Hyppää sisältöön

Putoaako jättikivi päähän uudessa Pasilassa? – Voittoisa taiteilija luo jännitystä teoksen ja kokijan välille

Tässä vähän esimakua siitä, miltä myllerretyn Pasilan aseman työmaa näyttää valmiina. Triplan edustalle nousee jättimäinen, kiveä muistuttava taideteos Ecology Stone.

Akseli Leinosen teos Ecology Stone rakennetaan Keski-Pasilan Fredrikanterassille. Kuva: Akseli Leinonen

Keski-Pasilaan rakennettava Tripla valmistuu vaiheittain vuosina 2019-2022. Kolmen korttelin kokonaisuuteen tulee kauppakeskus, asuntoja, hotelleja ja toimistoja.

Triplan edustalle tuleva Fredrikanterassi toimii ihmisten kohtaamispaikkana. Aukio saa vahvaleimaisen ilmeen Ecology Stone -teoksesta, betonikivestä, joka tasapainottelee kapean, porttimaisen rakenteen kulmalla.

Helsingin kaupungin ja YIT Rakennus Oy:n järjestämän kilpailun palkintolautakunnan mukaan Ecology Stone toimii paikan maamerkkinä ja se elää hienovaraisesti ajan mukana.

Kiven rakenteissa kulkee kastelujärjestelmä kiven sisällä olevaan istutusaltaaseen. Kiven pinnassa on aukkoja, joista kasvit voivat kasvaa ylöspäin. Altaaseen istutetaan suomalaisen metsämaiseman tyypillistä kasvillisuutta. Myös kiven pinta käsitellään aineella, johon sammaleen on helppo kiinnittyä.

– Se on kuollut kappale, jonka päältä kuitenkin luonto pystyy kasvamaan ulos. Siitä luonnon tasapaino muodostuu, että on keinotekoinen kappale ja luonto siinä päällä, sanoo teoksen suunnitellut arkkitehti Akseli Leinonen.

Totta kai se on oikeasti täysin turvallinen, mutta ehkä joku voi kokea sen ahdistavanakin.

Akseli Leinonen, arkkitehti

Ecology Stone on Leinosen ensimmäinen julkinen taideteos (siirryt toiseen palveluun). Sen avulla hän haluaa herätellä ihmisiä tiedostamaan rakentamisen vaikutuksia luontoon. Teos osoittaa, että luonto pystyy kuitenkin elämään ihmisen rakentamassa kaupungissa.

Tekijä on valmistautunut myös kritiikkiin

– Ennen Pasilassa on ollut metsää ja peltoalueita. Nyt se kaikki on hävinnyt ja on syntynyt urbaani paikka, jossa luonto on alisteisena ihmisen toiminnalle. Haluan luoda muistuman luonnon läsnäolosta ja merkityksestä kaupunkiympäristössä.

Korkeuksiin nostettu betonimöhkäle saattaa tuntua myös uhkaavalta ihmisistä, jotka kulkevat sen alitse. Leinonen on valmis siihen, että teoksesta saattaa tulla myös kielteistä palautetta.

– Se on tarkoituskin, että syntyy jännitys luonnon, teoksen ja kokijan välille, että onko se kivi tasapainossa ja pysyykö se vielä paikallaan. Totta kai se on oikeasti täysin turvallinen, mutta ehkä joku voi kokea sen ahdistavanakin. Ei siitä ole tarkoitus tulla pelottava, mutta ymmärrän kyllä jos, kritiikkiä tulee.

Akseli Leinosen teos Ecology Stone rakennetaan Keski-Pasilan Fredrikanterassille. Kuva: Akseli Leinonen
.
.