1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkijat yllättyivät: Keuhkoissa valmistuu suuri osa verestä

Tähän asti on luultu, että luuytimet tuottavat uutta verta. Kalifornialaistutkimuksen mukaan valtaosa verihiutaleista syntyykin keuhkoissa.

terveys
Ihmisen keuhkot
AOP

Keuhkoilla on paljon tähän asti tiedettyä suurempi rooli nisäkkäiden elimistön toiminnassa, kertoo uusi tutkimus.

University of Californian tutkijat ovat hiirikokeissa havainneet, että enin osa hiiren verenkierrossa olevista verihiutaleista on peräisin keuhkoista.

Tähän asti on uskottu, että kaikki veren osaset, punasolut, valkosolut ja verihiutaleet, valmistuvat luuytimessä tapahtuvassa niin sanotussa hematopoieesi-prosessissa.

Nyt tutkijat ovat osoittaneet, että keuhkoissa sijaitsevat megakariosyyttisolut, joista verihiutaleet syntyvät, tuottavat jopa valtaosan verihiutaleista.

– Löytö antaa keuhkoista aiempaa monipuolisemman kuvan – keuhkoilla ei vain hengitetä, vaan niillä on keskeinen rooli myös veren tärkeän ainesosan syntymisessä, sanoo tutkija Mark R. Looney.

Vaikka ilmiö havaittiin hiirellä, on Looneyn mukaan hyvä syy olettaa, että sama pätee myös ihmisellä.

Tutkimuksessa värjättiin soluja

Havainto tehtiin uudella tutkimusmenetelmällä, jossa hiirtä oli käsitelty niin, että sen verihiutaleet loistivat vihreää valoa.

Tutkijat seurasivat hiiren vihreänä kajastavia verihiutaleita ja huomasivat yllätyksekseen runsaasti verihiutaleita tuottavia megakaryosyyttisoluja eläimen keuhkokudoksissa.

– Kun havaitsimme suuren megakaryosyyttipopulaation, joka näytti elävän keuhkoissa, ymmärsimme, että tätä pitää tutkia tarkemmin, sanoo toinen tutkijaryhmän jäsen, Emma Lefrançais.

Tutkijat havaitsivat, että hiiren keuhkot tuottavat yli 10 miljoonaa verihiutaletta tunnissa eli ainakin puolet hiiren verihiutaleista.

Jatkotutkimuksissa havaittiin, että megakaryosyyttisolut ovat ilmeisesti syntyneet luuytimessä, mistä ne siirtyivät myöhemmin keuhkoihin, joka on ilmeisen edullinen paikka tuottaa verihiutaleita.

Toimii myös toiseen suuntaan

Seuraavaksi tutkijat selvittivät, mitä tapahtuu, jos hiiren luuytimen verentuotanto ei toimi.

He istuttivat koehiirelle keuhkoimplantin ja seurasivat, kuinka vihreää valoa kajastavat solut siirtyivät keuhkoista luuytimeen. Siellä ne kykenivät tuottamaan, ei vain verihiutaleita, vaan myös muita veren ainesosia.

Suunnitelmissa on nyt selvittää, toimivatko samat prosessit ihmisellä. Myös keuhkojen ja luuytimen vuorovaikutuksesta haluttaisiin tietää enemmän.

Tutkimus on julkaistu Naturessa. (siirryt toiseen palveluun) Siitä uutisoi muun muassa Sciencedaily. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi