1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyberasiantuntija: Rikollisten viestittelyä WhatsAppissa ei voi estää

Kyberturvallisuuden professorin mukaan maineriski voi kääntää some-palveluiden tarjoajat muuttamaan käytäntöjään.

WhatsApp
WhatsApp-applikaation ikoni.
Ritchie B. Tongo / EPA

Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden professorin Martti Lehdon mukaan rikollisten viestittelyä pikaviestipalvelu WhatsAppissa ei voi täysin estää.

Lontoossa viime viikkoisen iskun tekijä lähetti WhatsAppissa viestin juuri ennen iskua. Britannian sisäministeri Amber Rudd sanoi BBC:n haastattelussa, että tiedustelupalveluilla pitäisi olla pääsy salattuihin viestipalveluihin.

– Estää sitä (viestittelyä) ei voi. Viranomaiset hakevat pääsyä palveluntarjoajien verkkoihin, eli että turvallisuusviranomaisille haettaisiin mahdollisuus viestien lukemiseen, sanoo Lehto Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Teknologiayritykset eivät ole olleet innostuneita laitteiden ja palveluiden salaisuuksien purkamisesta. Esimerkiksi Facebook, joka omistaa myös WhatsApp-palvelun, on sanonut suojatun yksityisen viestinnän olevan yhtiölle tärkeä arvo.

Martti Lehto arvioi, että riski maineen rapautumisesta saattaa jossakin vaiheessa kääntää palveluntarjoajien päät. Esimerkiksi Pariisin iskujen yhteydessä Facebookin toimintaa arvosteleva vetoomus (siirryt toiseen palveluun) keräsi yli 150 000 tukijaa. Vetoomuksen perustaja arvosteli Facebookia siitä, ettei se reagoinut riittävän nopeasti terroristisisältöihin.

– Toistaiseksi vielä some-palveluihin tarjoajat ovat riippuvaisia käyttäjistä, klikkauksista ja mainostajien pysymisestä siellä. Ehkä mainostajat voisivat olla yksi ryhmä, jos he jättävät palvelun, niin silloin esimerkiksi Facebookin kaltainen palvelu joutuu muuttamaan käytäntöjään, pohtii Lehto.

Lue seuraavaksi