Ruotsi aikoo maksaa korvauksia transsukupuolisten pakkosteriloinneista

Ruotsin lain mukaan sukupuolensa korjaavien oli suostuttava sterilointiin, jos hän halusi viranomaisilta virallisen tunnustuksen sukupuolestaan. Laki oli voimassa vuosina 1972–2013.

transsukupuolisuus
sateenkaarilippu
AOP

Ruotsi aikoo maksaa korvauksia transsukupuolisille, jotka pakkosteriloitiin sukupuolenkorjauksen yhteydessä. Asiasta kertoi terveysministeri Gabriel Wikström Dagens Nyheter -lehdelle lauantaina.

Ruotsin hallitus valmistelee lakiesitystä, joka määräisi 225 000 kruunun eli lähes 24 000 euron korvaukset pakkosteriloiduille henkilöille.

Ruotsin lain mukaan sukupuolensa korjaavien oli suostuttava pakkosterilointiin, jos hän halusi virallisen tunnustuksen sukupuolestaan. Laki oli voimassa vuosina 1972–2013.

Joulukuussa 2012 tukholmalainen tuomioistuin linjasi, että pakkosterilointi oli Ruotsin perustuslain vastaista ja rikkoi ihmisoikeussopimuksia. Pakkosterilointien kielto astui voimaan kuukautta myöhemmin.

Tuona aikana Ruotsi oli steriloinut noin 800 sukupuolensa korjannutta.

– Hallitus arvioi, että oli väärin vaatia sterilointia, Wikström linjaa nyt.

Suomessa vastaava käytäntö on edelleen voimassa. Sukupuolen vahvistamista varten viranomaiset edellyttävät sukupuolensa korjanneelta todistetta hedelmättömyydestä.

Transsukupuolisia edustavan järjestön mukaan uudistuksen suunta on hyvä, mutta korvaukset ovat riittämättömiä.

Yli 140 ihmistä vaati vuonna 2013 Ruotsin hallitukselta virallista anteeksipyyntöä transsukupuolisille tehdyistä pakkosteriloinneista ja korvauksia, jotka olisivat olleet noin 34 000 euroa henkeä kohden.

Lähteet: AFP