Herätys: Teknisen korkeakoulutuksen suosio laskee, sykloni iski Australiaan ja kylmä ilma saapuu pohjoisesta

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hirmumyrsky Debbie Australia.
Dan Peled / EPA

Sote-valinnanvapaus – mahdollisuus vai uhka

Sote-uudistuksen valinnanvapauslakiluonnoksen lausuntoaika päättyy tänään.

Potilas sairaalan käytävällä.
Samuli Ikäheimo / Lehtikuva

Miten suurimmat kaupungit suhtautuvat valinnanvapauteen? Entä kuinka valinnanvapauskokeilut sujuvat ja onko valinnanvapaus ongelmallinen perustuslain kannalta? Muun muassa näistä aiheista kerromme lisää päivän aikana.

Ars 17 avaa ovensa yleisölle

Nykytaiteen suurkatselmus Ars 17 avautuu tällä viikolla. Kiasma täyttyy nykytaiteen huippunörteistä, sillä teemana on digitaalinen murros.

yleisö istuu tuoleillaan katsomassa valkokankaalle
Hito Steyerl: Aurinkotehdas Manuel Reinartz

Mutta vieläkö nykytaide kohauttaa ja herättää pahennusta, kuten Ars-näyttelyillä on ollut tapana?

Teknisen korkeakoulutuksen suosio hiipuu entisestään

Diplomi-insinöörikoulutus kiinnostavaa yhä harvempaa nuorta. Lappeenrannan teknillisen yliopiston keräämien tietojen mukaan diplomi-insinöörien koulutusohjelmiin hakeneiden määrä on pudonnut koko maassa yli viidenneksen muutamassa vuodessa. Erikoiseksi laskun tekee se, että diplomi-insinööreillä on hyvä palkka ja töitäkin on tarjolla mukavasti.

Sykloni Debbie iski Australian koillisosaan

Australiassa trooppinen hirmumyrsky Debbie riehuu Queenslandin osavaltion edustalla, turistien suosimilla Whitsundayn saarilla. Tuhannet ihmiset ovat paenneet myrskyn tieltä saarilta ja Australian koillisrannikon kaupungeista.

Kovimmillaan lähes 69 metriä sekunnissa puhaltavat myrskytuulet ja rankkasateet ovat rikkoneet kattoja ja katkoneet sähköjä. Syklonin arvioidaan saapuvan mantereelle aamukuuden maissa Suomen aikaa.

YK:n neuvottelut ydinasekiellosta vastatuulessa

Yli sadan maan edustajat ovat aloittaneet neuvottelut ydinaseiden kieltosopimuksesta YK:ssa. Neuvotteluja boikotoivat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Etelä-Korea ja Japani. Boikotoivat maat pitävät neuvotteluja tarpeettomina, koska ne eivät usko Pohjois-Korean taipuvan ydinasekieltoon.

Kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta

28.03. iltapäiväkartta
Yle

Myrskymatalapaine on poistunut kaakkoon. Tänään tuulee puuskaisesti pohjoisesta. Paikoitellen voi tulla lumikuuroja. Lämpötila on maan eteläosassa plussan puolella, keskivaiheilla nollassa ja pohjoisessa on hieman pakkasta. Lue tarkemmat säätiedot täältä.