Turkki uhkasi: EU-jäsenyysneuvottelujen jatko kansanäänestykseen

EU:lle uhittelevan Turkin kovaotteisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan olisi kuitenkin helpompi, jos EU itse vain torjuisi Turkin jäsenyyspyrkimykset.

Ulkomaat
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan (oik.) ja ulkoministeri Mevlut Çavuşoğlu
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan (oik.) ja ulkoministeri Mevlut Çavuşoğlu Turkin ja Suomen välisessä jalkapallon MM-karsintaottelussa Antalyassa perjantaina 24. maaliskuuta.Tolga Bozoglu / EPA

Turkin kovaotteisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Turkki saattaa järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyysneuvottelujen kohtalosta.

Erdoğanin mukaan olisi kuitenkin helpompi, jos EU itse vain torjuisi Turkin jäsenyyspyrkimykset.

Turkin ja EU:n välit ovat kiristyneet viime kuukausina Erdoğanin tiukennettua otteitaan heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Kiista kärjistyi edelleen, kun Saksa ja Hollanti kielsivät turkkilaisministereitä kampanjoimasta niiden turkkilaisvähemmistöille Turkin tulevasta kansanäänestyksestä.

Turkki järjestää huhtikuussa kansanäänestyksen presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta.

Uudistus veisi Erdoğanin yhä lähemmäs yksinvaltiutta. EU on arvostellut Turkin suuntaa ja takapakkia ottanutta demokratiakehitystä. Toistaiseksi yksikään EU-johtaja ei kuitenkaan ole sanonut, että Turkin jäsenyystie päättyy, jos uudistus menee läpi kansanäänestyksessä.

Turkki aloitti EU-jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa vuonna 2005. Keskustelut ovat edenneet vaivalloisesti ja erimielisyyksiä on ollut runsaasti, muun muassa Kyproksen asemasta ja Turkin ihmisoikeustilanteesta.

Lähteet: Reuters, AP