1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Stingin laivamusikaali seilaa syksyksi Turkuun

Telakkakaupungin ahdingosta kertova Broadway-musikaali on täysin remontoidun teatteritalon ensimmäinen esitys.

teatteritaide
Sting
- Maailmassa on niin paljon murehdittavaa, joten ehkä meidän pitäisi olla vain toiveikkaita, Sting tuumaa.Vincenzo Pagliarulo / EPA

Stingin omista nuoruusmuistoista ammentava suurmusikaali Viimeinen laiva avaa Turun kaupunginteatterin syyskauden. Peruskorjattuun kotipesäänsä Aurajoen rantaan palaava teatteri avaa ovensa yleisölle syyskuun puolivälissä.

Viimeinen laiva on 16-kertaisen Grammy-voittaja Stingin säveltämä ja sanoittama, telakkamaailmaan sijoittuva musikaali.

– Näin esityksen vuonna 2014 Broadwaylla, ja heti tuli tunne, että jos tämä Suomessa jossain tehtäisiin, se olisi nimenomaan Turku. Lähdimme heti varailemaan oikeuksia, kertoo musikaalin ohjaaja Mikko Kouki.

Laivat ja laivanrakentaminen on koko ajan läsnä.

Mikko Kouki

Turkulaiseen korvaan teoksen pohjavire kuulostaakin kovin tutulta.

– Musikaalin lähtökohtana on, että korealaiset ovat ostaneet telakan ja aikovat lopettaa laivanrakennuksen. Telakan miehet päättävät rakentaa vielä omin voimin viimeisen laivan.

Mikko Koukin nähdessä teoksen Broadwaylla laivanrakennus oli meilläkin kastettu auringonlaskun alaksi. STX:n tuolloin omistamalla Turun telakalla alkoi tulla tilauskirjan takakansi vastaan.

– Korealaiset olivat tuolloin myös täällä, ja puhuttiin telakan alasajosta. Nythän asiat ovat aivan toisin ja koko ajan kuullaan uusia, hienoja uutisia. Silti aihe on edelleen ajankohtainen, kuinka iso shokki se yhteisölle on.

Rakkautta telakan varjossa

Stingin nuoruusmuistot kaikuvat musikaalin sävelissä. Swan Hunter -telakan naapurustossa, Wallsendissa varttunut Gordon Sumner on kirjoittanut laulunsa tunteella.

– Tarina sijoittuu Englantiin, pieneen Wallsendin kaupunkiin, joka elää laivanrakennuksesta. Se toimii raamina rakkaustarinalle, kaikki tapahtuu telakalla. Tai ollaan toki pubissa ja muuallakin, mutta laivat ja laivanrakentaminen on koko ajan läsnä.

Tarinassa nuori Gideon Fletcher hylkää kaupungin telakoineen, ja samalla elämänsä rakkauden toisenlaisen tulevaisuuden toivossa. Palatessaan 14 vuotta myöhemmin nuoruudenrakkaus on löytänyt uuden miehen, ja telakka käy kuolinkamppailuaan.

– Gideon on lähtenyt tavallaan pakoon laivanrakentamista, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Hän haluaa elää toisin. Palatessaan vuosien jälkeen takaisin hän huomaa, että hänellä onkin poika, josta ei ole tiennyt. Se on myös isän ja pojan kasvutarina.

Mikko Kouki.
Mikael Rydenfelt

Sting on ollut iso osa myös ohjaaja Mikko Koukin nuoruutta. Policen levyihin on kuulemma tullut käytettyä viikkorahoja.

– Sillä tavalla tässä pääsee itsekin vähän nostalgisiin tunnelmiin. Musikaalissahan on Stingin melko uutta musiikkia, ja hän on tehnyt tästä myös levyn The Last Ship. Laivanrakennusteeman lisäksi itse musiikki oli syy, miksi halusimme tämän ohjelmistoomme.

Turun kaupunginteatterin esityksessä musiikki soi Jussi Vahvaselän johtamana kymmenen muusikon voimin.

Pääroolissa nähdään parhaillaan Tom of Finland -musikaalin Touko Laaksosena ihastuttanut Olli Rahkonen. Muissa rooleissa ovat mm. Anna Victoria Eriksson, Mikael Saari, Jussu Pöyhönen sekä Taneli Mäkelä.

Maestroa houkutellaan ensi-iltaan

Suurmusikaali valmistellaan poikkeuksellisissa olosuhteissa. Logomossa kolmisen vuotta evakossa ollut Turun kaupunginteatteri pääsee viivästysten jälkeen palaamaan täysin peruskorjattuun, vuonna 1962 valmistuneeseen rakennukseensa.

Viimeinen laiva saa ensi-iltansa päänäyttämöllä 15. syyskuuta. Ohjaaja, taiteellinen johtaja Mikko Kouki vakuuttaa, että enää ei viivästyksiä tule – yllätyksiä kyllä voi olla luvassa.

– Muuttoa aloitellaan kesällä, vähän asteittain siirrymme takaisin korjattuun taloon. Siinä mielessä tällainen telakkamusikaali sopii hyvin, jos trukit pyörivät näyttämöllä ja pitää kypärät päässä harjoitella! Ensi-ilta pidetään sovitusti, ja keskusteluja käydään, josko saataisiin Sting ensi-iltaan. Sekään ei ole poissuljettua.

Lue seuraavaksi