Kuopioon houkutellaan ruotsin kielen taitajia – "Savoon muuttaminen on kulttuurisokki, mutta toivottavasti positiivinen sellainen"

Henkilöstöpalveluyritys Opsetin mukaan ruotsin kielen osaajia on hankalampaa löytää kuin englantia hyvin puhuvia.

Kuopio
OP-kyltti.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Henkilöstöpalveluyritys Opset palkkaa 50 ruotsin kielen taitajaa Kuopion toimipisteelleen.

Uudet tehtävät liittyvät Opsetin OP Ryhmälle tuottamiin valtakunnallisiin puhelin-, digitointi- ja maksuliikennepalveluihin. Paikkojen toivotaan houkuttelevan hakijoita kaikkialta maasta.

Opsetin palvelujohtaja Katri Väänäsen mukaan OP:llä on kasvava kysyntä ruotsinkielisille palveluille ja sen vuoksi ruotsin kielen osaajia tarvitaan huomattavasti lisää.

– Ei pitäisi aliarvioida ruotsin kielen osaamisen tarvetta, sillä ainakin OP:ltä on tullut selkeä viesti, että ruotsin kielen palvelukysyntä on valtava. Meillä on paljon suurempi haaste palkata ruotsin kielen taitajia kuin englantia hyvin puhuvia, Väänänen kertoo.

Väänänen uskoo, ettei toisen kotimaisen kielen osaajien palkkaaminen Kuopioon ole ongelma. Opsetin Kuopion yksikössä osa työntekijöistä palvelee jo tällä hetkellä asiakkaita ruotsiksi.

– Ehkeivät ihan umpiruotsilaiset muuta tänne, vaan kaksikieliset. Rakkauden perässä voidaan muuttaa tai puolisollekin löytyy täältä töitä. Paluumuuttajat ovat yksi potentiaalinen ryhmä tai sitten haetaan täydellistä elämänmuutosta.

Kuopioon muuttaville apua kotiutumiseen

Väänäsen mukaan Opset on valmis auttamaan uusia tulokkaita Kuopioon kotiutumisessa, esimerkiksi asuntojen järjestämisessä. Myös ruotsia puhuvat työntekijät ovat luvanneet toimia kummeina uusille tulokkaille ja auttaa heitä uuteen paikkaan sopeutumisessa.

– Savoon muuttaminen on kulttuurisokki kelle tahansa muualta tulevalle, oli hän sitten toiselta puolelta Suomea rannikolta tai Helsingistä, mutta toivottavasti positiivinen sellainen, Väänänen nauraa.

Myönteiseen muuttokokemukseen uskotaan myös Kuopion kaupungilla. Vt. elinkeinojohtaja Unto Juutisen mukaan kaupungilla innostuttiin Opsetin tekemästä aloitteesta välittömästi.

– Kyllä monikulttuuriseen kaupunkiin 50 ruotsin kielen osaajaa hyvin mahtuu. Uskon, että muutto Kuopioon ystävällisten savolaisten keskuuteen esimerkiksi ruotsinkielisiltä rannikkoalueilta voi olla muuttajalle positiivinen kokemus. Tänne on helppo kotiutua, Juutinen kehuu.

Rekrytointiin vauhtia some-videoista

Pohjois-Savon TE-toimisto järjestää rekrytointitilaisuuden TE-palvelut Messissä kauppakeskus Apajassa Kuopiossa torstaina kello 13–15. Opsetin rekrytointi pitää sisällään myös sosiaalisen median video-kampanjan. Ensimmäinen video, Onnellisuuden pääkaupunkilaiset, Jakso 1 "Kuopijo", julkaistaan ja lähtee levitykseen tiistaina.

Opset on auktorisoitu henkilöstöpalveluyritys, joka toimii kahdeksalla paikkakunnalla kautta Suomen. Opsetin yli 800 asiantuntijasta neljännes työskentelee Kuopiossa.

Vuonna 2001 perustettu Opset on OPn ja ISS Palveluiden yhteisomistusyritys. Yrityksen päätoimipisteet ovat Helsingissä, Kuopiossa ja Tampereella.

Opsetin Kuopion toimipisteellä työskentelevät myös terveydenhuollon asiakaspalveluammattilaiset, jotka vastaavat viiden jo toiminnassa olevan tai lähiaikoina valmistuvan Pohjola Sairaalan puhelinpalvelusta. Kuopion Leväsentien uusi Pohjola Sairaala valmistuu elokuussa 2017.