Enduro elämäntapana – Joutsjoen tilalla ajettu Päitsiä 20 vuotta

Päijänteen ympäriajo on vieraillut Joutsjoen perheen mailla jo vuosikymmeniä. Kun isä tekee radan, muu perhe pitää buffettia.

enduro
Mika ja Juho Joutsjoki

Joutsjoen tila sijaitsee Lammin Evolla, kuntaliitoksen jälkeisessä Hämeenlinnassa. Kumpuilevassa hämäläismaisemassa on talo ja muutama talousrakennus sekä peltoa metsän keskellä. Kerran vuodessa paikka täyttyy moottorinpärinästä kun pelloilla ja metsissä ajetaan Päijänteen ympäriajon erikoiskoe. Näin on tehty jo vuosikymmeniä.

– 20 vuotta taitaa olla siitä kun ensimmäisen kerran täällä oli maastokoe, muistelee Mika Joutsjoki.

Endurotapahtuma on koko perheen ponnistus. Kun isä Mika vastaa radan merkkaamisesta, vaimo Arja sekä lapset Juho, Riina ja Roosa huolehtivat yleisöpalveluista. Makkaraa, kahvia ja pullaa kuluu kun endurokansa saapuu tluksille katsomaan kilvanajoa.

– Kaikki ovat mukana pakottamatta, Mika naurahtaa, ja myöntää, että järjestelyissä riittää työtä.

– Eihän tässä sinällään mitään järkeä ole eikä tästä tienaa, mutta tämä on elämäntapa. Rakkaudesta lajiin, toteaa Mika, joka ajaa itsekin enduroa ja Päitsinkin viimeksi vuonna 2013.

Kun erikoiskoea on ajettu, syksyllä radan merkitsemisestä aloitettu työ on päätöksessä. Viimeinsen kuskin selvittyä erikoiskokeelta, isä ja poika Juho ottavat omat kurapyörät alleen ja ajavat radalla vielä lopputarkastuksen.

– Ensi vuonna sitten sama uudestaan ja joku päivä ajan vielä ajajanakin. Vaikka onhan sekin järjetöntä. Ajat hikipäässä erikoiskokeella ja sitten palellet siirtymäajossa. Mutta joku tässä hommassa vaan on, vastaa Mika Joutsjoki kysymykseen Päijänteen ympäriajon viehätyksestä