1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin armeija jatkaa hyökkäystä tiivisti asutussa Mosulin vanhassa kaupungissa

Takaisinvaltauksen kohteena on muun muassa moskeija, jossa Isis julisti kalifaattinsa perustetuksi vuonna 2014.

Irak
Ihmisiä istuu penkillä, Irakin poliiseja ympärillään.
Kodistaan paennut perhe on pääsi viikko sitten Irakin poliisin valvomalle alueelle Mosulissa.Ahmed Jalil / EPA

Irakin armeija on jatkanut hyökkäystä terroristijärjestö Isisiä vastaan Länsi-Mosulissa.

Taisteluja käydään nyt Mosulin vanhan kaupungin lounaispuolella, Irakin armeijan edustaja kertoo. Kohteena on muun muassa symbolisesti tärkeän Al-Nurin moskeijan lähellä oleva katu.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi piti vuonna 2014 moskeijassa puheen, jossa hän julisti kalifaatiksi kutsutun islamilaisen valtion perustetuksi..

Moskeijan valtausta pidetään erittäin tärkeänä koko Isisin vastaisen kamppailun kannalta.

– Jos moskeija saadaan vallattua, se on kalifaatin loppu, sanoo Irakin poliisin tarkka-ampujajoukkojen edustaja. Hänen mukaansa taisteluissa yritetään edetä niin, että kodeistaan pakenevat perheet eivät joutuisi vaaraan.

Taisteluja vaikeuttaa se, että vanhan kaupungin kapeiden kujien taloissa on YK:n arvion mukaan yhä 400 000 ihmistä.

Viikon takaisen iskun tekijästä yhä epäselvyyttä

YK arvioi myös, että Mosulista on paennut jo arviolta 200 000 ihmistä. Viikonlopun aikana lisää siviilejä lähti pakosalle.

Kaupungista paenneet ovat kertoneet, että Isis käyttää siviilejä ihmiskilpinä. Lisäksi ruuasta ja juomasta on pulaa.

Lauantaina Irakin joukot ilmoittivat keskeyttäneensä Mosulin hyökkäyksen siviiliuhrien välttämiseksi. Viime päivät on kiistelty siitä, kuka oli reilun viikon takaisen tuhoisan Länsi-Mosuliin tehdyn hyökkäyksen takana. Tiedot uhrien määrästä ovat vaihdelleet 40:stä jopa kahteen sataan.

Silminnäkijöiden mukaan Yhdysvaltojen tukema liittouma teki ilmaiskun 17. maaliskuuta. Irakin armeija on puolestaan syyttänyt iskusta Isisiä ja sen asuintaloon virittämiä pommeja. Ei kuitenkaan ole aivan selvää puhuvatko osapuolet samasta iskusta.

Ihmisoikeusjärjestö Iraqi Observatory for Human Rightsin mukaan ainakin 700 ihmistä on kuollut sen jälkeen, kun Mosulin takaisinvaltaus alkoi reilu kuukausi sitten.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi