Rovaniemen seurakunnan taloudella menee hyvin – tilikausi jäi yli miljoonan plussalle

Käyttötalouden menot ovat kurissa, kirkollisverotulot eivät ole romahtaneet ja henkilöstökuluja on vähennetty.

seurakunnat
Hyväntekeväisyyskonsertti Rovaniemen kirkko 16.4.2016
Rovaniemen pääkirkoon mahtuu vajaat tuhat ihmistä. Täysimmillään kirkko on kauneimmissa joululauluissa. Tämä kuva on gospel-konsertista huhtikuussa 2016.Tapio Nykänen

Rovaniemen seurakunnan talous on hyvällä mallilla. Seurakunta teki viime vuonna reilusti ylijäämäisen tuloksen. Tilikausi päättyi reilut 1,2 miljoonaa euroa plussalle, vaikka talousarviossa oli ennakoitu yli 300 000 euron alijäämää.

Ennakoimattoman ylijäämän syynä olivat kertaluontoiset tulot. Seurakunta sai 800 000 euroa Keltakankaan kerrostalon myynnistä rovaniemeläiselle rakennusyrittäjälle. Kauppahinta oli 1,4 miljoonaa euroa.

Lisäksi tuloja kasvattivat lentokapteeri Reino Suhosen 200 000 euron testamenttilahjoitus ja 160 000 euron yhteistöverotilitys aiemmilta vuosilta.

Valtionraha korvasi yhteisöveron

Rovaniemen seurakunnan kirkollisverotulot ovat pysyneet yhdeksän miljoonan hujakoilla viimeiset neljä vuotta. Vuonna 2016 kirkollisveroa kertyi 9.037 miljoonaa, mikä oli vähemmän kuin vuonna 2015 mutta enemmän kuin vuonna 2014.

Viime vuonna seurakunnat saivat ensimmäistä kertaa valtionrahoitusta yhteistöveron sijaan. Rovaniemen seurakunnan valtionraha oli 1,2 miljoonaa euroa, mikä oli samaa tasoa kuin yhteisöverotulo vuonna 2015.

Rovaniemen seurakunta kirkon pihan remontti kesällä 2016
Rovaniemen pääkirkon pihalla korjattiin muun muassa sivuportaiden sijaintia kauemmas seinästä.Marjukka Talvitie / Yle

Seurakunta onnistui vähentämään viime vuonna henkilöstökulujaan reilut 300 000 eurolla. Viime vuoden suurin investointi oli kirkon piha-alueen perusparannus, joka maksoi noin 1,2 miljoonaa euroa. Seurakunnalla ei ole lainkaan pitkäaikaista lainaa.

Kiitos koko henkilökunnalle

Seurakunnan hallintojohtaja Antti Jääskeläinen itse kuvailee seurakunnan taloutta vakaaksi.

– Ei voi sanoa, että se on erityisen hyvä muttei huonokaan. Nykyinen tilanne perustuu kyllä hyvään menokuriin, Jääskeläinen sanoo.

Seurakunnan taloutta ryhdyttiin tällä vuosikymmenellä sopeuttamaan, kun tulot eivät enää kasvaneet.

– Teimme muutamana vuonna juustohöyläleikkauksia menoihin. Kun tuntui, että tuo tie oli käyty loppuun niin sitten säästöjä on toteutettu erillisen säästöohjelman pohjalta, Jääskeläinen kertoo.

Henkilöstövähennykset on tehty luonnollisen poistuman kautta, eikä ketään ole jouduttu irtisanomaan. Henkilökunta saa hallintojohtajalta kiitosta hyvästä taloudenpidosta.

– Työalat on kovasti sitoutuneita pitämään omat budjettinsa annetuissa raameissa. Siitä kuuluu iso kiitos koko henkilökunnalle.

Rovaniemen seurakunnalla oli vuoden 2016 lopussa 47 753 jäsentä. Vähennystä edelliseen vuoteen oli 149. Työntekijöitä oli vuoden lopussa yhteensä 139.

Monella seurakunnalla tiukkaa

Toisin kuin Rovaniemellä, monessa muussa Lapin kunnassa seurakunnan talous on tiukalla tai kriisitilassa.

Utsjoen seurakunnan talous romahti Karigasniemen uuden kappelin myötä ja seurakuntaa ollaan liittämässä Inarin seurakuntaan.

Liitosneuvottelut on keskeytetty saamelaiskäräjien esitettyä neuvotteluja. Saamenkieliset haluavat säilyttää oman seurakunnan Suomen ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa.