1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kiina vahvistaa otettaan Hongkongista, ruotsinsuomalaiset ylpeilevät nyt juurillaan ja kesäaikaan siirryttiin lämpimässä mutta epävakaisessa säässä

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Herätys-ilmoituksia Uutisvahdin asetuksista.

Aamukooste
Vanha valokuva vaasia vasten.
Nuoripari Asta ja Tapio lähti vuonna 1965 Ruotsiin vanhempien vastustuksesta huolimatta.Mike Toivonen

Olemme siirtyneet kesäaikaan

Suomi siirtyi viime yönä kello 03:00 kesäaikaan yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Viisareita siirrettiin tunnilla eteenpäin. Kesäaikaan siirrytään aina maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Kesäaika ihastuttaa ja vihastuttaa vuodesta toiseen.

Kuvassa havainnollistetaan kesäaikaan siirtyminen kellon viisarein. Kello kolmelta aamuyöllä kelloja siirretään tunnin verran eteenpäin.
Anssi Leppänen / Yle

Palveluohjauksesta lisä sotepalveluihin?

Ruotsin mallin mukainen palveluohjaus voisi olla hyvä lisä sosiaali- ja terveyspalveluihin myös Suomessa. Neuvontaa laajemman ohjauksen tavoitteena on auttaa palvelujen saamisessa ja rohkaista omatoimiseen elämään. Ruotsissa julkisen rahoituksen turvin toimivia palveluohjaajia on noin kolme sataa.

Suomalaisjuurista tuli ylpeydenaihe Ruotsissa

Takavuosina suomalaiset muuttivat joukolla Ruotsiin. Kiivaimmassa muuttoaallossa 1969–70 länsinaapuriin lähti 80 000 suomalaista. Välillä "finnjäveleitä" karsastettiinkin, mutta nykyään suomalaisjuurilta voi nousta yhteiskunnan ylimmille oksille. Tukholman-kirjeenvaihtajamme Hannele Muilu tapasi ruotsinsuomalaisia kolmessa polvessa.

Kiinan keskushallinnon luottonainen Hongkongin johtoon

Carrie Lam (kuvassa vasemmalla) seurasi ääntenlaskentaa Hong Kongissa 26. maaliskuuta.
Carrie Lam (kuvassa vasemmalla) seurasi ääntenlaskentaa Hong Kongissa 26. maaliskuuta.Jerome Favre / EPA

Kiinaan kuuluvan Hongkongin itsehallintoalueen johtoon on valittu alueen entinen johtava virkamies Carrie Lam. Valinnan teki vaalikomitea, jonka useilla jäsenillä on suhteita Kiinan keskushallintoon, joten enemmistö oli Pekingin suosikin kannalla. Äänestäjien enemmistö olisi mielipidetiedustelujen mukaan suosinut John Tsangia. Yhdysvalloissa asunut Tsang on toiminut Hongkongin talousjohtajana. Lue täältä Pekingin-kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläisen analyysi Hongkonin johtajavalinnasta.

Bottas ja Räikkönen kisaavat formuloissa

Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen.
Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen.AOP

F1-kausi on jälleen käynnistynyt. Kauden avauskisassa Australiassa Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen ottavat mittaa toisistaan. Kisaa voi seurata Yle Urheilun nettisivuilta.

Lämmintä mutta epävakaista

Sää on tuulinen ja vaihtelevan pilvinen. Lähinnä idässä ja pohjoisessa tulee kuurosateita, pohjoisessa sateet tulevat paikoin lumena. Lämpötila kohoaa jopa +12 asteeseen, aivan idässä ja maan pohjoisosassa ollaan korkeintaan kahdeksassa lämpöasteessa. Lännen ja luoteen välinen tuuli voimistuu kovaksi merialueilla. Voimakkaat tuulen puuskat voivat aiheuttaa vahinkoja maa-alueilla. Katso täältä täsmäennuste kotikonnuillesi.

Lue seuraavaksi