1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Hongkongissa: Ahtaat asunnot ja ahdisteleva isäntä piinaavat hongkongilaisia

Hallintojohtajan valitsijamiehillä on niin paljon siteitä Kiinaan, että useimmat äänestävät Kiinan haluamaa ehdokasta.

Siivoja Lau Ping Giun asunnon koko on noin viisi neliötä. Kuva: Mika Mäkeläinen / YLE

HONGKONG Siivooja Lau Ping Giun vähäinen omaisuus pursuilee avohyllyköstä ja roikkuu seinillä kerrossängyn ympärillä. Viitisen neliömetriä asuinpinta-alaa odottaa Lauta, kun hän raahautuu työpäivän jälkeen kotiinsa.

Lau kiipeää kapeaa porraskäytävää tasanteelta toiselle, ohi vaaleanpunaisten bordellien ja tiukasti teljettyjen metalliovien, päästäkseen lopulta hissittömän talon kuudenteen kerrokseen.

– Joskus täytyy pysähtyä toisen tai kolmannen kerroksen kohdalla lepäämään, 64-vuotias Lau sanoo.

Oven takana odottaa suomalaisen kaksion kokoinen tila paljailla betoniseinillä. Puisilla väliseinillä, vanerisilla sermeillä ja muovisilla näköesteillä se on jaettu kuuteen erilliseen miniasuntoon, joista puolessa ei ole edes ikkunaa.

Yksityisyyttä on niukasti. Kotona pitää elää hiljaa ja hissukseen, niinpä Laun mieluisin ajankulu on neulominen.

Katto lohkeilee ja maalit hilseilevät. Yhteiskeittiössä betonin mustuminen kielii vuosikymmenten pinttyneestä liasta. Varkaat piinaavat taloa, eikä Liu uskalla säilyttää kotona vähäisiä säästöjään.

Naapurissa oli viikkoa aiemmin tulipalo. Rakennus on siinä kunnossa, että Suomessa ihmisten ei annettaisi asua siellä. Pienipalkkaisten hongkongilaisten rahat eivät kuitenkaan riitä parempaan.

Hongkongissa vallitsee yksi maa, kaksi järjestelmää -periaate, mutta Kiinan ote on kiristynyt. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Leskeksi jääneen Laun tuhannen euron kuukausipalkasta neljännes menee vuokraan. Lau toivoo Hongkongin tulevalta johtajalta vain sitä, että ehtisi ennen kuolemaansa asua jonkin aikaa myös kunnallisessa – ja kunnollisessa – asunnossa.

Hintasäänneltyihin asuntoihin on jonoa, sillä reilun seitsemän miljoonan asukkaan Hongkong on yksi maailman kalleimmista paikoista asua: vapailla markkinoilla asuinneliön keskihinta on lähes 18 000 euroa.

Kiinalle kuuluvasta vuoristoisesta erityishallintoalueesta vain pieni osa on varattu asumiseen, joten valtaosa hongkongilaisista asuu ahtaasti ja kalliisti korkeissa tornitaloissa.

Kiina ohjailee Hongkongin hallintojohtajan valintaa

Hongkongilaiset haluavat lisää kohtuuhintaisia asuntoja, mikä on konkreettisin muutostoive Hongkongin tulevalle hallintojohtajalle.

Hongkongin johtaja seuraavan viiden vuoden ajaksi valitaan sunnuntaina, mutta tavalliset hongkongilaiset eivät pääse hänestä äänestämään, vaan valinnan tekee 1 194-jäseninen vaalikomitea.

Vaalikomitean jäsenet ovat Hongkongin hallinnon sekä talouselämän edustajia, joista useimmilla on taloudellisia ja muita siteitä Kiinaan. Siksi enemmistö heistä ei halua asettua poikkiteloin Manner-Kiinan kanssa.

Hongkongilla on laaja itsehallinto, mutta Kiina sanoo aina viimeisen sanan.

Pekingin suosikki Carrie Lam ei vetoa kansaan

Kiinan suosikki hallintojohtajaksi on 59-vuotias Carrie Lam, Hongkongin entinen ykkösvirkamies, eräänlainen hallintoalueen pääministeri. Koska suurin osa vaalikomitean jäsenistä on jo ilmoittanut tukevansa Lamia, hänet mitä todennäköisimmin valitaan, vaikka lippuäänestys onkin salainen.

Carrie Lam voitti odotetusti hallintojohtajavaalin Hongkongissa. Kuva: Mika Mäkeläinen / YLE

Kiinan kannalta ongelmallista on kuitenkin se, ettei Kiinan suosikki ole hongkongilaisten suosikki. Mielipidekyselyissä vain neljännes hongkongilaisista on ilmoittanut kannattavansa Lamia.

Epäsuosio nakertaisi Lamin johtaman hallinnon uskottavuutta, mutta harva uskoo hongkongilaisten nousevan enää vastarintaan.

Hongkongin yliopiston valtio-opin apulaisprofessorin Mathew Wongin mielestä hongkongilaiset ovat alistuneet kohtaloonsa Kiinan alaisuudessa.

– He eivät voi tehdä mitään muutakaan, Wong sanoo Ylen haastattelussa. Wong ei odota suurmielenosoituksia, vaikka Peking junttaisi Lamin Hongkongin hallintojohtajaksi vastoin yleistä mielipidettä.

Carrie Lam Ylelle: Yksi maa ja kaksi järjestelmää

Vaalien alla Lam vieraili köyhässä Tin Shui Wain lähiössä lähellä Manner-Kiinan vastaista hallintorajaa. Visiitin tarkoituksena oli kohentaa kansansuosiota, sillä Lamia on pidetty elitistisenä ja kansasta vieraantuneena.

–Noudatamme yksi maa ja kaksi järjestelmää -periaatetta, Lam vastasi Ylen kysymykseen siitä, onko Kiinalla liikaa vaikutusvaltaa Hongkongissa.

Lam viittasi periaatteeseen, josta sovittiin 20 vuotta sitten kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle. Vaikka Hongkong on osa Kiinaa, siellä toimii Kiinaa avoimempi markkinatalous ja hongkongilaiset nauttivat mannerkiinalaisia paljon laajemmista kansalaisoikeuksista.

Tutkijoiden mukaan Kiina on kuitenkin jatkuvasti kaventanut Hongkongin itsehallintoa ja pystyy nykyisin sanelemaan myös Hongkongin sisäpolitiikan tärkeimmät ratkaisut.

Tutkija Mathew Wongin mielestä hongkongilaiset ovat alistuneet kohtaloonsa Kiinan alaisuudessa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

– Peking hallitsee jo nykyisin niitä asioita, joita se haluaa hallita, kuten maahanmuuttopolitiikkaa ja infrastruktuurihankkeita, apulaisprofessori Mathew Wong arvioi.

Kiina ei luota nettikansan ehdokkaaseen

Suhteesta Kiinaan on tullut kahden kärkiehdokkaan suurin ero.

Carrie Lamin sijaan enemmistö hongkongilaisista nostaisi erityishallintoalueen johtoon 65-vuotiaan John Tsangin, joka on toiminut Hongkongin talousjohtajana.

Vaikka Tsang on palvellut pitkään Hongkongin hallinnossa Kiinan alaisuudessa, Kiinan johto ei jostain syystä luota häneen. Syyksi on arveltu sitä, että Tsang on asunut pitkään Yhdysvalloissa.

Tuoreimmassa kyselyssä Tsangia kannatti 57 prosenttia hongkongilaisista.

John Tsang on hongkongilaisten ylivoimainen suosikki hallintojohtajaksi, mutta valintaa eivät tee kansalaiset. Kuva: Mika Mäkeläinen / YLE

Tsangin kansansuosiota on pyritty mittaamaan myös nettiäänestyksellä, mutta äänestyksen suosio jäi vaatimattomaksi. 65 000 äänestäneestä yli 90 prosenttia kannatti Tsangia.

Tsang on verkossa viihtyvien nuorten suosikki. Kun hän järjesti kampanjatilaisuuden Hongkongin keskustassa perjantai-iltana, paikalle saapui tuhansia ihmisiä, minkä lisäksi noin 18 000 ihmistä seurasi tilaisuutta Facebookin kautta.

Hallintojohtajaksi pyrkii kolmaskin ehdokas, eläkkeellä oleva tuomari Woo Kwok-hing, mutta hänellä ei uskota olevan mahdollisuuksia tulla valituksi.

Demokratiavaatimukset hiipuneet

Vaali on mielenkiintoinen, koska hallintojohtajaa vaihdetaan nyt ensimmäistä kertaa Hongkongin opiskelijamielenosoitusten jälkeen. Syksyllä 2014 hallintojohtajan valintatavasta syntyneet mielenilmaukset kestivät melkein kolmen kuukauden ajan.

Mielenosoitukset eivät johtaneet mihinkään myönnytyksiin, ja niiden jälkeen demokratialiikkeellä on ollut vaikeuksia saada kansaa kaduille. Hongkongin parlamenttiin valittiin viime syksynä ensimmäistä kertaa jopa itsenäisyyttä havittelevia kansanedustajia, mutta Kiina on erottanut Hongkongin radikaaleimmat lainsäätäjät.

Kritiikki Kiinaa kohtaan on nyt kanavoitunut John Tsangin tueksi, mutta Kiinan ei tarvitse välittää kansalaismielipiteestä.

Nuoret tukevat John Tsangia. Kuva: Mika Mäkeläinen / YLE

– On kuin valitsisi kolmesta mädästä appelsiinista, sanoo 25-vuotias Gladys Wong, joka on turhautunut siihen, että ei voi mitenkään vaikuttaa vaalin lopputulokseen eikä Hongkongin tulevaisuuteen.

Toinen äänestyskierros voisi tuoda yllätyksen

Apulaisprofessori Mathew Wong uskoo, että Carrie Lam voi saada tarvittavan yli 50 prosentin enemmistön vaalikomitean äänistä jo ensimmäisellä kierroksella. Tarvittaessa käydään toinen ja kolmas äänestyskierros vielä saman päivän aikana.

Vaikka John Tsang saisi demokraattien kaikki äänet, hän tarvitsisi vielä toiset 300 ääntä niiden joukosta, jotka suhtautuvat myötämielisesti Kiinaan. Se näyttää ylivoimaiselta.

Tsangin taakse lupautunut kansanedustaja Dennis Kwok on vaalikomitean jäsen ja jaksaa vielä uskoa yllätykseen. Jos Lam ei voita heti ensimmäisellä kierroksella, Kwok arvelee Lamin kannattajien ajautuvan sekasortoon, jonka seurauksena Kiina voisi nopeasti vaihtaa tukensa John Tsangille.

– Kiina on jättänyt kantansa ainakin virallisesti riittävän avoimeksi, joten jos John Tsang lopulta voittaisi, Kiina säilyttäisi silti kasvonsa, Kwok tulkitsee.

”Kukaan hallituksessa ei välitä kohtalostani”

Hongkongin nykyinen hallintojohtaja Leung Chun-ying on kuunnellut herkällä korvalla Pekingin toiveita, mutta on Hongkongissa erittäin epäsuosittu, eikä siksi edes pyrkinyt viiden vuoden jatkokaudelle. Hongkongissa epäillään, että Kiina on vaatinut häntä siirtymään syrjään – kansansuosio merkitsee siis jonkin verran myös Kiinan johdolle.

Gladys Wongin mielestä vaaliasetelmaa voi verrata siihen, että pitäisi valita yksi kolmesta mädäntyneestä appelsiinista. Kuva: Mika Mäkeläinen / YLE

Asuntopolitiikassa Leung yritti lisätä tonttien tarjontaa, mutta uudet tontit päätyivät huutokaupoissa yhä korkeammilla hinnoilla ennen kaikkea mannerkiinalaisille rakennusyhtiöille, mikä ennakoi uudisasuntojen yhä vain kallistuvan tulevaisuudessa. Leungin kauden aikana Hongkongin asuntohinnat lähes tuplaantuivat.

Siivooja Lau Ping Giu saa odottaa uuden hallintojohtajan asuntopolitiikan hyötyjä vielä pitkään. Laun lisäksi noin 200 000 hongkongilaista joutuu elämään pikkusoppeihin jaetuissa asunnoissa. Nykyisin julkisen palvelun vuokra-asuntojonossa vierähtää kolmesta yli 30 vuoteen, perhetilanteesta riippuen.

– Kukaan hallituksessa ei välitä kohtalostani. Vain sosiaalityöntekijöitä näkee täällä, Lau sanoo.

– Kunpa uusi hallintojohtaja järjestäisi minulle asunnon, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Lau toivoo. Hän ei usko johtajien – olivat he sitten demokraatteja tai kallellaan Kiinaan – ymmärtävän, millaisissa oloissa köyhimmät hongkongilaiset joutuvat asumaan.