Fritsulla ja postimerkillä on yllättävä yhteys – "Merkki, joka liimataan kumppanin kaulalle"

Sana fritsu on peräisin ruotsinkielen sanasta frimärke eli postimerkki. Fritsu tarkoittaa myös imujäljen tekemistä kumppanin iholle, erityisesti kaulaan.

sanat
Fritsu.
Fritsu on suudelman imujälki. Ruhje syntyy, kun ohuet hiussuonet rikkoutuvat imemisen takia.AOP

Joku yrittää piilotella jälkiä huivin alle, ja toinen kikkailee niitä omatoimisesti imurilla.

Yhtä kaikki fritsu on monelle tuttu suudelman imujälki. Se syntyy, kun ohuet hiussuonet rikkoutuvat imemisen takia ja vapautuva veri purkautuu suonien ulkopuolelle. Mustelma tehdään tarkoituksella tai vahingossa kumppanin kaulalle.

Postimerkkiä se on tarkoittanut alun perin. Se on merkki, joka liimataan kumppanin kaulalle.

Ulla-Maija Forsberg

Fritsut liitetään yleensä nuoruuteen ja teini-ikään.

– Ihmiselle, joka on aloittamassa seksuaalista aktiivisuutta, fritsu saattaa merkitä sitä, että voi näyttää jonkun olevan minusta kiinnostunut, arvioi THL:n seksuaalikasvattaja Katriina Bildjuschkin.

Hän kuitenkin korostaa, että asiaa ei voi yleistää. Nuoret ovat erilaisia. Voi fritsuja luonnollisesti syntyä aikuisillekin.

– Niitä voi tulla ihan intohimoisen suutelun tiimellyksessä.

1930-luvulla sanan merkitys muuttui

Alun perin sana fritsu on tarkoittanut postimerkkiä. Se on johdettu Stadin slangiin ruotsinkielen sanasta frimärke.

1900-luvun alussa tunnettiin ilmaus fritsari, mutta 1910-luvulta alkaen postimerkkejä alettiin kutsua fritsuiksi. 1930-luvulla merkitys muuttui imujäljeksi.

– Luulen, että siinä on yksinkertainen merkityksen siirtymä. Postimerkkiä se on tarkoittanut alun perin. Se on merkki, joka liimataan kumppanin kaulalle, sanoo Kotuksen johtaja Ulla-Maija Forsberg.

Nykyisinkin suomenruotsalaiset käyttävät postimerkistä termiä fritsu. Näin tekee myös Forsbergin postimerkkejä keräilevä puoliso ruotsia puhuessaan.

Niitä voi tulla ihan intohimoisen suutelun tiimellyksessä sen suurempia tarkoituksiakaan.

Katriina Bildjuschkin

Fritsu-sanan alkuperästä leviää verkossa myös huhu, joka ei pidä paikkaansa. Sen mukaan sana olisi peräisin sisällissodan ajalta, yleisestä saksalaisesta Fritz-etunimestä.

Sisällissodassa saksalaiset sotilaat auttoivat valkoisia joukkoja ja solmittuaan suhteita suomalaisiin naisiin, naisten kauloihin ilmestyi imujälkiä. Tämän myötä jälkiä olisi alettu kutsua yleisen etunimen mukaisesti.

Uskomus löytyy muun muassa Wikipediasta (siirryt toiseen palveluun). Sana fritsi kylläkin esiintyy Stadin slangissa ja tarkoittaa saksalaista sotilasta.

Fritsujen suosio laskenut

Kaulan imujälkiä on nykyään harvemmassa, THL:n seksuaalikasvattaja Katriina Bildjuschkin arvioi. Hän korostaa, ettei minkäänlaista tutkimusta asiasta kuitenkaan ole.

– Luulen, että fritsuilla on ollut aiemmin suurempi merkitys kuin nykyään. Kun nopeasti ajattelee, niin harvoinhan niitä nuorilla edes näkyy, hän sanoo.

Nais- ja miesfiguuri kietoutuneina toisiinsa.
Sana fritsu on alunperin tarkoittanut slangissa postimerkkiä. Sanan merkitys muuttui 1930-luvulla imujäljeksi.Henrietta Hassinen / Yle

Bildjuschkin arvioi, että kyseessä on ajassa tapahtunut muutos. Nuoret eivät polta tai juo enää samalla tavalla kuin ennen.

– Ehkä aikuisuuden näyttämiseen on löydetty muitakin väyliä kuin antamalla ympäristön ymmärtää, että tässä on ollut esimerkiksi seksuaalista aktiivisuutta, hän sanoo.

Mutta mieluummin silloin, kun tekee niitä kannattaa miettiä: onko ensi viikolla juhlat, joissa haluaa olla avokaulaisissa vaatteissa?

Katriina Bildjuschkin

Samoilla linjoilla on Kainuussa perustason mielenterveystyötä yläkoululaisten parissa tekevä terveydenhoitaja Heidi Pulkkinen. Fritsuja näkee nykyisin harvoin. Vielä muutama vuosikymmen sitten ne olivat hänen mukaansa yleisempiä ja niitä näki enemmän.

– Oma näkemykseni on, että nykynuorten maailmassa se ei ole enää samalla tavalla esillä kuin esimerkiksi 15–20 vuotta sitten, Pulkkinen sanoo.

– Muistan oman yläkoulun aikaan, että niitä näki paljonkin nuorilla kaulassa, hän muistelee.

Pulkkinen pohtii, että fritsu voidaan kokea nolona, mutta myös ylpeyden aiheena. Mutta nuoret ovat erilaisia, joten yleistää ei voi.

– Ehkä niitä vähän ylpeinäkin saatetaan esitellä, että on esimerkiksi bileissä päässyt pussailemaan, Pulkkinen sanoo.

Kesto vaihtelee

Maailmalta on kantautunut yksittäisiä tapauksia, joissa fritsut ovat osoittautuneet terveydelle vaarallisiksi, kun ne ovat aiheuttaneet veritulpan.

HUS:n erikoislääkäri, dosentti Susanna Juteau kertoo, että ilman perussairautta, kuten hyytymissairauksia, tällaista ei voi tapahtua. Lisäksi tällöin veritulpan olisi voinut saada muutenkin.

– Perusterveet ihmiset voivat keskenään tehdä fritsuja niin paljon kuin huvittaa, Juteau sanoo.

THL:n seksuaalikasvattaja Katriina Bildjuschkin arvioi, että silloin fritsu voi aiheuttaa ongelmia, jos ympäristössä tai kasvatuskulttuurissa ei sallita seksuaalisuutta aktiivisuutta tai ainakaan sen näyttämistä.

– Silloin se voi aiheuttaa kurintoimenpiteitä nuorille, hän sanoo.

Ehkä aikuisuuden näyttämiseen on löydetty muitakin väylä kuin antamalla ympäristön ymmärtää, että tässä on ollut esimerkiksi seksuaalista aktiivisuutta.

Katriina Bildjuschkin

Jos nuorella huomaa fritsuja, kannattaa Bildjuschkinin mukaan osoittaa huomaavansa ja hyväksyvänsä, että nuori on kasvamassa. Kannattaa myös näyttää, että välittää hänestä ja ilmaista, että on tarvittaessa valmis kertomaan lisätietoa seksuaalisuuteen liittyen.

Bildjuschkin mukaan fritsujen kesto vaihtelee. Kehossa iso mustelma voi yleensä kestää pari viikkoakin ennen kuin häipyy täydellisesti. Pieni näykkäisy puolestaan häviää nopeammin.

– Itse sitä ei voi varmaankaan erityisesti hoitaa, hän sanoo.

Monenlaisia keinoja kyllä kuulee, mutta Bildjuschkin kertoo, että elimistö itse siivoaa jälkensä. Kenties paras keino on tarvittaessa yrittää peittää mustelma.

– Mutta mieluummin silloin, kun tekee niitä kannattaa miettiä: onko ensi viikolla juhlat, joissa haluaa olla avokaulaisissa vaatteissa?, hän heittää.