Hyppää sisältöön

Lontoon iskuntekijä käytti WhatsAppia juuri ennen hyökkäystä – viranomaiset haluavat yrityksen helpottavan suojauksen purkua

WhatsApp kauhistui hyökkäyksestä ja haluaa yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Kuva: Hannah McKay / EPA

Lontoon viime viikkoisen iskun tekijä Khalid Masood lähetti pikaviestipalvelu WhatsAppissa viestin vain hetki ennen iskua. WhatsAppin tiedottaja kommentoi, että yhtiö oli "kauhistunut hyökkäyksestä" ja yhtiö haluaa olla yhteistyössä tapauksen tutkijoiden kanssa. WhatsApp ei ole täsmentänyt aikooko se muuttaa palvelunsa salatun viestinnän politiikkaa.

Teknologiayritykset eivät ole olleet innostuneita laitteiden ja palveluiden salaisuuksien purkamisesta. Facebook-yhtiö, joka omistaa WhatsApp-palvelun, on sanonut aiemmin suojatun yksityisen viestinnän olevan sen tärkeä arvo.

Britannian sisäministeri tyytymätön

– Viestipalvelu WhatsApp ei saa olla paikka terroristien salaiselle viestinnälle, kommentoi Britannian sisäministeri Amber Rudd BBC:n haastattelussa.

Ruddin mukaan tiedustelupalvelulla tulisi olla pääsy salattuihin viestipalveluihin.

– Meidän täytyy varmistaa, että WhatsApp-palvelu ja muut vastaavat yritykset eivät tarjoa salaisia kommunikointipaikkoja terroristien keskinäiselle viestinnälle, Rudd sanoi.

Rudd lupasi tavata teknologiayrityksiä tällä viikolla.

Professori: rikolliset löytävät aina uusia keinoja

Cambridgen yliopiston professori Ross Anderson on epäilevällä kannalla säädöksien suhteen. Anderson sanoo, että jos yritykset eivät halua yhteistyötä ja niitä yritetään vaientaa, ei kestä kauan, kun ne muuttavat toimintaansa.

– Rikolliset tai terroristit ainoastaan siirtävät toimintansa johonkin monista muista viestipalveluista, joita johdetaan ulkomailta, Anderson sanoo.

Lontoon iskussa kuoli hyökkääjän lisäksi neljä muuta ihmistä. Lisäksi useita kymmeniä ihmisiä loukkaantui.

Lähteet: AFP, AP