Jäät erittäin heikkoja Etelä-Suomessa – ainakin yksi kuollut viikonloppuna jäiden petettyä

Kevätjäät ovat erityisen petollisia.

Kotimaa
Railo halkoo Vesijärven jäätä.
Kevätjäät ovat hyvin petollisia.Hanna Lumme / Yle

Useita henkilöitä joutui viikonlopun aikana veden varaan, kun heikentyneet jäät pettivät heidän altaan. Vakavin turma sattui sunnuntaina Varsinais-Suomessa Naantalissa, missä pilkkijä menehtyi pudottuaan veteen.

Pelastajat löysivät miehen aamupäivällä pinnan alta. Hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, missä hän kuoli iltapäivällä.

– Vallitseva jäätilanne eteläisessä Suomessa on hyvin heikko, ja Länsi-Suomen merivartiosto kehottaa välttämään jäällä liikkumista, tiedotteessa kerrotaan.

Jyväskylässä puolestaan kaksi ihmistä kylmettyi, kun he putosivat veteen jäiden läpi. Ohikulkijat saivat heidät pois vedestä. Päivystävän palomestarin mukaan onnettomuuspaikalla on virtaava kohta.

Syke varoittaa heikosta jäistä

Suomen ympäristökeskus (Syke) varoitti perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että Suomen etelä- ja länsiosassa pitää varoa heikkoja jäitä. Syken mukaan jäät heikkenevät auringonsätelyin voimistuessa.

– Keväällä jään heikkeneminen kiihtyy erityisesti kun jään päällä oleva lumi on sulanut, Syken sivuilla kirjoitetaan.

Syke varoittaa, että kevätjäät ovat hyvin petollisia. Jäät voivat heikentyä nopeasti.

– Kevättalvella jään kiderakenne niin sanotusti puikkoontuu auringonsäteilyn vaikutuksesta. Tällöin aamun ja yön pakkassäällä vielä hyvin kestänyt monikymmensenttinen jääkin voi pettää iltapäivällä, jos kiteiden rajapinnat ovat sulaneet.