Roller derbyssä mustelmia kannetaan ylpeydellä – "Silloin olet pelannut täysillä"

Roller derby on kontaktilaji, jota pelataan rullaluistimet jalassa. Vauhdikkaassa lajissa ei voi välttyä ruhjeilta, mutta niistä ollaan ylpeitä.

joukkueurheilu
Roller derby -harjoitukset Kajaanissa.
Roller derbyssä joukkueet rullaluistelevat kehässä ja yrittävät estää vastustajan pisteiden kerääjää etenemästä.Kimmo Hiltunen / Yle

KajaaniKajaanilaisen koulun jumppasalin lattiaan on teipattu punaisella teipillä soikea rata, jonka sisällä pelaajat viilettävät eteenpäin quad-luistimilla. Salissa kaikuvat tömähdykset, rullaluistinten kirskunta ja "inside, outside" -huudahdukset. Välillä pelaajat kaatuvat – mutta hypähtävät sitten tottuneesti takaisin luistimille.

– Roller derbyssä on tosi tärkeää, että osaat kaatua oikein. Tässä täytyy osata myös jarruttaa sekä luistella eteen- ja taaksepäin. Lisäksi treeneissä harjoitellaan pelillisiä taitoja, kertoo "Lara Craft" eli Mira Kirjakainen kajaanilaisesta Ruin City Rollersista.

Lajissa joukkueet rullaluistelevat kehässä ja yrittävät estää vastustajan pisteiden kerääjää etenemästä.

Kummallakin joukkueella on kentällä yksi pisteidenkerääjä eli jammeri ja neljä blokkeria eli estäjää. Jammerin tehtävä on ohittaa vastapuolen pelaajia ja blokkereiden tehtävä on auttaa omaa jammeria tai estää vastapuolen jammeria pääsemästä läpi. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Kajaanilaiset Sina Hoffrén ja Mira Kirjakainen.
Sina Hoffrén on harrastanut Roller derbyä kaksi ja puoli vuotta, Mira Kirjakainen reilun vuoden.Kimmo Hiltunen / Yle

Vauhdikas joukkuelaji rantautui Suomeen Yhdysvalloista vajaat kymmenen vuotta sitten. Lajin kattojärjestön Roller Derby Finlandin mukaan tällä hetkellä koko maassa on yli 20 roller derby -seuraa (siirryt toiseen palveluun), joista vain yksi on kokonaan miesten seura. Kajaanilaisjoukkueessa on kaksi miestä, mutta suurin osa lajin harrastajista on naisia, Kirjakainen kertoo.

– Ehkä se johtuu siitä, että sinulla on lupa mennä täysillä, eikä tarvitse pelätä ruhjeita, mitä ei kauheasti naisilla muissa harrastuksissa tunnu olevan. Esimerkiksi jääkiekossa naiset eivät saa taklata, mutta tässä ei ole samalla tavalla rajoitteita.

Olen aina hirmu pettynyt, jos en saa pelissä mustelmia.

Sina Hoffrén

Reilun vuoden roller derbyä harrastanut Kirjakainen sanoo, että häntä lajissa kiehtoo se, että radalla saa olla voimakas ja karski, runnoa oikein kunnolla läpi. Samaa mieltä on joukkuetoveri "Sinatra" eli Sina Hoffrén. Hän on harrastanut roller derbyä kaksi ja puoli vuotta.

– Olin lukenut aiemmin lajista ja katsonut leffoja, jotka eivät tietenkään kuvasta derbyä oikeasti, mutta se näytti hauskalta eikä ollenkaan urheilulta, koska en tykkää urheilusta. Se on kuitenkin oikeaa urheilua, mutta kivaa. Siinä on riittävästi actionia.

Derby-suudelmia kannetaan ylpeydellä

Kontaktilajissa suojavarusteet ovat pakollisia, Kirjakainen kertoo ja esittelee omaa kypäräänsä sekä rannesuojia, kyynärsuojia, polvisuojia ja hammassuojia. Jos pelissä yrittää mennä kentälle vajaalla varustuksella, siitä tulee rangaistus.

– Taklaaminen on sallittua, eli toisen pelaajan saa pukata ulos ja tosissaan ollaan. Mustelmia tulee, koska toista saa iskeä oikein kunnolla kylkeen, mutta kampittaa ei saa. Koko ajan ollaan iholla kiinni vastapelaajassa ja oman joukkueen pelaajissa.

Roller derpy -luistimia rivissä.
Roller derbyä pelataan nelirenkaisilla rullaluistimilla.Kimmo Hiltunen / Yle

Rankassa lajissa sattuu ja tapahtuu, joten ruhjeilta ei vältytä. Kirjakaisen mukaan yleisimmät vammat ovat pieniä lihasvenähdyksiä ja mustelmia. Mustelmat kannetaan ylpeydellä ja niitä vertaillaan pukuhuoneessa.

– Kaverille näytetään, että katso, minulla on mustelma vaikka takapuolessa. Niistähän puhutaan, että mustelma on derby kiss eli derby-suudelma. Mustelmista ollaan ylpeitä, koska silloin olet pelannut täysillä etkä ole himmaillut yhtään.

Sinulla on lupa mennä täysillä eikä tarvitse pelätä ruhjeita.

Mira Kirjakainen

Lajin harrastajat ovat niin ylpeitä mustelmistaan, että derby-suudelmista on tehty jopa taidenäyttely (siirryt toiseen palveluun). Hoffrén myöntää nauraen, että mustelmista voi olla myös kateellinen.

– Olen aina hirmu pettynyt, jos en saa pelissä mustelmia. Esimerkiksi viime pelissä Miralla näkyi mustelmat käsissä heti, mutta minulla ei näkynyt lainkaan, vaikka sain jalkaan yhden mustelman. Kyllä se nyt on ruvennut vähän tummentumaan tässä ajan kanssa.

Kaiken kokoisia pelaajia tarvitaan

Kajaanilainen Ruin City Rollers harjoittelee kaksi kertaa viikossa luistimet jalassa ja kerran viikossa tehdään peruslihashuoltoa. Kirjakaisen mukaan kestävyys on derby-harrastajille yhtä tärkeää kuin luistelutaito. Lajia harrastavan ei kuitenkaan tarvitse olla himourheilija, sillä kunto kehittyy koko ajan.

– Derbyssä tarvitaan kaiken kokoisia ja näköisiä ihmisiä, sillä jokaisella on omat hyvät puolensa. Esimerkiksi minua on vaikea saada hitattua, koska olen yleensä paljon muita pidempi. Pituus on minulle etu, mutta lyhyemmät ihmiset pääsevät jammerina helposti pidempien ihmisten ohi. Jos taas olet tukevasti rakennettu, sinusta ei pääse helposti läpi, Kirjakainen selittää.

Kolme roller derpyn pelaajaa harjoittelevat.
Mielikuvitukselliset pelinimet kuuluvat lajiin. Esimerkiksi Sina Hoffrén on joukkueessa "Sinatra".Kimmo Hiltunen / Yle

Laji vaatii periksiantamatonta luonnetta. Kirjakaisen mukaan varsinkin harjoittelun alkuvaiheessa on jaksettava nousta, sillä lattia tulee tutuksi. Lajia ei opi yhdessä yössä, jatkaa Hoffrén.

– Näitä juttuja pitää harjoitella, joten helpolla ei saa luovuttaa. Lisäksi tässä lajissa ei saa olla liian pelkuri, vaan pitää olla hieman uhkarohkea. Jos pelkäät kontaktia, niin siitä ei tule mitään, koska väistät muita pelaajia etkä ota vastaan hittejä.

Roller derpyn pelaajia harjoituksissa.
Roller derbyn harrastajan on oltava hitusen uhkarohkea. Kimmo Hiltunen / Yle

Ruin City Rollers on toistaiseksi Kainuun ainoa derby-joukkue. Kajaanilaisten tavoitteena on päästä pelaamaan joukkueena oikeita otteluita eli boutteja. Tähän mennessä joukkue on pelannut lähinnä harjoitusotteluita, mutta kokemusta on hankittu muiden joukkueiden lainapelaajina.

– Olimme vasta Pohjola Cupissa pelaamassa Kuopion joukkueen vahvistuksena, mutta tavoitteena on, että meillä olisi vuoden, parin kuluttua niin vahva joukkue, että pääsisimme kisaamaan Pohjola Cupissa itsekin, Kirjakainen kertoo.

Hoffrénin mukaan joukkueen yhteishenki on vahva, ja harjoituksiin on aina mukava tulla.

– Veikkaan, että se johtuu siitä, että derbyssä kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat. Se luo yhteenkuuluvuutta. Ei tarvitse miettiä, voinko olla tällainen kuin olen ja sanovatko muut jotain siitä, vaan saan olla oma itseni.

Korjaus 7.4.2017 klo 10:38: Täsmennetty, että lajissä käytettävät nelirenkaiset luistimet ovat nimeltään quad-luistimet.