NRK: Norjan parlamentin odotetaan hyväksyvän Tenojoki-sopimuksen

Norjan yleisradioyhtiön mukaan Stortinget hyväksynee omalta osaltaan Tenojoen kalastusta koskevan sopimuksen tällä viikolla.

lohi
Mies selvittää verkkoja.
Pasi Peiponen / Yle

Tenojoen kalastusta säätelevä sopimus herättää vastustusta myös Norjan parlamentissa. Norjan yleisradioyhtiön mukaan (siirryt toiseen palveluun) Stortingetin arvioidaan kuitenkin hyväksyvän sopimuksen tällä viikolla.

Stortingetin energia- ja ympäristökomiteassa arvosteltiin Teno-sopimusta muun muassa siitä, että alueen paikallisväestö ja kummankin maan saamelaiskäräjät ovat sopimusta vastaan. Norjalaiset arvostelevat myös sitä, että Suomen puolella mökkiläisetkin saavat oikeuksia kalastaa Tenossa.

Komitean puheenjohtaja Ola Elvestuen sanoo NRK:lle, että sopimukseen liittyvät ongelmat eivät kuitenkaan ole niin suuria, että sopimus pitäisi hylätä, varsinkin kun Suomi on jo hyväksynyt sopimuksen.

Lapissa ensin vastustettiin ja sitten kannatettiin

Suomessa eduskunta hyväksyi Suomen ja Norjan välisen sopimuksen Tenojoen kalastuksesta viime viikolla. Sopimusta kannatti 111 ja vastusti 53 kansanedustajaa.

Lappilaisista kansanedustajista keskustan Katri Kulmuni ja Markus Lohi kannattivat esitystä, kun taas Mikko Kärnä ja Eeva-Maria Maijala olivat poissa äänestyksestä. Toisen hallituspuolueen edustaja Hanna Mäntylä (ps.) kannatti myös esitystä.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ja SDP:n Johanna Ojala-Niemelä vastustivat Tenon kalastussopimusta. He myös paheksuvat muiden lappilaiskansanedustajien toimintaa.

Mustajärven ja Ojala-Niemelän mukaan kaikki Lapin kansanedustajat olivat yhtenä rintamana Tenon sopimusluonnosta vastaan, mutta eduskunnassa osa äänesti kuitenkin sopimuksen puolesta.

Korjattu klo 12.46 sanamuotoa: Kansanedustaja Mikko Kärnän avustajan mukaan Kärnä oli eduskunnan pakollisella maanpuolustuskurssilla Rovaniemellä äänestyksen aikaan eikä "poissa salista", kuten asia ensin ilmaistiin.