Syyrian joukot valtasivat tärkeän lentokentän Isisiltä

Tabqan sotilaslentokentän valtaaminen on osa Isisin pääkaupungin Raqqan vapauttamisen suunnitelmaa.

Syyria
Syyrian demokraattisten voimien sotilaita auton avolavalla aseineen.
Syyrian demokraattiset voimat aloittivat Raqqan vapautustaistelut 2015.Sedat Suna / EPA

Yhdysvaltain tukeman liittouman Syyrian demokraattisten voimien taistelijat ovat saaneet haltuunsa Tabqan sotilaslentokentän sunnuntaina. Terroristijärjestö Isiksen hallussa olleen lentokentän valtaaminen on osa Isisin pääkaupungin Raqqan valloitusta. Raqqa sijaitsee noin 55 kilometria itään Tabqan kaupungista.

Syyrian kurdien ja arabien taistelijat pyrkivät saartamaan Tabqan kaupungin tehokkaasti ennen hyökkäystä pääkaupunkiin.

– Syyrian demokraattisten voimilla on täysi hallinta Tabqan sotilaslentokentästä, kertoi Syyrian demokraattisten voimien (SDF) –ryhmittymän tiedottaja Talal Sellon uutistoimisto AFP:lle.

Isis varoittaa Tabqan padon murtumisesta

SDF taistelee myös läheisestä Tabqan padosta, joka on Isisin hallussa. Padon voimalaitos on vaurioitunut ja pato suljettiin sunnuntaina.

Isis varoitti Raqqan kaupungin asukkaita padon murtumisvaarasta. Joidenkin lähteiden mukaan siviilit alkoivat paeta kaupungista sunnuntaina puolenpäivän aikaan.

Syyriassa ihmisoikeuksia tarkkaileva brittiläisvetoinen järjestö on myös kertonut sunnuntaina, että pato on ollut pois käytöstä tuntemattomasta syystä.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Isis on kertonut omilla mediakanavillaan, että Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskut ovat heikentäneet Tabqan patoa.

Pato on merkittävä sähkönlähde alueella ja strategisesti tärkeä, sillä Isisin uskotaan pitävän pääkonttoria patokompleksin suojissa. Pentagonin mukaan Isisin johtajat juonivat Syyrian ulkopuolisia iskuja juuri siellä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters