1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun ydinkeskustan katuja tehosiivotaan – ole tarkkana, mihin pysäköit

Siivottavalla kadulla olevat ajoneuvot hinataan pois. Laskun maksaa auton omistaja.

siivous
Siirtokehotusmerkintä Turun Humalistonkadulla.
Siirtokehotusmerkintä kadulla kertoo milloin pysäköinti kadulla ei ole sallittua.Petra Ristola / Yle

Turun perinteinen Kevätpöllytys-tehosiivousviikko on käynnissä. Viikon aikana ydinkeskustan katualueet siivotaan järjestelmällisesti hiekoitushiekasta ja katupölystä.

Siivottavalla kadunpätkällä ajoneuvojen pysäköinti ei ole sallittu. Poikkeukset merkitään siirtokehotusmerkein. Siirtokehotusmerkissä on päivämäärä, jolloin katualueen tulee olla tyhjä.

Siivouksen tiellä olevat ajoneuvot hinataan pois, ja hinauksesta koituvat kustannukset maksaa ajoneuvon omistaja.

– Hinaus maksaa vajaa 100 euroa. Auto löytyy lähikadulta, sanoo katuinsinööri Heidi Jokinen Turun kiinteistöliikelaitokselta.

Tehosiivousviikko toteutetaan siten, että kadusta puhdistetaan yksi puoli kerrallaan. Tämä mahdollistaa pysäköinnin aina kadun vastakkaisella puolella. Siirtokehotusmerkit poistetaan kunkin katuosuuden siivouksen valmistuttua.

Turun Humalistonkatua siivotaan hiekoitushiekasta.
Turun Humalistonkatua siivotaan hiekoitushiekasta.Petra Ristola / Yle

Kiinteistöt mukaan tehosiivoukseen

Kiinteistöliikelaitos on kutsunut ydinkeskustan kiinteistöjä mukaan yhteiseen siivousviikkoon. Ydinkeskustan kiinteistöiltä voi harjata ja pestä oman jalkakäytäväosuuden hiekoitushiekat ajoradalle ennen katusiivousta.

– Töiden samanaikaisuudella saadaan hyvä lopputulos. Koko katualue tulee pestyä kerralla ja pölyä aiheuttavat työvaiheet nopeutuvat, kertoo ylläpitopäällikkö Mari Helin kiinteistöliikelaitokselta.

Lehtipuhaltimia vältettävä

Lehtipuhaltimien käyttö hiekan poistamiseksi nostattaa pölyä ilmaan, minkä vuoksi ne eivät tähän työhön sovellu. Jalkakäytävät ja pihat on pölyämisen estämiseksi syytä kastella ennen lakaisemista.

– Harjaaminen on vaivalloista, mutta vaivannäkö kuitenkin palkitsee. Viime vuosien mittaukset ovat osoittaneet, että keskustan tehosiivouksen jälkeen hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat laskeneet puoleen, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Miika Meretoja Turun ympäristönsuojelusta.

Lue seuraavaksi