Unelmasta tulikin tyhjä monttu – palkittu asuinalue liki 1000 asukkaalle ammottaa autiona meren rannassa

Kotkan Räskiin piti nousta Suomessa ainutlaatuinen energiatehokkaiden ratkaisujen asuntoalue. Tavoitteeseen on päässyt yksi talo.

Energiatehokkaat talot
Räskin tyhjä asuinalue
Satu Krautsuk / Yle

Aurinko lämmittää poskia, mereltä puhaltava keväinen tuuli tanssittaa puiden oksia rannassa. Uutuuttaan hohtavien omakotitalojen pihoilta kuuluu lasten ääniä, hieman kauempaa vasaran nakutusta.

Idylli sijaitsee Räskissä Kotkassa. Tämä juttu ei kuitenkaan kerro siitä vaan vieressä sijaitsevasta Räskin toisesta asuinalueesta. Sen paikalla ammottaa lähes tyhjä, puista riisuttu monttu.

Alue kaavoitettiin joitakin vuosia sitten suurin odotuksin: sinne piti tulla Suomessa ainutlaatuinen energiatehokkaiden ratkaisujen asuntoalue (siirryt toiseen palveluun). Kuntia ja yrityksiä kestävään energiankäyttöön kannustava Motiva Oy valitsi alueen vuoden 2013 uusiutuvaksi energiateoksi. Asukkaita piti tulla 800-900.

Nyt maasta törröttää johtoja ja viemäriputkia, teiden varret ovat pelkkää hakattua metsää.

– Sinne on valmistunut yksi matalaenergiatalo. Hiljaista on ollut, sanoo maankäyttöinsinööri Tom Masalin Kotkan kaupungilta.

Tuleeko myöhemmin ongelmia?

Rakentaminen on ollut mahdollista syksystä 2015 saakka. Alueella on nyt tarjolla lähes 50 tonttia, joista on vuokrattu tai myyty vain kymmenkunta. Varauksia on myös jonkin verran peruttu – kaupungilta tosin muistutetaan, että tilanne elää.

Hiljaista on ollut.

Tom Masalin

Kotkassa viime vuosi oli hiljaisin tonttivuosi miesmuistiin, mutta Masalinin mukaan myös energiatehokkuusvaatimuksilla voi olla vaikutusta Räskin hiljaiseen kysyntään.

– Se voi olla rasite. Energiatehokkaan talon rakentaminen kalliimpaa, ja se raha tulee takaisin vasta myöhemmin. Ehkä siinä on joku kynnys, Masalin pohtii.

Taloja asuinalueella
Palkitun asuinalueen viereen on noussut paljon uusia taloja. Uimaranta on kivenheiton päässä.Satu Krautsuk / Yle

Energiankulutuksessa pyritään noin 35 prosenttia alle minimitason. Jo valmistuneen matalaenergiatalon lisäksi alueelta löytyy neljä muuta taloa, joihin ei ole haettu energiatehokkuuteen sidottua alennusta tonttivuokraan. Sellainen on luvattu kaikille, jotka erityisesti sitoutuvat energiaa säästävään rakentamiseen.

Asukkailla on velvollisuus liittyä kaukolämpöön tai muuhun uusiutuvaa energiaa hyödyntävään lämmitysjärjestelmään kuten maalämpöön tai pellettikattilaan. Rakennustavassa ohjataan lisäksi energiatehokkuuteen sekä passiivisiin aurinkoenergia- ja jäähdytysratkaisuihin.

– Kyseessä on tuore ilmiö Suomessa. Ihmisiä voi mietityttää, että voiko myöhemmin tulla ongelmia. Onko kaikki osattu huomioida, jos talossa on hirveän paksut seinät, pohtii riskienhallintajohtaja Mikko Huopio asuntorahoitukseen erikoistuneesta Hyposta.

Porkkanana tonttivuokran alennus

Räskiin otettiin mallia Suomen muilta energiatehokkaaseen rakentamiseen sitoutuneilta asuinalueilta Helsingistä, Tampereelta, Oulusta ja Porvoosta. Vaikka useista kaupungeista löytyy energiatehokkaita ratkaisuja, Räskin kaltaista yhdistelmää ei ole muualla.

– Ei ollut sattumaa, että saimme Motivan palkinnon 2013, toteaa kestävän kehityksen ja ympäristötekniikan asiantuntija Esa Partanen alueen kehitysyhtiöltä Cursorilta.

Ilmiö on tuore. Ihmisiä voi mietityttää, että voiko myöhemmin tulla ongelmia.

Mikko Huopio

Rakentajille on luvattu koulutusta muun muassa kosteudenhallinnassa ja sisäilma-asioissa. Porkkana tontinvuokran alennukseen otettiin Tampereelta.

– Se on pilotoitu Tampereella ja laajentunutkin siellä, kun kannuste huomattiin toimivaksi. Räskin hiljaisuus ei varmasti johdu energiatehokkuudesta vaan muista tekijöistä, Partanen uskoo.

Kotkassa talon omistaja joutuu maksamaan vain puolet tontinvuokrasta viiden vuoden ajan, kun sitoutuu energiatehokkaaseen rakentamiseen. Lisäksi Räskissä on kokeiltu kannustetta lyhyeen liityntäputkeen kaukolämpöverkon liittymämaksujen alennuksella.

Kunnallistekniikkaa maassa
Satu Krautsuk / Yle

Seinän paksuus liki puoli metriä

Myös yrityksillä on ollut mahdollisuus rakentaa Räskiin mallitaloja, mutta siitä on innostunut vain Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami – sillä on alueella kolme tonttivarausta.

Opiskelijoilla on parhaillaan työn alla valtava matalaenergiatalo, joka on nyt hupun peitossa. Seinät alkavat olla pystyssä, keskellä rakennusta on isoja metallipilareita kattorakenteita varten.

– Kattorakenteesta tulee hyvin avara, joten talon harjalle tulee iso kurkihirsi eli kuningaspalkki. Sen jälkeen pääsemme rakentamaan kattoa, kertoo opettaja Johny Viren.

Seinän eristeen paksuus on yli 40 senttiä. Paksut seinärakenteet vaaditaan, koska matalaenergiatalo (siirryt toiseen palveluun) kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin perinteinen omakotitalo.

– Tähän taloon tulee kaukolämpö ja mahdollisuudet aurinkopaneeleille ja auringonkerääjille, seuraavaan maalämmön ja auringon yhdistelmä. Kolmannen talomme lämmitysratkaisu on vielä avoin, katsotaan miten tekniikka kehittyy, Viren tuumaa.

Energiatehokkuus on tietoiselle rakentajalle aivotyön ja huolellisen suunnittelun, ei hintalapun kysymys.

Jarek Kurnitski

Virenin mukaan taloa pyritään rakentamaan oikeastaan passiivitalon (siirryt toiseen palveluun) suuntaan, joka käyttää vielä matalaenergiataloakin vähemmän lämmitysenergiaa. Tyypilliseen suomalaiseen omakotitaloon verrattuna passiivitalon lämmitystarve on noin viidesosa. Kaikki tai lähes kaikki lämpöenergia saadaan auringosta ja rakennuksen käytön aiheuttamaa lämpöä hyödyntämällä.

Sata euroa kalliimpaa per neliö

VTT:n arvion mukaan passiivitalon rakentamiskustannukset ovat 5–10 prosenttia suuremmat kuin tavallisen omakotitalon. Aalto-yliopiston professori Jarek Kurnitski arvioi, että lisäkustannuksia voi tulla sata euroa neliöä kohti.

– Ne voivat nousta näin suuriksi, jos tehdään parasta laatua. Se tarkoittaa paksua rakennusvaippaa eli lämmöneristystä ja parhaita mahdollisia ikkunoita. Kustannuksia voi syntyä myös monimutkaisista teknisistä järjestelmistä kuten maalämpöpumpuista tai aurinkosähköjärjestelmästä, Kurnitski toteaa.

Talo hupun sisällä
Opiskelijat rakentavat energiatehokasta taloa Räskiin.Satu Krautsuk / Yle

Maalämpöpumppu maksaa Kurnitskin mukaan itsensä takaisin pieninä lämmitys- ja sähkökuluina alle kymmenessä vuodessa, aurinkosähköjärjestelmä 10-15 vuodessa. Lämpöeristyksen parantamisen kustannustehokkuus ollut heikompi, koska Suomessa jo lähtötaso ollut hyvä. Kurnitski sanoo, että kaiken ydin on hyvä suunnittelu.

– Energiatehokkuus on tietoiselle rakentajalle aivotyön ja huolellisen suunnittelun, ei hintalapun kysymys. Hyvällä suunnittelulla voi säästääkin, kun arkkitehtuuri ja tekniset järjestelmät sovitetaan hyvin yhteen. Myös muilla materiaalivalinnoilla on paljon merkitystä.

20 erilaista kattotuolia

Opiskelijoiden Räskiin rakentaman talon piirustukset on tehnyt Aalto-yliopiston opiskelija, rakennesuunnitelmat ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käsialaa. Modernin talon rakentaminen on opettaja Johny Virenin mukaan hyvin haastavaa.

– Suunnittelija on asettanut talolle melkoiset haasteet. Kartiomaisuus on aika voimakasta kattorakenteissa, ja kattotuoleja on yli 20, joista kaikki erilaisia. Siksi päätimme mennä kurkihirsirakenteeseen.

Aurinkopaneeleita ja keräimiä taloon ei tosin näillä näkymin asenneta, koska ammatillisen koulutuksen rahoitus on puristettu niin tiukalle.

– Valmiudet paneelien ja keräinten suoraan kytkemiseen tänne kuitenkin tulevat.

Rakentamistahti on verkkainen. Talon rakentaminen alkoi syksyllä 2015, ja sen on määrä valmistua 1,5 vuoden kuluttua. Silloin alueella saattaa olla jo enemmänkin taloja – tänä vuonna kaupunki on saanut alueelta kolme uutta tonttivarausta.