Hirmumyrsky Debbie iskeytyi Australian koillisrannikolle – "Tuntui siltä kuin olisimme olleet tavarajunan alla"

Puuskissa lähes 69 metriä sekunnissa puhaltaneet tuulet ovat vieneet kattoja ja katkoneet sähköjä. Myrsky on kuitenkin heikentynyt saavuttuaan rannikolle.

Australia
Uutisvideot: Hirmumyrsky Debbie piiskaa Australian rannikkoa
Uutisvideot: Hirmumyrsky Debbie piiskaa Australian rannikkoa
Hirmumyrsky Debbie Australia.
Lyndon Mechielsen / AOP

Australiassa sykloni Debbie on iskeytynyt Queenslandin osavaltion rannikolle. Myrsky on riepotellut mantereen edustalla sijaitsevia Whitsundayn saaria, ja puoli kuuden maissa aamulla Suomen aikaa kerrottiin, että myrsky oli saavuttanut mantereen.

Debbie oli voimakkuudeltaan neloskategoriassa viisiportaisella asteikolla, mutta on nyt heikentynyt kolmosluokkaan. Myrskyn eteneminen on hidastunut sen jälkeen kun se oli iskenyt rannikolle Bowenin ja Airlie Beachin kaupunkien välissä.

Debbie Sykloni, Airlie Beach Australia.
Dan Peled / EPA

Puuskissa lähes 69 metriä sekunnissa puhaltaneet myrskytuulet ja rankkasateet ovat vieneet mennessään kattoja ja katkoneet sähköjä. Myrskyn tieltä on lähtenyt pakoon tuhansia ihmisiä Whitsundayn saarilta sekä Australian koillisrannikon kaupungeista, muun muassa Mackaysta ja Bowenista.

– Tuntui siltä kuin olisimme olleet tavarajunan alla, kuvasi myrskyn voimaa Whitsundayn saariin kuuluvalla Haymanilla lomaileva Cameron Berkman Australian yleisradioyhtiölle.

Toistaiseksi kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen myrskyn takia.

Hirmumyrsky Debbie Australia
Airlie Beach, Queensland, Australia.Dan Peled / EPA

Sisämaassa pelätään laajoja tulvia

Queenslandin osavaltion poliisijohtaja Stephan Gollschewski on kehottanut myrskyalueen asukkaita pysymään suojassa koko tiistaipäivän ja varoittanut laajojen tulvien mahdollisuudesta sisämaassa.

Yli 2 000 pelastustyöntekijää on asetettu valmiuteen, mutta apua ei luvata heti. Viranomaiset ovat varoittaneet, että pelastustyöntekijät lähetetään matkaan vasta sitten, kun se on turvallista.

Debbien arvoitiin olevan pahin trooppinen sykloni sitten vuoden 2011, jolloin sykloni Yasi tuhosi laajalti asutusta ja viljelmiä Queenslandissa.

– Tästä on tulossa syklonien hirviö, totesi Queenslandin pääministeri Annastacia Palaszczuk.

Osavaltion viranomaiset ovat sulkeneet kouluja ja lastentarhoja myrskyn edetessä. Lisäksi kaksi satamaa on suljettu ja kaikki lennot Townsvillen sekä Mackayn lentokentillä on peruttu.

Lähteet: AP, AFP