Konkurssiasiamies: Saneeraukseen hakeutuvat firmat ovat yleensä liian myöhään liikkeellä

Yrityssaneerausmenettely on osoittautunut toimivaksi pelastajaksi – jos on liiketoimintaa mitä pelastaa.

yrityssaneeraus
Helena Kontkanen
Konkurssiasiamies Helena KontkanenAntti Lähteenmäki / Yle

Vaateketju Seppälän vaikeuksien yhdeksi ratkaisuksi yhtiö hakee yrityssaneeraukseen. Mitenkään varmaa saneeraukseen pääseminen ei kuitenkaan ole. Pitkälti asian ratkaisee se, tulkitsevatko firman velkojat saneerauksen kannattavammaksi kuin konkurssin.

Saneeraukseen hakeutuva yhtiö läpivalaistaankin jokaiselta osa-alueelta. Kyseessä ei siis ole pelkästään velkatilanteen ja maksukyvyn selvittely.

Yrityssaneerausohjelma aloitetaan vajaassa 70 prosentissa hakemuksista. Näistä taas noin puolessa ohjelma vahvistetaan, ja ainakin puolet putoaa pois.

– Ongelma on sinä, että saneeraukseen hakeutuvat yritykset ovat usein vähän liian myöhään liikkeellä, konkurssiasiamies Helena Kontkanen selvittää.

Konkurssiasiamiehen toimisto toimii oikeusministeriön yhteydessä.

Saneeraus voi tarkoittaa pilkkomista

Tärkein ja samalla monesti vaikein asia on päättää, onko yrityksellä oikeasti olemassa selviytymisen mahdollisuus. Eli onko pelastaminen edes realistisesti mahdollista.

Kääntäen: mitä aikaisemmin yhtiön johto tai omistajat lähtevät liikkeelle sitä parempia ovat saneerauksen ja tervehdyttämisen edellytykset. Kurssi on käännettävissä, jos ongelmiin tartutaan ajoissa eikä niiden olemassaoloa kielletä.

Saneeraus voi edellyttää yhtiön joidenkin osien lakkauttamista kokonaan tai osittain. Jokin firman toiminnoista voidaan myös onnistua myymään, mikä parantaa samalla yhtiön toimintaedellytyksiä. Tärkeintä on, että terve ydin säilyy yhtiössä.

Lama synnytti saneerausmenettelyn

Toisaalta firman pelastaminen on useimmiten kaikkien etu. Elinkelpoinen bisnes pääsee jatkumaan, yrittäjän tulovirta jatkuu ja työpaikat säilyvät ainakin osittain.

– Juuri sen takia yrityksen elinkelpoisuus on selvittävä riittävän ajoissa. Kovatkaan keinot eivät riitä, jos asiat ovat päässeet menemään liian pitkälle.

Laki yrityssaneerauksesta syntyi 24 vuotta sitten 1990-luvun suuren laman jälkimainingeissa.

Lain katsotaan toimineen yleisesti ottaen hyvin. Se on pelastunut firmoja konkurssilta, jos firmalla on ollut elämisen edellytyksiä eli elinkelpoinen liikeidea eikä taloustilanne on päässyt liian huonoksi.

Viime vuosina yrityssaneeraushakemuksia on tullut noin 500 per vuosi. Taloustilanteen paranemisesta kertonee se, että viime vuonna hakemukset vähenivät noin kymmenen prosenttia. Hakemuksia tuli 440 kappaletta.