Poliisi: Lontoon hyökkääjä toimi yksin – isku oli ohi 82 sekunnissa

Sadat poliisit ovat osallistuneet hyökkäyksen tutkimuksiin Englannissa ja Walesissa, mutta sen syytä ei ole kyetty selvittämään.

terrorismi
Ilmakuvaa
Reuters-tv

Lontoon hyökkääjä Khalid Masood toimi yksin, kertoo Lontoon metropolialueen poliisi brittimediassa. Poliisin mukaan mikään ei myöskään viittaa siihen, että hän olisi suunnitellut muita hyökkäyksiä.

– Meidän on hyväksyttävä, ettemme ehkä koskaan ymmärrä, miksi hän teki näin, apulaiskomentaja Neil Basu sanoi.

Poliisin mukaan hyökkäys kesti kaikkiaan 82 sekuntia. Sadat poliisit ovat osallistuneet hyökkäyksen tutkimuksiin Englannissa ja Walesissa, mutta sen syytä ei ole kyetty selvittämään.

Poliisi tutkii vielä, vaikuttiko Masoodiin äärijärjestö Isisin propagandaan internetissä tai oliko hän mielestään kokenut jotakin vääryyttä. Isis on väittänyt Masoodia sotilaakseen.

11 ihmistä on pidätetty, mutta yhdeksän näistä on vapautettu, eikä heitä epäillä enää. 58-vuotias birminghamilainen mies on edelleen pidätettynä, ja 32-vuotias manchesterilainen nainen on vapautettu takuita vastaan.

Neljä ihmistä kuoli ja 50 loukkaantui, kun Masood ohjasi autonsa ihmisiä päin Westminsterin sillalla ja puukotti sen jälkeen parlamenttitaloa vartioinutta poliisia.

Hyökkäys alkoi kello 14.40,08, kun Masood ohjasi vuokra-autonsa Westminsterin sillan jalkakäytävälle. Hän törmäsi autollaan parlamenttitalon kaiteeseen 14.40,38.

Hän poistui autostaan 14.40,51, ja poliisi ampui hänet 14.41,30. Poliisi oli saanut ensimmäisen hätäsoiton tapahtumista 31 sekuntia aiemmin.

Masood syntyi vuonna 1964 Kaakkois-Britannian Kentissä. Hän oli syntymänimeltään Adrian Russell Ajao. Hän vaihtoi nimensä käännyttyään islamiin.