1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Ministeri Mykkänen Venäjän pidätyksistä: Rankaisutoimenpiteet eivät saisi olla kohtuuttomia

Venäjällä on pidätetty satoja sunnuntain mielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä, mukaan lukien oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi.

Venäjä
Kai Mykkänen
Kai MykkänenJarno Kuusinen / AOP

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä on tärkeää, että Venäjä ei osoittaisi kohtuuttomia rankaisutoimenpiteitä sunnuntain mielenosoituksiin osallistuneille.

Mykkäsen mukaan Euroopan unioni on yhdessä todennut, että myös Venäjän tulisi kunnioittaa Euroopan neuvoston ja Etyjin periaatteita kokoontumisvapaudesta, koska myös Venäjä on periaatteet allekirjoittanut.

– Sen takia on tärkeätä, ettei kohtuuttomia rankaisutoimenpiteitä näihin mielenosoituksiin osallistuneille osoitettaisiin, vaikka mielenosoitukset Venäjän järjestyslain perusteella ovatkin olleet luvattomia, Mykkänen sanoo Ylelle.

Tuhannet venäläiset osoittivat useissa Venäjän kaupungeissa mieltään hallinnon korruptiota vastaan eilen sunnuntaina. Poliisi pidätti satoja ihmisiä mukaan lukien oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin.

Mykkäsen mukaan Suomi seuraa tilannetta Venäjällä.

– Ulkoministeriö pysyy koko ajan hereillä tilanteen osalta, mutta pääsääntöisesti tässä on Euroopan unionin yhteinen linja olemassa.

Venäjällä aikoinaan asunut ja maan asioihin aiemmissa töissään perehtynyt ulkomaankauppaministeri huomauttaa, että viime päivien tapahtumista ei kannata vetää sellaista johtopäätöstä, että enemmistö venäläisistä olisi nyt barrikadeilla.

–Tämä on riippumattomienkin mielipidetiedustelujen perusteella aika pienen vähemmistön asia.

Ministeri uskoo, että ihmisten aktivoituminen voi liittyä Venäjän lähestyviin presidentinvaaleihin ja pääministeri Dmitri Medvedeviä vastaan esitettyihin korruptiosyytteisiin.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei halunnut kommentoida Ylelle Venäjän tapahtumia.