Opiskelijat kokosivat ekovinkit kampaamoille – yksinkertainen tuubipuristin voi vähentää jätekuormaa

Kampaamoissa lasketaan joka päivä tuhansia litroja vettä ja kulutetaan valtavasti sähköä. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat tehneet oppaan kestävästä kehityksestä alan yrityksissä.

kestävä kehitys
Shampoopullorivistö kampaamossa
Kampaamossa syntyy päivittäin paljon muovijätettä.Ville Välimäki / Yle

HämeenlinnaInfrapunasäteilyttäjät odottavat rivissä kampaamon takaseinällä työtehtäviään. Hämeenlinnalaisen Hiusstudio Muodon aamun ensimmäisten asiakkaiden hiuksia muotoillaan pesun jälkeen kuiviksi.

– Kaikki laitteet käyttävät sähköä. Meillä pyörii pesukone yhdestä kolmeen kertaa päivässä ja pyykinkuivausrumpu samalla lailla. Sähköä tarvitaan föönaamiseen ja on kaikki kuumalaitteet ja kihartimet. On säteilijöitä, joilla värjäyksiä voidaan nopeuttaa, esittelee kampaajamestari, yrittäjä Minna Haantaus-Pekarila.

Haantaus-Pekarilan mukaan kampaamoyrityksen sähkönkulutus on pysynyt neljä viime vuotta samankaltaisena, noin 1 000 kilowattituntia kuukaudessa. Sähkö on kuitenkin jatkuvasti yrittäjän luupin alla. Viimeksi liikkeen valot vaihtuivat led-valoihin, jotka kuluttavat aikaisempia lamppuja vähemmän sähköä, mutta valaisevat tehokkaammin.

Minna Haantaus-Pekarila siivoaa kampaamon lattiaa
Hiukset kuuluvat sekäjätteisiin, ne eivät maadu, tietää Minna Haantaus-Pekarila.Ville Välimäki / Yle

– Sähkössä voi säästää sillä tavalla, että laitteet eivät ole turhaan päällä, niiistä otetaan virrat pois. Ne eivät jää ylläpitoasentoihin. Toisaalta sähkön käyttöä on lisännyt sähköinen ajanvarausjärjestelmä. Meillä tietokone pyörii aamusta iltaan, sanoo Haantaus-Pekarila.

Muoti muuttuu – pesuvaiheita tulee lisää

Suomessa on yli 10 000 parturi-kampaamoyrittäjää. Moni kampaaja on kiinnostunut huomioimaan ympäristön paremmin työssään.

Sähkön lisäksi parturi-kampaamoissa kuluu runsaasti myös vettä. Shampoo on aina huuhdeltava asiakkaan hiuksista, joten onko veden kulutusta mahdollista edes yrittää vähentää?

– Pyritään olemaan mahdollisimman tehokkaita, että ei lutata suotta. Mutta kyllä työvaiheetkin ovat lisääntyneet. Pitkien hiusten värjäyksissä voi olla kolmekin pesua.

– Muoti muuttuu ja myös erilaisia työvaiheita tulee lisää. Kyllä se vaan on fakta, että vettä meneekin, pohtii Haantaus-Pekarila.

HAMKin opiskelijoilta kestävän kehityksen opas kampaamoille

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat kehittivät ensimmäisenä Suomessa oppaan (siirryt toiseen palveluun), jossa neuvotaan parturi-kampaamoita toimimaan kestävän kehityksen periaatteella. Opasta varten opiskelijat kävivät haastattelemassa kuuden kampaamon työntekijöitä eri puolilla Suomea.

Oppaassa kampaamoita neuvotaan valitsemaan kestäviä hiustuotteita, säästämään vettä ja energiaa sekä kierrättämään. Opiskelijoiden laatimassa oppaassa annetaan vinkkejä myös työhyvinvointiin.

Aloite oppaan tekemiseen tuli hiusalan agentuuriliikkeeltä. Hiusalan sisällä ympäristöasiat puhuttavatkin yhä enemmän. Toiminnanjohtaja Arja Laurila Hiusyrittäjien liitosta kertoo, että paine kiinnittää huomiota kestävän kehityksen toimintatapoihin tulee myös EU:n taholta.

Myös yhä useampi asiakas haluaa tietää, miten omassa kampaamossa käytetään kemikaaleja tai hoidetaan kierrättäminen.

Asiakkaat rupeavat olemaan yhä tiedostavampia.

Pilvi Liikkanen

– Meidän tekemän pienimuotoisen kyselytutkimuksen mukaan kävi ilmi, että asiakkaat rupeavat olemaan yhä tiedostavampia. Tässä laajuudessa ei Suomessa ole aikaisemmin ollut kampaamoille opasta, kertoo yksi oppaan tekijöistä, Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelija Pilvi Liikkanen.

Kestävyys säästää rahaa

Minna Haantaus-Pekarila uskoo, että jatkossa ympäristöasiat vaikuttavat yhä useamman asiakkaan päätökseen kampaamon valinnassa.

– Vielä asiakkaat eivät kysele, mutta ihan varmasti se herättää kiinnostusta. Ihmiset ovat tänä päivänä aika tietoisia ja vastuullisia, arvioi Haantaus-Pekarila.

Samoilla linjoilla on Pilvi Liikkanen. Hänen mukaansa ekologinen tapa toimia monesti myös säästää yrityksen rahaa.

– On iso motivaatio kehittää toimintaa kestävämpään suuntaan, jos siinä saa konkreettista säästöä. Kestävät arvot ja toimet ovat hyväksi yrityksen imagolle, tietää Liikkanen.

Kemikaalit kiinnostavat

Kemikaalien käyttö puhuttaa nykyajan kampaamoasiakasta: miten kemikaalit vaikuttavat ihmiseen ja ympäristöön.

– Se kiinnostaa asiakkaita, kuinka hyviä ja turvallisia kemikaalit ovat itselle eli jääkö tuotteiden kemikaaleista jäämiä. Mutta toki kiinnostavat myös ympäristöasiat. Kaikki hiusten värjäämisessä käytettävät kemikaalit huuhdellaan lavuaarista alas. Se on aina jonkinlainen kuormitus ympäristölle, luettelee Liikkanen.

Kampaajat itse käsittelevät kemikaaleja joka päivä ja saattavat altistua haitallisille aineille uransa aikana. Minna Haantaus-Pekarilan mukaan kiellettyjen aineiden lista elää jatkuvasti.

– Vuosittain tulee uusia aineita, mitkä menevät kieltolistalle ja sitä kautta tuotteitten inci-listat (siirryt toiseen palveluun) uusiutuvat. Tämä on hyvä asia, mutta teettää varmaan maahantuojille ison työn, sanoo Haantaus-Pekarila.

Jätesäkillinen roskia joka päivä

Kampaamoissa shampoot ja hoitoaineet ovat nykyään usein suurissa pakkauksissa, mutta esimerkiksi hiusväriaineet on pakattu yksittäispakkauksiin säilyvyyden ja hygienian takia. Jätettä siis kertyy.

– Lähestulkoon kaikki värituubit ovat 60 millilitraa ja shampoot 200-300 millilitran pulloissa. Meiltä lähtee jätettä joka päivä vähintään yksi jätesäkillinen, kertoo Haantaus-Pekarila.

Hän toivookin, että kierrättäminen tehtäisiin vähän helpommaksi ja kierrätyspisteitä olisi enemmän.

– Nyt on tullut tämä muovinkierrätys, mihin pitäisi saada vinkkejä ja apuja. On muovinkeräysastioita, mutta ne ovat aika harvakseltaan.

– Keskustaan pitäisi saada helpommaksi ja lähemmäs metallin ja muovin kierrätysastiat. Jos kierrätys menee yrityksen toiminnassa tosi vaikeaksi, niin ajatus voi olla kaunis, mutta sitä ei kukaan toteuta, hymähtää Haantaus-Pekarila.