1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain armeija myönsi olevansa Mosulin tappavan iskun takana

Yhdysvaltain johtaman liittouman reilu viikko sitten Irakin Mosuliin tekemässä ilmaiskussa kuoli kymmeniä siviilejä.

Mosul
Irakilainen perhe työntää vanhusta ja lasta kärryillä siirtyessään Mosulissa uuteen paikkaan.
Omar Alhayali / EPA

Yhdysvaltain armeija on myöntänyt, että Yhdysvaltojen johtama liittouma iski Irakin turvallisuusjoukkojen pyynnöstä Länsi-Mosuliin reilu viikko sitten, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhdysvaltain johtaman liittouman koneet iskivät Isisin räjähdeautoon. Osuma aiheutti suuren räjähdyksen, joka romahdutti taloja tiheään asutuissa kortteleissa.

Kymmenien, mahdollisesti jopa satojen ihmisten kerrottiin jääneen raunioihin. Toistaiseksi tiedossa on, että ainakin 40 siviiliä sai surmansa, mutta on mahdollista, että uhreja on jopa pari sataa.

Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämaja (UNCENTCOM) kertoo lausunnossaan, että väite siviilien kuolemasta otettiin vakavasti ja on aloittanut tutkimuksen "selvittääkseen iskuun liittyvät tosiasiat ja väitteen siviiliuhrien oikeellisuudesta".

Irakin joukot keskeyttivät hyökkäyksen Mosulissa aiemmin lauantaina siviiliuhrien vuoksi. YK oli ilmaissut syvän huolensa siviilien puolesta sanoen, että se oli "syvästi järkyttynyt ihmishenkien kauheasta menetyksestä.

Länsi-Mosulissa taistelujen keskellä on arvioitu olevan yhä noin 600 000 ihmistä. Pakoon pyrkii tuhansia ihmisiä päivittäin. Kaikkiaan Länsi-Mosulin taisteluissa on saanut vahvistamattomien tietojen mukaan surmansa lähes 700 siviiliä runsaan kuukauden aikana.

Irakin armeijan joukot ovat vallanneet Mosulin itäosat jo aiemmin.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi