Hyppää sisältöön

Euroopan syvin kaivos saa uuden elämän Pyhäsalmella – aurinko tuodaan puolen kilometrin syvyyteen ja kasvit versovat vesialustalla

Pelastavatko yrtit, marjat tai kuitukasvit ehtyvän Pyhäsalmen kaivoksen tulevaisuuden? Sitä aletaan selvittää Euroopan syvimmän kaivoksen syövereissä.

Pyhäsalmella aletaan tutkia tänä keväänä kaivoksen kasvatusolosuhteita. Kuva: YLE / Timo Heikura

Pyhäsalmen kaivoksen syövereissä on kesä ympäri vuoden.

Kaivos on porautunut jo noin 1400 metrin syvyyteen. Työsyvyyden yläpuolelle on jäänyt paljon maanalaista tilaa hyödynnettäväksi.

Nyt noita tiloja halutaan hyödyntää hieman erikoisemmassa tutkimuksessa. Pyhäsalmella aletaan viljellä kasveja yli puolen kilometrin syvyydessä, kertoo kehittämispäällikkö Elina Virtanen Luonnonvarakeskuksesta.

– Pyhäjärven kehitysyhtiö ja kaivosyhtiö ovat katsoneet viljelypaikan 660 metrin syvyydestä, jossa on hyvät tilat ja optimiolosuhteet.

Led-valoilla pystytään korvaamaan auringonvalo.

Elina Virtanen

Lämpötila on tuossa tasossa ympäri vuoden 18-20 astetta, mikä tarjoaa oivat olosuhteet Luonnonvarakeskuksen kasvikokeiluun.

Kaivoksen uumeniin tehdään noin sadan neliön kasvualusta, ja liikkeelle lähdetään vielä ennen kesää. Alkuun suunnitelmissa on viljellä muutamaa kasvilajiketta, joista esillä ovat olleet muun muassa peruna ja nokkonen.

Led-valo hämää kasveja

Kaivoksen kesä on pimeä.

Pyhäsalmella aletaan viljellä paikassa, jonne aurinko ei paista. Kasveille se ei kuitenkaan ole ongelma, sillä aurinko pystytään nykyään jo korvaamaan kehittyneillä led-valoilla, kertoo kehittämsipäällikkö Elina Virtanen.

– Led-tekniikka on ottanut viime vuosina huimia harppauksia, ja ledien avulla pystytään luomaan hyvät valaistusolosuhteet.

Ledeillä siis hämätään kasvit luulemaan, että ne paistattelevat auringon valossa, vaikka maanpinnalle on matkaa yli puoli kilometriä.

Kasveja ei istuteta perinteiseen tapaan multaan, vaan niitä viljellään vesialustalla. Kyseessä on niin sanottu hydroponinen viljely, eli tutummin vesiviljely.

Ledien, veden sekä tasaisen lämpötilan ja kosteuden ansiosta kasvuolosuhteet pystytään pitämään vakiona kaivoksen uumenissa vuoden ympäri. Lämmitykseen tai jäähdytykseen ei kulu rahaa, mikä myös lisää kiinnostusta maanlaisen kasvatuksen mahdollisuuksiin.

Katujen alla yrttejä ja salaatteja

Aivan ainutlaatuista hanketta Pyhäsalmellla ei olla käynnistämässä, sillä esimerkiksi Englannissa toisen maailmansodan aikaisia luolastoja on jo otettu kasvintuotantoon.

Maanalainen salaattifarmi sijaitsee Etelä-Lontoossa yli 30 metrin syvyydessä sodanaikaisessa pommisuojassa. Nykyaikaisella vesiviljelyllä ja led-valojen avulla luolastossa pystytään kasvattamaan yli kymmentä yrtti- ja salaattilajiketta.

Yrityksen mukaan suurimpia etuja ovat ympäristömyrkyttömät ja vuoden ympäri säilyvät tasaiset, noin 16 lämpöasteen kasvuolosuhteet. Myös sijainti kuhisevan kaupungin alla helpottaa toimintaa ja vähentää muun muassa kuljetuskustannuksia.

Kaivos uusii ilmeensä

Pyhäjärvellä mietitään kuumeisesti Euroopan syvimmän kaivoksen jatkokäyttöä.

660 metrin syvyydestä on katsottu hyvät tilat ja olosuhteet.

Elina Virtanen

Louhittavaa riittää vielä pariksi vuodeksi, minkä jälkeen rikastushiekkaa pystytään hyödyntämään vielä lannoitevalmistuksessa runsaan viiden vuoden ajan.

Samaan aikaan kaivoskuiluihin kehitellään korvaavia toimintoja. Suuri kansainvälinen hiukkastutkimushanke livahti Suomelta sivu suun, mutta pienimuotoisempi tutkimustoiminta tulee luolastoissa jatkumaan.

Kaivokseen on myös kaavailtu vesivoimalaa, joka tuottaisi energiaa kalliin sähkön aikaan. Kaivoksen pohjalle laskettu vesi pumpattaisiin taas ylös, kun sähkö on edullista. Ikiliikkujaksi voimalasta ei ole, mutta se tarjoaisi säätöenergiaa tarpeellisiin tilanteisiin.

Maan alla riittää tilaa myös muille mielikuvituksellisille ratkaisuille, joista yksi on nyt keväällä alkava kasvikokeilu.