Lähtisitkö poliittiselle iltalenkille? Äänestäjiä etsitään nyt kaikin mahdollisin keinoin

Vihreiden ehdokas kutsuu iltalenkille, vasemmistoliiton ehdokas järjestää rokkibileet ja kokoomuksen ehdokas jakaa ohransiemeniä. Tutustuimme kampanjointiin Helsingissä.

kuntavaalit
Vihreiden helsinkiläinen kuntavaaliehdokas Antti Möller harrastaa juoksua ja houkuttelee äänestäjiä poliittisille iltalenkeille keskustelemaan pääkaupungin asioista.
Vihreiden helsinkiläinen kuntavaaliehdokas Antti Möller harrastaa juoksua ja houkuttelee äänestäjiä poliittisille iltalenkeille keskustelemaan pääkaupungin asioista.Mårten Lampén / Yle

Syke nousee, ja äänessä kuuluu jo pieni hengästyminen, mutta nyt jos koskaan pitää muistaa juoksijan kolmen P:n sääntö: pitää pystyä puhumaan. Kyseessä on vihreiden kuntavaaliehdokkaan Antti Möllerin vaalikampanja eli poliittinen iltalenkki Helsingin sydämessä Töölönlahdella.

– Tykkään keskustella Helsingin kehittämisestä ja tykkään lenkkeillä, niin mietin, että mikseipä näitä kahta asiaa voisi yhdistää – jutella iltalenkillä asiaa. Juokseminen harrastuksena tuntuu olevan kasvussa, viime vaalikauden varavaltuutettuna ja yleisten töiden lautakunnan jäsenenä toiminut Möller kertoo ideastaan.

Tällä kertaa iltalenkille lähti mukaan muutama potentiaalinen äänestäjä, Möllerin tuttuja entuudestaan. Keskustelu polveili Töölönlahdelle ehdotetusta uimarannasta pormestarimalliin.

Anna Nordberg halusi tietää, mitä mieltä Möller on siitä, että voisiko Helsinki ensimmäisenä kuntana ryhtyä tarjoamaan eroperheiden lapsille kaikki palvelut kahteen osoitteeseen, jos lapset asuvat vuoroviikoin kahdessa kodissa.

Esimerkiksi asumistukea maksetaan vain sille vanhemmalle, jonka luokse lapsi on merkitty virallisesti asumaan.

– Varmaan virkamies ei pysty tällä hetkellä poikkeamaan siitä säädöksestä millään tavalla. Se täytyy vaan muuttaa; tuo on aika tärkeä pointti kyllä, hengästynyt Möller totesi ja lupasi laittaa ongelman ns. korvan taakse.

Juoksua harrastava Möller (siirryt toiseen palveluun) pitää yhtenä pääteemanaan kuntavaaleissa pyöräilyn edistämistä: kaupunkilaisen pitää voida luottaa siihen, että talvellakin kannattaa pyöräillä töihin, koska etukäteen luvatut pääväylät on aina aurattu ja hoidettu muutenkin hyvin.

Möller on myös profiloitunut niin sanottuna konepaja-aktivistina eli hän puolustaa Vallilan vanhan konepaja-alueen kehittämistä kaupunkikulttuurin ehdoin.

Kokoomuksen helsinkiläinen kuntavaaliehdokas Minna Isoaho jakaa ohransiemeniä, jotka voi idättää pääsiäisruohoksi. Moni äänestäjä tarttui pussiin.
Kokoomuksen helsinkiläinen kuntavaaliehdokas Minna Isoaho jakaa ohransiemeniä, jotka voi idättää pääsiäisruohoksi. Moni äänestäjä tarttui pussiin.Mårten Lampén / Yle

Kaupungin länsilaidalla, Munkkivuoren ostoskeskuksessa, ensi kertaa kuntavaaliehdokkaana oleva kokoomuksen Minna Isoaho jakaa pääsiäisruohoksi sopivia ohransiemeniä.

– Siemenpussi on hyvä jäänsärkijä, jotta päästään juttelemaan. Sehän tässä on tarkoitus, ja se toimii tosi hyvin, Isoaho kertoo.

Aika moni ottaa siemenpussin ja muutama pysähtyy juttelemaankin koleasta tuulesta huolimatta.

Isoaho (siirryt toiseen palveluun) haluaa puhua äänestäjien kanssa muun muassa siitä, miten Helsinkiä johdetaan.

– Länsimetro ja muut megahankkeet on saatava pysymään kerta kaikkiaan budjetissa ja niiden pitää valmistua aikataulussa. Jos tulee jokin poikkeus, se ei saa olla yllätys. Tätä on hyvä johtaminen ja tätä haluan edistää, Isoaho sanoo.

Isoaho puhuu myös sotesta. Hän on kirjoittanut Apteekkireformi-kirjan, jossa hän muun muassa vaatii "buranoita" ruokakauppoihin.

– Käytämme valtavasti verovaroja lääkkeisiin. Koko apteekki- ja lääkeala pitää panna uusiksi, Isoaho vaatii.

Hän ei kuitenkaan suostu vastaamaan, tähtääkö hän maakuntavaaleissa sote-päättäjäksi, jos Helsingin kaupunginvaltuuston ovet eivät avaudu.

– Nyt käydään nämä vaalit.

Vasemmistoliiton sitoutumaton ehdokas Sami "Frank" Muttilainen on istunut jo yhden kauden Helsingin kaupunginvaltuustossa. Hän kutsuu äänestäjiä huomiseksi vaalibileisiin Malmin työväentalolle.
Vasemmistoliiton sitoutumaton ehdokas Sami "Frank" Muttilainen on istunut jo yhden kauden Helsingin kaupunginvaltuustossa. Hän kutsuu äänestäjiä huomiseksi vaalibileisiin Malmin työväentalolle.Mårten Lampén / Yle

Malmin työväentalolla on menossa ikäihmisten tuolijumppa, kun käymme siellä vasemmistoliiton sitoutumattoman ehdokkaan Sami "Frank" Muttilaisen kanssa.

Huomenna sali täyttyy hieman toisenlaisesta musiikista, kun Muttilainen järjestää siellä vaalibileet.

– Kyllä siellä varmaan kuullaan jotain poliittista propagandaa; sehän on aprillipäivä, joten siellä on mahdollisuudet vaikka mihin, Muttilainen naurahtaa ja jatkaa:

– Mun toimintatapoihini ei kuulu kävellä pankkiin hakemaan viisi tonnia lainaa ja vuorata metro omalla naamallani. Tässä mennään kulttuurin ilosanoma ja musiikki edellä. Neljä vuotta sitten vaalibudjettini oli 30 euroa. Oisko nyt indeksikorotus eli 35 euroa?

Tukibileiden viiden euron pääsymaksulla pääsee kuulemaan viittä bändiä, muun muassa Kari Tapiiria. Muttilaiselle tutut muusikot tukevat häntä, ja pääsylipputuloilla katetaan tilavuokra.

Muttilainen (siirryt toiseen palveluun) aikoo pitää edelleen meteliä kulttuurista, nuorista ja lähiöistä, jos hänet valitaan uudelleen.

– Olen vienyt ihmisten huolia kaduilta virkamiestasolle. Tämän dialogin olen halunnut pitää kunnossa, se on tärkeää, tämän kuluvan vaalikauden Helsingin kaupunginvaltuustossa istunut Sami Muttilainen sanoo.

Täältä löydät kaikki Helsingin ehdokkaat (siirryt toiseen palveluun) ja täältä kaikkien kuntien ehdokkaat (siirryt toiseen palveluun).

Tarkennettu uutiseen kello 12.19, että Muttilaisen vaalibileisiin on ilmoittautunut viides bändi, joka tukee hänen vaalityötään. Aikaisemmin jutussa puhuttiin vain neljästä bändistä.