Hyppää sisältöön

Terveyspalvelujen yksityistäminen jakaa hallituspuolueiden kuntavaaliehdokkaita

Ylen vaalikone paljastaa, että vain kokoomusehdokkaat uskovat terveydenhuollon yksityistämisen säästävän rahaa ja tehostavan palveluja. Yhteinen hallitustaival on siirtänyt keskustalaisten ja perussuomalaisten kantoja selvästi oikealle.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun) tenttaa kuntavaaliehdokkailta kantaa muun muassa yksityistämiseen. Ehdokkaat joutuvat vaalikoneessa pohtimaan, miten suhtautuvat väittämään: kunnallisten terveyspalvelujen yksityistäminen tuo palveluihin tehoa ja säästää rahaa.

Kokoomus on yksin

Kokoomus näyttää olevan ainoa puolue, jonka kuntavaaliehdokkaista enemmistö seisoo väitteen takana. 73 prosenttia kokoomuksen ehdokkaista on väitteen kanssa täsmälleen samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä. Täysin eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä on 23 prosenttia kokoomuksen ehdokkaista.

Kaikissa muissa puolueissa vastaajien enemmistö epäilee yksityistämisen autuutta. Suurin epäusko vallitsee vasemmistopuolueissa.

Täysin eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa on 96 % vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaista. SDP:n ehdokkaista 90 prosenttia on eri mieltä.

Mutta vastustus on vallalla muillakin. Vihreissä eri mieltä olevien luku on 80 prosenttia, kristillisdemokraateissa ja RKP:ssä 62.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Edes hallituspuolueiden ehdokkaiden rivit eivät ole suorassa

Jakauma hallituspuolueiden ehdokkaiden kesken on hyvin mielenkiintoinen. Hallituspuolueissakin vain kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat seisovat ehjänä rintamana yksityistämisen puolesta.

Hallituskumppani keskustan ehdokkaista 43 prosenttia uskoo yksityistämiseen, mutta 51 prosenttia ei usko. Perussuomalaiset ovat vielä penseämpiä. Heidän ehdokkaistaan yksityistämiseen uskoo 31 prosenttia ja 65 prosenttia ei.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hallitusvastuu on muuttanut keskustan ja perussuomalaisten linjaa

Edellisen kuntavaalin 2012 vastaava vaalikonekysymys kertoo, että keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaiden kanta on muuttunut. Vaikkei yksityistäminen kokoomusehdokkaiden veroista kannatusta saakaan, näkemys on selvästi muuttunut kokoomusta myötäileväksi.

2012-vaaleissa keskustalaisista ehdokkaista yksityistämistä suosi 27 prosenttia, perussuomalaista vain 18.

Hallitus ja oppositio ovat tapelleet viime viikot verissä päin, johtaako sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, sote, parempaan järjestelmään vai täyteen kaaokseen.

Sipilän hallituksen linjaus on, että soten myötä perusterveydenhuoltoa yhtiöitetään. Julkinen perusterveydenhuolto alkaa toimia samalla logiikalla kuin yksityiset yhtiöt. Samalla muutkin alan yritykset pääsevät kilpailemaan asiakkaista samalta viivalta julkisen puolen rinnalla. Asiakkaan halu ratkaisee, kumpaa väylää pitkin hän vaivojaan hoidattaa. Niin yksityiset kuin julkisetkin yritykset saavat rahansa maakunnilta.

Puolustajat sanovat, että lopputuloksena on terveydenhuoltojärjestelmä, joka toimii tehokkaammin kuin nykyinen - ja selvästi halvemmalla. Kriitikot sanovat, että yksityiset terveysjätit kuorivat kermat päältä ja hanke on valtava tulosiirto julkisen terveydenhuollon rahoista yksityisille yrityksille.

Vaaliteltoilla kumpaakin kantaa ymmärretään – ainakin vähän

Espoon Sampo-torilta keskustan vaaliteltan luota löytyy Utsjoen entinen kunnanjohtaja Seppo Sarlund. Pitkän linjan keskustalainen on nyt ehdolla Espoon valtuustoon. Sarlund seisoo yksityistämiskysymyksessä jalat molemmin puolin aitaa.

– Epäilen, että yksityinen ei lähde innokkaasti mukaan, jos joutuu siihen hintatasoon, johon terveydenhuollon uudistuksissa nyt pyritään, Sarlund pohtii.

Sarlund sanoo, että on oltava tarkkana, ettei luoda tilannetta, jossa suuret yritykset kuorivat kermat päältä. Mutta toteaa perään, että jos tietäisi keinon, jolla se estetään, hän olisi miljonääri.

– Tämä vaatii jatkuvaa lainsäädännön kehittämistä. Ennen muuta epäilyttää, saavatko koko maassa ihmiset tasaisesti palvelua.

Sarlund luottaa silti siihen, että sote-lakeihin sorvataan yhteiskuntavastuun pykälät, joilla markkinavoimien jyllääminen saadaan alalla suitsittua.

Helsingistä vasemmistoliiton vaaliteltalla pelataan jalkapalloa.  Narinkkatorilla on mukana puolueen ehdokas Heikki Valmu.

– En usko ollenkaan, että yksityistäminen säästää yhtään mitään. Ei se ole säästänyt Ruotsissakaan. Koko hommassa on tajuttomasti riskejä ja yksityistäminen saattaa heikentää heikompiosaisten tilannetta, Valmu sanoo.

Valmu pelkää myös, että kun sote-uudistus muuttaa julkisetkin toimijat perusterveydenhuollossa yritysmuotoisiksi, samalla kontrolli katoaa.

– Tälläkin hetkellä kunnat hankkivat ostopalveluina yksityisiltä terveyspalveluja, eikä meillä ole mitään sitä vastaan. Mutta, kun soten maakuntamallissa julkinenkin puoli muuttuu yrityksiksi, demokraattinen valvonta katoaa. Sen jälkeen yritys tai yhtiö päättää, miten toimintaa hoidetaan, ei enää yhteiskunta.

Valmua huolettaa, että mitä enemmän terveydenhoito pyörii yksityisen markkinan varassa, sitä enemmän se on räätälöity vain hyväosaisille.

– Valinnanvapaudessa yksityiset tulevat saaman valtaosan rahoituksestaan sen mukaan, kuinka paljon heillä on asiakkaita, eivät sen mukaan, paljonko he hoitavat. Silloin yritykset haluavat vain terveitä ja hyvin toimeentulevia asiakkaita, Valmu sanoo.

.
.