Larikka: Terveydenhuollon yhteisyritys oli varasuunnitelma, josta voidaan nyt luopua

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka luottaa, että lupaus akuuttilääketieteen ja perusterveydenhuollon päivystyksen poikkeusluvasta pitää.

Kouvola
Kouvolan kaupungintalo
Raine Martikainen / Yle

Kouvolassa päätetään maanantaina illalla, luovutaanko sosiaali- ja terveyspalveluita hoitamaan kaavaillusta yhteisyrityksestä. Kaupunginjohtaja Tuukka Forsellin esitys on, että yhteisyrityksen suunnittelu yksityisen terveysyhtiön kanssa lopetetaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka kannattaa esitystä. Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina.

– Meidän ensimmäinen vaihtoehtohan olikin, että terveyspalvelut toteutetaan julkisena palveluna. Yhteisyritys oli varasuunnitelma, josta voidaan nyt luopua.

Kaupunki ehti aloittaa kilpailutuksen, jossa se haki sote-kumppania yksityiseltä sektorilta. Mukaan neuvotteluihin ilmoittautuivat Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo-ryhmittymä, jonka muodostivat Suomen Terveystalo ja Attendo.

Larikan mukaan Kouvolan vaatimuksiin siitä, minkä tasoista palvelua Kouvolan kokoisessa kaupungissa tarvitaan, on suostuttu. Akuuttilääketieteen ja ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen poikkeusluvan myötä Larikka luottaa, että Kouvolan päivystyspalvelut on turvattu.

– Jos ja kun meille luvatut asiat pitävät paikkansa, näin on. Tämä perustuu luottamukseen, ja siihen meidän täytyy uskoa tällä hetkellä. Huoli on, että muuttuuko puheet, jos luovutaan yhteisyrityksestä. Se on se meidän riski, mutta me luotamme, Larikka sanoo.

Vipuvarsi, joka avitti neuvotteluja

Yhteisyrityksen eteen tehtyä työtä Larikka ei kuitenkaan pidä turhana. Hänen mukaansa Kouvolan ratkaisu toimi vipuvartena ja avasi neuvotteluyhteyden ministeriön suuntaan.

– Alkuperäinen esitys julkisen puolen terveydenhuollosta Kouvolassa oli ihan puhdas paperi, josta meidän kanssa ei suostuttu edes keskustelemaan. Emme päässeet neuvottelemaan asioista. Neuvotteluasema tuli vasta, kun me lähdimme perustamaan tätä yksityisen puolen yhteisyritystä.

– Vipuvarreksi yhteisyritystä ei ajateltu, mutta se toimi sellaisena, Larikka sanoo.

Larikka pitää edelleen surullisena sitä, että leikkaustoiminta Kouvolassa lakkaa.

– Me emme Kouvolassa mahdeta siihen mitään. Se on laissa ja asetuksessa. Sen suhteen mikä on mahdollista on pyritty saavuttamaan maksimaalinen tulos.