1. yle.fi
  2. Uutiset

Lomamatka takataskussa ja posti tuo määräyksen kertausharjoituksiin? Voit saada vakuutusyhtiöstäsi korvauksen

Kertausharjoituksiin osallistuminen on pakollista reserviin kuuluvalle asevelvolliselle. Vapautusta pitää erikseen anoa, eikä sitä kaikin perustein edes saa.

kertausharjoitukset
Reserviläisiä kertausharjoituksissa.
Reserviläisiä kertausharjoituksissa.Puolustusvoimat

Matkavakuutuksissa perinteisesti on ollut lista pakottavia syitä, joiden takia on ollut mahdollista saada korvausta matkan peruuntuessa.

Näitä ovat tavallisesti sairastuminen, tapaturma, kuolema tai merkittävä omaisuusvahinko, joka kohdistuu vakuutetun omaan omaisuuteen Suomessa, ja joka vaatii vakuutetun läsnäoloa.

Nyt peruuntumisen syyksi saattaa kelvata myös Puolustusvoimien kertausharjoituskäsky.

– Jos ottaa matkavakuutukseen laajan peruuntumisturvan, se sisältää myös kertausharjoituksen. Näin on ollut vuoden alusta lähtien, kertoo henkilöasiakkaiden korvauspalveluiden johtaja Minna Kiiso Pohjola Vakuutuksesta.

– Voi olla vanhempia matkavakuutuksia laajalla peruuntumisturvalla, joissa tätä kertausharjoitusta ei ole huomioitu. Mutta vuodenvaihteessa se muutettiin näihin uusiin vakuutuksiin, Kiiso sanoo.

Minkä takia Pohjola Vakuutus päätti lisätä kertausharjoitukset sairastumisten ja hautajaisten rinnalle?

– Tämä oli laajennus, joka saadun palautteen takia otettiin käyttöön palveluvalikoimassamme, toteaa Minna Kiiso.

Kaikki yhtiöt eivät samalla linjalla - luottavat Puolustusvoimien antavan vapautusta

Matkavakuutuksen peruuntumisturvalla korvataan siis pakottavasta syystä johtuva matkan peruuntuminen. Tavanomaiset pakottavat syyt ovat eri vakuutusyhtiöillä hyvin samankaltaiset.

Puolustusvoimat kyllä mielestäni ottaa huomioon sen jos on maksanut matkan ennen kertausharjoituskutsua.

Anne Koivisto, If Vakuutuspalvelut

Näin LähiTapiolan nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) lukee:

Matkustajavakuutukseen kuuluu peruuntumisturva, josta maksetaan korvausta, jos et pääse lähtemään etukäteen maksamallesi matkalle ja tähän on jokin pakottava syy. Pakottava syy voi olla oma tai lähiomaisen äkillinen, vakava sairaus, tapaturma tai kuolema. Syynä voi myös olla merkittävä omaan, Suomessa olevaan omaisuuteen kohdistunut vahinko, joka edellyttää läsnäoloa vahinkopaikalla.

LähiTapiolan asiakaspalvelusta kerrotaan, ettei heiltä makseta korvausta kertausharjoitusten takia peruuntuneesta matkasta:

– En ole kuullutkaan tuommoisesta! Sairastuminen, tapaturma – joko itselle tai lähiomaiselle sattunut tapaturma – plus sitten merkittävä omaisuusvahinko, esimerkiksi vesivahinko – nämä kuuluvat meillä peruuntumisturvan piiriin, kertoo Jarmo Lankinen LähiTapiolan asiakaspalvelusta.

If Vahinkovakuutusyhtiö puolestaan kertoo (siirryt toiseen palveluun) korvaavansa matkan peruuntumisesta kuluja niinikään silloin, kun ne

perustuvat lääkärin määräykseen ja johtuvat vakuutetun omasta tai hänen lähiomaisensa vakavasta tapaturmasta, äkillisestä vakavasta sairastumisesta tai kuolemasta.

– En muista kenenkään koskaan kysyneen vakuutuksesta, joka korvaisi kertausharjoituksen takia peruuntuneen matkan. Olisiko tuossa heillä [Pohjola Vakuutuksella] kyse jostakin lisämaksullisesta vakuutuksesta? miettii henkilövakuutusten korvausasiantuntija Anne Koivisto If Vahinkovakuutusyhtiöstä.

– Puolustusvoimat kyllä mielestäni ottaa huomioon sen jos on maksanut matkan ennen kertausharjoituskutsua, Koivisto sanoo.

Ja näinhän se on: Puolustusvoimat kertoo omilla nettisivuillaan, että lomamatka voi olla syy saada vapautus kertausharjoituksista.

Kuitti maksetusta matkasta vapautushakemuksen mukaan

Kuten sanottua, reserviin kuuluvan asevelvollisen on osallistuttava kertausharjoituksiin. Se on pakollista. Vapautusta pitää anoa erikseen.

Puolustusvoimat kertoo (siirryt toiseen palveluun), että se pyrkii lähettämään harjoituskäskyn jopa puolisen vuotta ennen harjoituksen alkua, mutta vähintään kuitenkin kolme kuukautta ennen harjoituksen alkamista. Näin reserviläiselle pitäisi jäädä tarpeeksi aikaa hoitaa siviiliasiansa kuntoon ennen kertausharjoituksen alkua.

Puolustusvoimat listaa syitä (siirryt toiseen palveluun), joiden vuoksi kertausharjoituksista voi saada vapautuksen. Kaikesta pitää luonnollisesti olla todistus tai selvitys – ja poissaoloa pitää muistaa itse anoa.

Syitä joiden takia voi saada vapautuksen ovat esimerkiksi terveys, työ tai opiskelu. Terveydellisistä syistä pitää toki olla lääkärintodistus, työnantajalle koituvasta haitasta selvitys ja opiskelusta niinikään selvitys.

Myös vakituinen asuminen ulkomailla voi olla syy jäädä pois harjoituksesta. Pelkkä ilmoitus pysyvästä residenssistä ulkomailla ei Puolustusvoimille kuitenkaan riitä, vaan asuminen pitää todistaa.

Lisäksi Puolustusvoimat listaa hyväksyttäviksi henkilökohtaisiksi tai perhesyiksi muun muassa lapsen syntymän, leskeyden, alaikäisen lapsen yksinhuoltajuuden, perheenjäsenen vakavan todennettavan sairauden tai omaishoitajana toimimisen.

Myös omat vihkiäiset, lähiomaisen hautajaiset tai esimerkiksi osallistuminen merkittävään kansainväliseen kilpailuun Suomen edustajana voivat olla hyväksyttäviä syitä olla poissa kertausharjoituksista.

Viimeisenä, aivan nettiartikkelin lopussa Puolustusvoimat kertoo, että lomamatka voi olla syy saada vapautus kertausharjoituksesta. Tämä tosin käy vain jos lomamatka on maksettu ennen harjoitusmääräyksen saamista, ja jos matkan ajankohdan muuttaminen on todistettavasti mahdotonta.

Ja muista – vapautusta pitää aina hakea kirjallisesti käskyn lähettäneeltä aluetoimistolta.

Lue seuraavaksi