1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin joukot keskeyttivät Mosulin hyökkäyksen siviiliuhrien vuoksi

YK tyrmistyi siviiliuhrien määrästä Mosulin valtauksessa.

Mosul
Irakin armeijan sotilas partioi Länsi-Mosulissa
Irakin armeijan sotilas partioi Länsi-Mosulissa äärijärjestö Isisin tuhotun poliisiaseman ja vankilan edustalla.Ahmed Jalil / EPA

Irakin joukot ovat keskeyttäneet hyökkäyksen Mosulissa siviiliuhrien vuoksi. Ennen hyökkäyksen keskeytystä YK oli kiinnittänyt huomiota lukuisia siviilejä surmanneeseen ilmaiskuun.

Irakin turvallisuusjoukot kertovat puntaroivansa uusia hyökkäyssuunnitelmia- ja taktiikoita, jotta korkeilta siviiliuhrimääriltä vältyttäisiin.

YK:n arvostelema ilmaisku tapahtui runsas viikko sitten, kun Yhdysvaltain johtaman liittouman koneet iskivät Isisin räjähdeautoon. Osuma aiheutti suuren räjähdyksen, joka romahdutti taloja tiheään asutuissa kortteleissa.

Kymmenien, mahdollisesti jopa satojen ihmisten kerrottiin jääneen raunioihin. Toistaiseksi tiedossa on, että ainakin 40 siviiliä sai surmansa, mutta on mahdollista, että uhreja on jopa pari sataa.

Yhdysvaltain johtama liittouma on ilmoittanut tutkivansa väitteitä ilmaiskujen siviiluhreista.

Vaikea kaupunkisota tiheään asutuissa kortteleissa

Taistelu Länsi-Mosulin valtaamiseksi takaisin äärijärjestö Isisiltä alkoi helmikuun loppupuolella. Irakin joukot ovat edenneet ja vallanneet takaisin useita kaupunginosia Isisiltä.

Kahden viime viikon aikana taisteluja on käyty Mosulin vanhankaupungin kapeilla kujilla. Irakin armeija pohtii uutena taktiikkana muun muassa uuden rintaman avaamista ja vanhankaupungin eristämistä.

Saarretusta Länsi-Mosulista paenneet asukkaat ovat kertoneet Irakin ja Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskujen romahduttaneen asuinrakennuksia.

Eräät pakolaiset ovat lisäksi kertoneet kapinallisten käyttäneen siviilejä ihmiskilpinä. Isis on surmannut niitä, jotka ovat yrittäneet pakoon äärijärjestön hallussaan pitämiltä alueilta kaupungissa.

Länsi-Mosulissa taistelujen keskellä on arvioitu olevan yhä noin 600 000 ihmistä. Pakoon pyrkii tuhansia ihmisiä päivittäin.

Kaikkiaan Länsi-Mosulin taisteluissa on saanut vahvistamattomien tietojen mukaan surmansa lähes 700 siviiliä runsaan kuukauden aikana.

Irakin armeijan joukot ovat vallanneet Mosulin itäosat jo aiemmin.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi