Kesäaikaan siirrytään viikonloppuna tuulisessa ja sateisessa säässä – Sunnuntaina mittari saattaa nousta kuitenkin jopa kymmeneen asteeseen

Kelloja siirretään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tunnilla eteen päin.

kesäaika
Sää pilviä
Derrick Frilund / Yle

Suomessa siirrytään sunnuntaina jälleen kesäaikaan. Kelloja käännetään lauantaina ja sunnuntain välisenä yönä kello kolmelta tunti eteen päin. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan kesäaika ei ala järin kesäisessä säässä vaikka lämpötila saattaa sunnuntaina kivuta jopa kymmeneen asteeseen.

– Silloin yöllä ainakin sadetta vähän tulee, mutta se jää ehkä sivuseikaksi, kun silloin myös tuulee todella paljon. Varsinkin sunnuntaina saattaa olla jopa myrskypuuskia Lapissa ja koko maassa sellaista puuskaista tuulta. Sunnuntai olisi kyllä tosi lämmin päivä, jos ei tuulisi niin kauheasti. Silloin voisi tämän kevään ensimmäinen kymmenen astetta tulla, Kotakorpi kertoo.

Seuraavan viikon alussa lämpötila kuitenkin Kotakorven mukaan jälleen laskee ja säiden puolesta jatketaan edelleen talvisissa tunnelmissa. Paikkakuntakohtaiset tiedot viikonlopun säästä löytyvät Ylen Sää-sivuilta.

Yöjunat ja -bussit kulkevat kolmen jälkeen tunnin myöhässä

Kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa myös esimerkiksi yöjunien ja -bussien aikatauluihin. Sekä VR:n yöjunat että matkahuollon bussit kulkevat kolmen jälkeen pääsääntöisesti tunnin myöhässä, kun kelloja hypäytetään tunnilla eteen päin.

Yökerhot kesäaikaan siirtyminen sen sijaan sulkee tuntia tavallista aiemmin. Normaalisti jatkoaikaluvan saaneiden ravintoloiden tulisi antaa valomerkki puoli neljältä. Kellojen siirtämisen vuoksi valomerkki siirtyy kuitenkin jo puoli kolmeksi. Talviaikaan siirtyessä ravintolat saavat vuorostaan olla tunnin pidempään auki.