1. yle.fi
  2. Uutiset

Irak kiistää liittouman ilmaiskun surmanneen siviilejä

Irakin armeija kiistää väitteet, joiden mukaan liittouman ilmaisku olisi aiheuttanut kymmeniä siviiliuhreja Länsi-Mosulissa. Irakin armeija syyttää äärijärjestö Isisin viritelleen pommeja tuhoutuneeseen asuinrakennukseen.

Mosul
Pelastustyöntekijät raivasivat Irakin joukkojen ja äärijärjestö Isisin taistelujen jättämiä raunioita uhrien löytämiseksi läntisessä Mosulissa
Pelastustyöntekijät raivasivat Irakin joukkojen ja äärijärjestö Isisin taistelujen jättämiä raunioita uhrien löytämiseksi läntisessä Mosulissa 22. maaliskuuta. Omar Alhayali / EPA

Irakin armeija kiistää väitteet, joiden mukaan liittouman ilmaisku olisi aiheuttanut kymmeniä siviiliuhreja Länsi-Mosulissa. Sen sijaan Irakin armeija syyttää kuolemista äärijärjestö Isisiä.

Irakin armeijan mukaan läntisessä Mosulissa on löydetty 61 ruumista romahtaneesta kerrostalosta, johon äärijärjestö Isis oli virittänyt pommeja. Rakennuksessa ei kuitenkaan ollut merkkejä siitä, että siihen olisi osunut Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaisku, armeija tiedotti.

Irakin armeijan mukaan taistelijat olivat pakottaneet asukkaita pohjakerroksiin ennen rakennuksen räjähdyksiä.

Armeijan mukaan Isisin taktiikkana näyttää myös olevan koota siviilejä yhteen ja sen jälkeen räjäyttää lähistöllä autopommi, jotta näyttäisi siltä kuin Irakin joukot olisivat surmanneet siviilejä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kiinnittää huomiota siihen, että Irakin armeija puhuu lausunnossaan ilmeisesti eri kaupunginosasta. Armeija kuvaa tuhoja al-Resalan eikä Jadidehin kaupunginosasta, jonne iskun on aiemmin väitetty osuneen.

Poikkeavat lausunnot

Armeijan lausunto poikkeaa silminnäkijöiden ja paikallisten viranomaisten aiemmin kertomasta. Lauantaina eräs Mosulin kaupungin viranomainen kertoi, että rakennuksen raunioista olisi löydetty jopa yli 200 vainajan ruumiit. Tietoja ei ole pystytty vahvistamaan.

Paikallisen ihmisoikeusneuvoston johtaja puolestaan kertoi järjestön käyneen romahtaneen rakennuksen paikalla ja selvittäneen, että kapinalliset olivat ensin määränneet ihmisiä kellarikerrokseen. Tämän jälkeen kapinalliset olisivat tulittaneet taisteluhelikoptereita, odottaen näiden vastaavan ilmaiskulla.

Väitetyssä kiistellyssä ilmaiskussa on raportoitu kuolleen vähintään kymmeniä ihmisiä. Iskun yksityiskohdat ovat yhä hämärän peitossa.

Yhdysvallat kertoi lauantaina, että sen johtama liittouma oli toissa viikolla iskenyt Irakin pyynnöstä Länsi-Mosulissa lähelle paikkaa, jossa oli tullut runsaasti siviiliuhreja. Se ei täsmentänyt tarkemmin iskupaikkaa. Kohteena oli ollut Isisin taistelijoita.

Järjestöt ovat kertoneet, että yksi ilmaisku olisi osunut Isisin räjähdelastissa olleeseen autoon. Seurannut voimakas räjähdys olisi romahduttanut rakennuksia ja surmannut siviilejä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi