1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Sodan kokenut Georges rakastaa Suomea: "Paransi haavoittuneen sieluni"

Lahdessa asuva libanonilaislähtöinen toimittaja Georges Hourani on raportoinut positiivisia asioita Suomesta. Hän tuntee maahanmuuttajien arjen.

maahanmuuttajat
Georges Ohrani
Georges Hourani viihtyy Lahdessa ja Suomessa.Tanja Kröger / Yle

Libanonilaislähtöinen Georges Hourani päätyi Suomeen vuonna 2008, ja pysyvästi hän jäi maahan rakkauden myötä. Hourani tunnetaan erityisesti siitä, että hän on freelance-toimittajana kirjoittanut positiivisia asioita Suomesta.

– Haluan jakaa muille Suomeen tuleville positiivista kuvaa maasta. Uskon kohtaloon ja siihen, että kaikki ovat elämänpituisella matkalla. Minulla oli kutsumus Suomeen ja löysin myös vaimoni maasta.

Hourani tietää, mistä puhuu. Rankat sotakokemukset jättivät mieheen henkiset arpensa. Hourani on elänyt melkein koko ikänsä sota-alueella. Hänet evakuoitiin vuonna 2006 Libanonin ja Israelin välisen sodan aikaan perheenjäsentensä kanssa.

– Sota tuo katastrofeja mukanaan, mutta ne eivät enää vaikuta ilon tunteeseeni. Suomi paransi haavoittuneen sieluni.

Menetettyään perheenjäseniä, ystäviä ja työkavereita sodan takia hän osaa arvostaa elämää Suomessa. Hän on kirjoittanut niin Lähi-idän rauhanprosessista, Israelin konfliktista kuin vähemmistöasioistakin. Kerran Hourani myös kidnapattiin.

– Se jätti minuun jäljen ja satutti minua. Muistan myös, kun lehden päätoimittaja kuoli räjähdyksessä. Se tuntui kamalalta, koska hän oli ihminen, joka antoi minulle töitä.

Jalkapalloa maahanmuuttajien kanssa

Hourani on tehnyt muutakin, esimerkiksi toiminut vapaaehtoisena Lahden seurakuntayhtymässä.

Hän toimi koordinaattorina ja tulkkina maahanmuuttajille ja oli mukana jalkapallon pelaamisessa.

– Sympatisoin näitä sodan uhreja ja samastuin kokemusteni kautta heihin. Yritin vähentää heidän tuskaansa pelin avulla. Kun laittaa älylaitteet sivuun, voi osoittaa esimerkiksi urheilun kautta välittämistä ja lämpöä.

Georges Ohrani
Georges Hourani haluaa auttaa muita samassa tilanteessa olevia.Tanja Kröger / Yle

Kieli aiheuttaa haasteita

Paikallisten käytös maahanmuuttajia kohtaan vastaanottokeskusten läheisyydessä on Houranin mukaan muuttunut positiivisesti. Enemmistö osoittaa sympatiaa ja terveentullutta fiilistä.

– Olen nähnyt suomalaisten naisten tuovan ruokaa ja vaatteita, mutta myös iloa, rakkautta ja naurua Suomeen saapuville.

Hourani kokee, että kieli aiheuttaa monelle maahanmuuttajalle haasteita. Moni tulee hänen mukaansa Suomeen ilman koulutusta ja kielitaitoa. Näin käy erityisesti myös nuorille miehille. Kielitaito on ollut kompastuskivi myös Houranille.

– Minun on tarvinnut opiskella englantia lisää, koska en osaa suomea niin hyvin. Suomessa ei ole helppoa saada töitä, jos kielitaito ei ole tarpeeksi hyvä ja koulutusta ei ole.

Kielteiset turvapaikkapäätökset ovat aiheuttaneet turhautumista ja pahimmillaan itsemurhayrityksiä.

– Nämä ihmiset kantavat paljon tuskaa sisällään. Olen tavannut niitä turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet hylkäävän päätöksen, ja joillain heillä on haasteita.

Arvostaa suomalaista luontoa

Hourani muistaa erityisesti sen, kun hän tutustui suomalaiseen luontoon.

– Halasin puita, koska koin eläväni uudestaan. Minun on tehnyt mieli huutaa, että ”olen elossa”. Tein niin, koska tajusin, että elämää ei otettukaan pois minulta.

Hourani kokee, että ilmapiiri Suomessa on rauhallinen.

– Suomalaiset ovat hyvin hiljaisia, mutta ystävällisiä, Hourani kokee.

Lue seuraavaksi