Trump vetää takaisin terveydenhuoltouudistuksen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vetää takaisin republikaanien terveydenhuoltouudistuksen, jonka oli määrä romuttaa Obaman terveydenhuoltouudistus. Kyseessä on kirvelevä tappio Trumpille ja republikaaneille.

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus
Trump katsoo kameraan.
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpMolly Riley / Pool / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vetää takaisin republikaanien terveydenhuoltouudistuksen, jonka oli määrä romuttaa presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistus.

Trump pyysi edustajainhuoneen republikaanijohtajia perumaan aiotun äänestyksen terveydenhuoltouudistuksesta, uutistoimisto Reuters kertoo.

– Olen pettynyt ja hieman yllättynyt, Trump kommentoi lakiesityksen tappiota.

Republikaanit eivät onnistuneet saamaan riittävästi tukea pyrkimykselleen korvata demokraattihallinnon aikana luotu terveydenhoitojärjestelmä "Obamacare" omalla mallillaan. Näin ollen Obaman terveydenhuoltolaki pysyy toistaiseksi voimassa.

Trump sanoi Obaman lain olevan väistämättä romahtamassa käytännössä. Hän toivoi vuoropuhelua demokraattien kanssa lain uudistamiseksi.

Trump kuvasi myös republikaanien lakiesityksen etenemisen seuraamista ja romuttumista "mielenkiintoiseksi kokemukseksi". Hän syytti demokraattipuoluetta lakiuudistuksen epäonnistumisesta.

Trumpin mukaan ponnistelut terveydenhuoltouudistuksen läpiviemiseksi ovat toistaiseksi ohi, kertoi Washington Post -lehden toimittaja uutiskanava MSNBC:n mukaan.

Republikaanijohtaja: "Pettymysten päivä"

Kyseessä on kirvelevä tappio Trumpille, joka pani arvovaltansa peliin uudistuksen saamiseksi läpi. Uudistuksen kuoppaaminen on takaisku myös republikaaneille, joiden keskeinen uudistus ja vaalilupaus nyt romuttui.

– Tämä on pettymysten päivä. Meidän on pystyttävä parempaan, edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

Republikaanien esittämä "American Health Care Act" -malli ei saanut kaikkien republikaanien tukea.

Maltillisimpien mielestä se olisi leikannut liikaa vähävaraisten kansalaisten terveyspalveluita. Konservatiivisimmat republikaanit puolestaan katsoivat, että malli aiheuttaisi hallinnolle edelleen liikaa kuluja.

– Puolueemme oli kymmenen vuotta oppositiossa. Nyt koemme kasvukipuja, Ryan puolusteli. Hän kertoi ehdottaneensa Trumpille esityksestä luopumista, ja Trump oli suostunut.

Republikaanien terveydenhuoltouudistus ei siten edennyt edustajainhuoneen äänestykseen saakka, jonka oli määrä alun perin tapahtua perjantai-iltana Suomen-aikaa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP