1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2017

Politiikan taustavaikuttaja, presidentti Halosen entinen kumppani Kari Pekkonen on kuollut

Kajaanilainen Kari Pekkonen menehtyi 71 vuoden ikäisenä. Pekkonen on ollut ehdolla SDP:n listoilla vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Kari Pekkonen menehtyi 71-vuotiaana.

Kajaanilainen Kari Pekkonen on kuollut. Pekkonen kuoli 71 vuoden iässä. Asia vahvistettiin presidentti Tarja Halosen toimistosta.

Eläkkeellä ollut Pekkonen on ollut ehdolla Kajaanissa tulevissa kunnallisvaaleissa SDP:n riveissä.

Pekkonen muistetaan muun muassa politiikan taustavaikuttajana. Pekkonen toimi vuosina 1977–1982 SDP:n eduskuntaryhmän sihteerinä ja sen jälkeen sisäasiainministeri Matti Ahteen poliittisena sihteerinä.

Pekkonen on toiminut myös Kainuun seutukaavaliiton seutukaavajohtajana sekä Työeläkelaitoksen liiton tiedotuspäällikkönä.

Pekkonen tunnetaan myös kumppanuudestaan presidentti Tarja Halosen kanssa. Pekkonen ja Halonen elivät avoliitossa 1970-luvulla ja parilla on yhteinen lapsi, Anna Halonen.

Matti Ahde muistelee lämmöllä

Pitkäaikaikainen poliittinen vaikuttaja Matti Ahde järkyttyi suru-uutisesta. Ahteella on takanaan pitkä yhteinen taival Pekkosen kanssa.

– Silloin kun olen hänet ensimmäisen kerran tavannut, hän oli töissä Kainuun seutukaavaliitossa 70-luvulla, Ahde muistelee.

Kun Matti Ahteesta tuli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja 70-luvun puolivälissä, houkutteli hän Pekkosen eduskuntaryhmän pääsihteeriksi. Kari Pekkonen toimi myös Ahteen poliittisena sihteerinä, kun Ahde oli sisäministerinä Kalevi Sorsan hallituksessa 1980-luvulla.

Saman ikäpolven miehet ovat olleet paljon tekemisissä myös myöhemmin. Kun Pekkonen muutti takaisin Kainuuseen, tapaamiset jäivät vähemmälle, mutta yhteydenpito on jatkunut.

Viimeksi he tapasivat viime vuoden lopulla.

– Kari oli pohjimmiltaan todella lämmin, sympaattinen ja empaattinen ihminen. Hyvin monipuolisesti osaava, auttamishaluinen ja hän sopi erittäin hyvin politiikan kuvioihin, joita hän jonkin aikaa teki.

– Ei niinkään itse poliittisena päättäjänä, vaan päättäjien avustajana. Ei minulla ole Karista kuin hyvää sanottavaa, kertoo Ahde.

Miehet ehtivät jutella myös Kari Pekkosen kuntavaaliehdokkuudesta. Ahteen mielestä Pekkonen oli vaaleissa vahva ehdokas.

– Hän on suorittanut yhteiskunnallista ja poliittista palvelutehtävää kuolemaansa saakka.

Juttua korjattu 25.3. kello 22.10. Pekkonen toimi Kainuun seutukaavaliiton seutukaavajohtajana, ei Kainuun maakuntaliiton seutukaavajohtajana kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.