1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puutarhaliiton kysely: Chilien ja yrttien kasvatus koukuttaa jo nuoria miehiäkin

Kerrostalojen pihat ovat alkaneet houkutella talojen asukkaita perustamaan yhteisiä puutarhoja. Taloyhtiön hallituksen kannattaa laatia pelisäännöt hyvissä ajoin keväällä.

Kotimaan uutiset
Kukkia.
Lumikellot kukkivat jo Tiklin korttelissa.Jouko Tapper

Suurten kaupunkien pienet asunnot ovat saaneet kerrostalojen asukkaat suuntaaman katseensa yhteiselle pihalle. Sieltä voisi löytyä paitsi tilaa kukkapenkeille tai kasvilavoille mutta myös tekemistä käsille.

Puutarhaliitto julkistaa ensi viikolla Kantar TNS:n tekemän kyselyn puutarhaharrastuksesta. Liiton keräämien ennakkotietojen mukaan tietokoneisiin ja älypuhelimiin tottunut sukupolvi ei olekaan niin vieraantunut kukkapenkeistä ja kasvilavoista kuin on luultu. Kiinnostuksen lisääntyminen pihalla puuhasteluun näkyy selvästi, sanoo puutarha-agronomi Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Puutarha-agronomi Timo Taulavuori.
Puutarha-agronomi Timo Taulavuori.Jouko Tapper

– Ajateltiin, etteivät kaupunkilaistuneet diginatiivit olisi kiinnostuneita kasveista ja puutarhoista lainkaan. Mutta kaikkein kovinta kasvua on tällä hetkellä kaupunkilaisten, nuorten ja vielä miesten parissa.

Taulavuoren mukaan nuoret ovat kiinnostuneet nimenomaan hyötykasveista, kuten chileistä ja yrteistä. Tämä on osittain seurausta siitä, että kasvisten suosio ruokavaliossa kasvaa ja ihmiset haluavat kokeilla uusia makuja.

Mikä sitten saa juuri nuoret miehet innostumaan kasvimaasta? Taulavuori arvelee, että osa miehistä haluaa tehdä jotain hyödyllistä ja hiukan päteäkin sen sijaan, että lähtisivät hikilenkille tai kuppilaan.

Taloyhtiön hallitus päättää

Pihojen käytöstä päättää taloyhtiön hallitus tai yhtiökokous. Mikäli viherpiha halutaan tulevalle kesälle, nyt on oikea aika toimia. Taloyhtiö voi hankkia tarvittavat kalusteet ja mullat. Samalla voidaan päivittää koko pihaa koskeva suunnitelma.

Pihasuunnitelman teettämistä harkitaan myös Helsingin Punavuoressa sijaitsevassa Tiklin korttelissa. Seitsemän taloyhtiön keskelle jäävä tilava kortteli on osittain parkkipaikkana mutta osa sopii hyvin yhteiseksi alueeksi. Yksi korttelin taloyhtiöistä hankkii pihalleen kasvatuslaatikoita ja multaa aina sitä mukaan kun kiinnostus lisääntyy. Nyt haluttaisiin jo mennä reilusti eteenpäin.

– Voi olla, että me ostetaan joku suunnitelma ja lähdettään ihan ammattimaiselta pohjalta liikkeelle, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Mäkikylä.

Jaakko Mäkikylä.
Jaakko Mäkikylä.Jouko Tapper

Aktiiviset asukkaat ovat käynnistäneet Korttelipihat takaisin –ryhmän, jonka tavoitteena on poistaa osa korttelia pirstovista aidoista. Aitojen tilalle tulisi istutuksia, viljelmiä, lasten leikkipaikkoja ja eri taloyhtiöiden yhteisiä jätekatoksia, sen sijaan että jokaisella on omansa.

Viime kesänä Tiklissä järjestettiin Helsinki-päivänä korttelijuhla, jolloin naapuritalojen asukkaat pääsivät toistensa pihoille. Paikalla oli myös kaupungin johtoa visioimassa korttelipihojen tulevaisuutta, kertoo piha-aktiivina tunnettu Kaisa Viitanen.

Kaisa Viitanen.
Kaisa Viitanen.Jouko Tapper

Viitanen toivoo, että tänä kesänä kaikkien taloyhtiöiden kanssa päästäisiin pohtimaan, mitä aidoille on tehtävissä ja mitä kussakin talossa halutaan.

– Ei me yksin tätä voida päättää vaan tarvitaan keskustelua, siitä se lähtee.

Koko korttelin saaminen yhteiseksi pihaksi on kimurantti asia, sillä mukaan pitäisi saada kaikki seitsemän taloyhtiötä.

Sisäpiha.
yle

Japanilainen hallitsee ylipainoa omalla palstalla

Yksi syy japanilaisten vähäiseen ylipainoon on lähiruoka, jota usein viljellään pikku palstoilla. Suomessa ylipaino on paljon yleisempää.

Olisiko kaukaa haettu ajatus, että pihapalstojen avulla myös Suomessa saataisiin painonhallintaan uutta vauhtia? Puutarhaliiton agronomi Timo Taulavuori pitää sitä täysin mahdollisena ja muistuttaa, että myös parvekeviljelyn suosio on kasvanut.

– Aika paljon parvekkeella viljellään nykyään yrttejä, tomaatteja ja chilejä.

Oman puutarhan hoito voi edistää terveyttä ja painonhallintaa monella tavalla, sillä työskentely puutarhassa on samalla liikuntaa. Jo vartin päivittäinen oleskelu ja puuhaaminen nostaa kuntoa ja laskee verenpainetta.

Lue seuraavaksi