1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin ja Venäjän erottanut historiallinen kartano uudelleen myyntiin – ostajaehdokas ei saanut rahoitusta

Anjalan kartanosta järjestetään tarjouskilpailu kesän aikana.

kartanot
Anjalan Kartano Kouvolassa.
Miina Sillanpää / Yle

Kouvolassa sijaitseva historiallisesti arvokas Anjalan kartano tulee uudelleen myyntiin.

Valtion kiinteistöyhtiö Senaatti-kiinteistöt kävi neuvotteluja korkeimman tarjouksen tehneen ostajaehdokkaan kanssa yli puoli vuotta, mutta kauppa kariutui rahoituspulmiin.

– Ostaja olisi ollut Museovirastolle tuttu ja hänellä olisi ollut tietotaitoa tällaisista kohteista. Rahoitusyhtiöt eivät kuitenkaan arvosta tällaisia historiallisia kohteita vakuutena kovin korkealle, joten lainarahoituksella tällaista kauppaa on vaikea tehdä, toteaa Kari Kervinen Senaatti-kiinteistöistä.

Senaatti-kiinteistöt aikoo järjestää kesän aikana tarjouskilpailun kartanosta.

Anjalan kartano on valtion omistuksessa. Tulevan kaupan ehtona on, että kartano on ainakin osittain auki yleisölle.

Tänä kesänä Anjalan kartano on suljettu yleisöltä, mutta Nuorisokeskus pitää kartanon makasiinikahviota avoinna.

Kymijoen rannalla sijaitsevan Anjalan kartanon kokonaisuuteen kuuluu kuusi rakennusta. 1700- ja 1800-lukujen taitteessa rakennetun kartanon päärakennuksen lisäksi kauppaan kuuluu kivirakenteinen viljamakasiini, jossa on kesäisin toiminut kahvila, Tammela-niminen sivurakennus, rantavaja, puurakenteinen viljamakasiini ja erillinen wc-rakennus.

Myytävä maa-alue on yhteensä 26,4 hehtaaria, sisältäen kartanorakennusten piha-alueen, peltoa ja metsää.

Kartano huokuu historiaa

Anjalan kartano on historiallisesti merkittävä. Aivan kartanon vieressä virtaa Kymijoki, joka oli Ruotsin ja Venäjän välinen rajajoki vuodesta 1743 vuoteen 1809. Anjalan kartano sijaitsi Ruotsin puolella.

Kartano tunnetaan parhaiten Anjalan liitosta, joka on nimetty kartanon mukaan. 113 upseeria allekirjoitti vuonna 1788 vetoomuksen, joka tähtäsi Venäjän ja Ruotsin välisen väsyttävän sodan lopettamiseen. Upseerit lähestyivät kirjeellä Venäjän keisarinnaa Katariina II:ta ja kertoivat vetäneensä joukkonsa Ruotsin puolelle rauhantahtoisuuden osoituksena.

Kartano oli Wreden suvun omistuksessa 1600-luvulta vuoteen 1837.

Wreden suku yritti nyt ostaa kartanon takaisin perustamansa Regina-säätiön nimiin. Ajatuksena oli varmistaa, että kartano säilyisi Anjalan nuorisokeskuksen käytössä. Nuorisokeskus järjestää kartanon alueella vuosittain satoja leirikouluja lapsille ja nuorille.

Nuorisokeskus ja Ankkapurhan kulttuurisäätiö ovat myös pitäneet kartanoa auki yleisölle sen jälkeen, kun Museovirasto sulki kartanomuseon vuonna 2010. Museovirastolta kartano siirtyi valtion Senaatti-kiinteistöille, joka laittoi kartanon myyntiin.

Lue seuraavaksi