainio.

Maj Forsman-Vakio koripallo kädessä

Teräsvaari Aatos Sainio kertoo, että hän voimistelee ja pelaa jalkapalloa lastenlastenlastensa kanssa kotona, käy lenkillä ja hallilla 2-3 kertaa viikossa. Sainio pomppii pitkälle ilman vaivoja ja lääkkeitä.

– Vaurioita ei ole tullut. En edes muista, koska olisi ollut kuumetta. Se on saletti, että metrit ja sentit eivät seuraavana vuonna enää parane, mutta kun katsoo 95-vuotiden hyppytilastoja, niin eiväthän ne mitään tuloksia ole.

–Olen päättänyt, että jatkan samaan tahtiin. Hyppääminen on minulle elämäntapa, sanoo Sainio.

"Olen näin hirvittävän vanha"

Tuula Olin käy jääharjoituksissa kolme kertaa viikossa. Lisäksi ovat punttisali ja kuntovoimistelu. Tuulan tämän kauden tavoite on Oberstdorfin kisat.

Tuula kertoo, että hän ei ota kisoista menestyspaineita, koska viime keväänä hän voitti näissä kansainvälisissä suurkisoissa kultaa.

– Parhaillaan harjoittelemme kilpailuohjelmaani, jonka aiheena on Annie Mestariampujasta laulu "Pyssyllä ei miestä saa". Edustan Porvoon Taitoluistelijoita. Minulla on oma valmentaja Pauliina Cankar. Tämä kaikki motivoi minua todella paljon.

Myös Maj Forsman-Vakio kertoo olevansa aina terve. Ainoastaan sormenpäät ovat peleissä vääntyneet, mutta se ei liikkumista haittaa.

– Kyllä välillä hämmästyn, että voiko tämä todella olla totta, että olen näin hirvittävän vanha, sanoo Maj Forsman-Vakio.