1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Kuvankaunis ehdokas voi harhauttaa äänestäjää – "Huolestuttavaa, että ulkonäöllä on niin paljon merkitystä vaaleissa"

Ehdokkaan ulkonäköön keskittyminen voi tutkijan mukaan johtaa siihen, että ääni menee ehdokkaalle, jolla on täysin erilaiset arvot kuin äänestäjällä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ehdokkaan ulkonäöllä on kuntavaaleissa merkittävä rooli vaalimenestyksessä, sanoo Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian professori Jan-Erik Lönnqvistin.

– Kuntavaaleissa ihmisillä ei ole yhtä paljon informaatiota ehdokkaista kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa, joissa ehdokkaat tunnetaan paremmin. Myöskään esimerkiksi seurakuntavaaleissa ihmisillä ei ole suurimmaksi osaksi mitään hajua ehdokkaista, niin ulkonäöllä on paljonkin merkitystä.

Lönnqvistin mukaan konservatiivipuolueissa ulkonäöllä on liberaalipuolueita enemmän merkitystä vaalituloksen kannalta. Hän sanoo, että useat tutkimukset tukevat sitä näkemystä, että konservatiivipoliitikot myös näyttävät paremmalta kuin liberaalipoliitikot.

Konservatiivipoliitikkojen parempi ulkonäkö johtuu Lönnqvistin mukaan todennäköisesti siitä, että niissä puolueissa hyvällä ulkonäöllä on suurempi merkitys ehdokkaiden vaalimenestyksensä kannalta.

– Konservatiivipoliitikkoja palkitaan enemmän hyvästä ulkonäöstä kuin liberaaleja. Konservatiivien äänestäjät tietävät myös vähemmän politiikasta ja he ovat vähemmän koulutettuja ja mitä vähemmän äänestäjät tietävät ehdokkaista, niin sitä enemmän ulkonäkö merkkaa.

"Ihmisillä yhtenäiset kriteerit kauneudelle"

Lönnqvistin tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että aikaisempien tutkimusten tuloksia ei voi yleistää poliitikoista kannattajiin – siis kaikkiin liberaalisti tai konservatiivisesti ajatteleviin ihmisiin. Tuoreessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) Lönnqvist tutki liberaaleja ja konservatiivisia akateemikkoja ja huomasi, että tulos on päinvastainen: vasemmistolaiset tutkijat olivat viehättävämpiä kuin oikeistolaiset tutkijat.

– Ei voi väittää että konservatiiviset ihmiset ovat yleisesti paremman näköisiä kuin liberaalit, vaan se koske vain poliitikkoja.

Lönnqvist näkee, että ulkonäöllä on poliitikoille yhä enemmän merkitystä nykyisin.

– Voisi ajatella, että ulkonäkö tulee yhtä tärkeämmäksi, kun ehdokkaat ovat esillä koko ajan esimerkiksi videoissa ja netissä.

Eikö kauneus ole vaaliehdokkaidenkin kohdalla katsojan silmässä, niin kuin sanonta kuuluu? Ei, sillä ihmisillä on todella yhteneväiset kriteerit kauneudelle, sanoo Lönnqvist.

– Ulkonäkö ei ole subjektiivista. He, jotka omassa tutkimuksessani arvioivat akateemikkojen kauneutta, olivat hyvin yhteneväisiä sen suhteen, kuka on kaunis ja kuka ei ole kaunis. Kasvojen symmetrisyyttä esimerkiksi pidetään kauniina, isoja silmiä, miehillä isoa leukaa. Se, että kauneus on katsojan silmissä, ei valitettavasti pidä paikkansa.

Ulkonäkö voi johtaa harhaan

Lönnqvist mukaan on huolestuttavaa, että vaaleissa poliitikon ulkonäöllä on niin suuri merkitys.

– Pahimmassa tapauksessa tulee äänestäneeksi sellaista henkilöä, jolla ei ole lainkaan samanlaisia arvoja kuin itsellä. Menee ääni väärälle henkilölle.

Ulkonäön mukaan äänestämisessä on vaikeaa se, että ihminen ei tiedosta ulkonäön vaikutusta äänestyspäätökseen.

– Vaikutus on tiedostamatonta. Eihän sitä tietoisesti anneta myöskään parempaa palkkaa hyvännäköiselle ihmiselle.

Lönnqvistin mukaan pelkästään ulkonäön mukaan äänestämistä voi välttää sillä, että hakee tietoa ehdokkaista.

– Siksi olisi hyvä käyttää vaalikoneita, niin saisi informaatiota ehdokkaista ja äänestäisi samanlaista henkilöä kuin itse on. Mitä vähemmän informaatiota ihmisillä on vaaleista, niin sen enemmän käytetään ulkonäköä äänestyspäätöksessä.